Turguje – derybų metas | Diena.lt

TURGUJE – DERYBŲ METAS

Vis daugiau klaipėdiečių maisto produktų ėmė ieškoti ne prekybos centruose, o turguje. "Klaipėda" atliko eksperimentą, kurio metu paaiškėjo, kad apsipirkti čia galima iki 30 proc. pigiau nei parduotuvėje.

Pigiau ir 1, ir 5 litais

Pavyzdžiui, šviežia kiauliena ar paukštiena čia kainuoja 3–5, o kiaušiniai – 1–2 litais pigiau nei parduotuvėse.

Tiesa, lietuviškos daržovės turguje kainuoja tik šiek tiek mažiau, o kai kurios net ir brangiau nei prekybos centruose.

Tačiau apsipirkimas turguje klaipėdiečius itin vilioja ir dėl to, kad čia pasiderėjus reikiamų produktų galima įsigyti dar pigiau – prekeiviai tapo itin lankstūs, todėl paprašius nuolaidų, jie jas mielai taiko.

Derasi noriai

Norėdami sužinoti, ar prekybininkai leidžiasi į derybas, bandėme įsigyti po kilogramą kiaulienos kumpio bei sprandinės.

Nusiderėti pavyko nesunkiai. Iš viso už šią skerdieną būtų reikėję mokėti 24,5 lito, tačiau pardavėjos maloniai paprašius nuolaidos, šiuos du kilogramus mėsos ji sutiko parduoti už 23 litus.

Kita kiaulieną pardavinėjanti moteris už tokį pat kiekį kumpio bei sprandinės su nuolaida paprašė 22 litų.

Simboliška nuolaida

Kiaulienos pardavėjams be ilgų derybų sutikus mėsą parduoti pigiau, paukštiena prekiaujantys smulkieji verslininkai į kalbas dėl nuolaidų leidosi vangiai.

Jie savo nenorą mažinti kainų motyvavo tuo, kad paukštiena turguje ir taip kainuoja nebrangiai.

Be to, tokias kainas esą diktuoja ir maža konkurencija – paukštienos gaminiais turguje prekiavo vos keletas pardavėjų, o pardavinėjančių kiaulieną buvo apstu.

Vis dėlto po ilgų kalbų pavyko išpešti bent simbolišką nuolaidą – perkant kilogramą šlaunų ketvirčių bei 0,5 kilogramo vištienos filė būtų reikėję sumokėti 12,2 lito, tačiau pardavėjai pakako ir 11,5 lito.

Parduotuvėje už tokį pat kiekį kiaulienos būtų reikėję pakloti 29,98, o už paukštieną – 21,48 lito.

Padovanojo obuolių

Nors beveik su visais prekeiviais susitarti dėl nuolaidų buvo įmanoma, šviežiais vištų kiaušiniais prekiaujančios pardavėjos nesutiko nuleisti nė cento.

Tačiau net ir tokiu atveju pirkti kiaušinius turguje apsimoka labiau nei parduotuvėje.

Čia jie ne tik pigesni, bet taip pat, priešingai nei parduotuvėje, pirkėjas juos gali išsirinkti pats. Vėliau pardavėja kiaušinius dar ir įpakuoja.

Itin daug nusiderėti perkant lietuviškų bulvių, morkų ir kopūstų taip pat nepavyko.

Tačiau jų pardavėjai rado kitų būdų, kaip pamaloninti savo klientus.

Perkant vieną lietuvišką kopūstą, kilogramą morkų ir 5 kilogramus bulvių, pardavėja nuo bendros sumos nuleido 60 centų.

Tad už šias daržoves teko sumokėti 6,5 Lt.

Tačiau vietoj didesnės nuolaidos prekeivė padovanojo pusę kilogramo obuolių. Už juos papildomai būtų reikėję pakloti 1,25 lito.

Prekybos centre už tokį pat kiekį daržovių būtų reikėję mokėti 6,04 lito, o puskilogramis obuolių papildomai būtų kainavęs dar 1,8 lito.

Daržovių pardavėja Elena pasakojo, kad jai kur kas maloniau žmonėms ką nors padovanoti nei sumažinti kainą.

Tad vieniems ji nemokamai duoda obuolių, kitiems į maišelį įdeda daugiau bulvių.

Be to, anot moters, tokios smulkmenos žmonėms, o ypač vyresniems, labai patinka.

Prisiminė nepriklausomybę

Turgaus prekeiviai tikino, kad nors pirkėjų nemažai, pasigirti klestinčia prekyba negali – pastaruoju metu produktų parduodama vis mažiau.

Anot jau 17 metų šviežios kiaulienos skerdiena prekiaujančios Vidos Urbonienės, pastaruoju metu klaipėdiečiai stengiasi pirkti tik pačią pigiausią mėsą.

"Labai jaučiame, kad dabar sunkmetis, o žmonės neturi pinigų, nes įsigyti mėsos sau leidžia vis rečiau. Jie nuolat ieško, kur kiauliena kainuoja pigiau, kuri pardavėja taiko didesnę nuolaidą. Kainos, nurodytos vitrinose, yra tik pradinės, klientai itin nemažai nusideri. Mums nėra kitos išeities – norėdami ką nors parduoti, privalome leistis į derybas. Tokio sunkaus laikotarpio per tiek prekybos metų nepamenu. Net po nepriklausomybės atgavimo, kai žmonėms buvo labai sunku, prekyba buvo aktyvesnė", – pasakojo pardavėja.

Daugiau perka šeštadieniais

Pasak V.Urbonienės, kur kas geriau prekyba sekasi šeštadieniais, kai turgų užplūsta daugiau pirkėjų.

Tad kai kurie prekeiviai prekiauti išsiruošia tik nuo ketvirtadienio.

"Jie teigia, jog neapsimoka čia stovėti kasdien, ypač jei nėra pirkėjų, nes mokesčiai tikrai nėra menki – už vitriną kasdien mums reikia mokėti po 50 litų, papildomai kainuoja šaldytuvo paslaugos. O kur dar mokesčiai, patentai. Būna tokių dienų, kad net 300 litų nesuprekiaujame. Jei anksčiau daugiausiai pirkėjų sulaukdavome tomis dienomis, kai žmonės gaudavo atlyginimus, ši tendencija jau seniai pamiršta", – kalbėjo prekeivė.

Visi laukia švenčių

Ūkininkas Tomas Grikšas, prekiaujantis savo paties užaugintomis vištomis, triušiais, žąsimis ir antimis, teigė, kad skųstis neturįs kuo.

Vyras tvirtino pastaruoju metu sulaukiantis vis daugiau pirkėjų.

"Žmonės pradėjo labai vertinti ne fermose, o pavieniuose mažuose ūkiuose užaugintus paukščius, triušius. Pats juos auginu, skerdžiu ir parduodu, tad jau turiu klientų ratą, kurie perka tik pas mane. Pavyzdžiui, viena žąsis kainuoja net 100 litų. Tačiau nuolat sulaukiu klientų, kurie nori jas pirkti. Tiesa, dabar jas parduodu tik tada, jei žmogus užsisako. O prieš pat Kalėdas atvešiu jų ir į turgų", – tvirtino T.Grikšas.

Jis patikino, kad kasmet sezono metu parduoda vidutiniškai po 150 žąsų.

Kiti paukštieną pardavinėjantys prekeiviai pasakojo didelių pirkėjų srautų nesulaukiantys, tačiau jie mažiau atsiveža ir pačių gaminių.

Visi smulkieji verslininkai viliasi, kad prekyba kur kas suaktyvės gruodį – artėjant didžiosioms metų šventėms.

"Nėra taip jau blogai"

Tačiau Naujojo turgaus vadovas Liudas Butautas pabrėžė, jog tikrai nėra taip viskas beviltiška, kaip kartais teigia prekeiviai.

Vadovas įsitikinęs, kad jeigu prekyba visai nesisektų arba būtų per menka, tuomet pardavėjai ją nutrauktų.

"Žinoma, nesakau, kad išgyvename geriausius laikus, pirkėjų – iš tiesų mažiau. Bet tikrai nėra jau taip blogai. Kiekvienas prekybininkas turi savo klientų ratą, iš kurio ir uždirba. O jei produkcija skani ir gera, tuomet tie klientai dar ir kaimynus atsiveda. Tad dejuoti nėra dėl ko. Reikia stengtis, tuomet pavyks pragyventi šiuos laikus", – įsitikinęs L.Butautas.

Prekeivių – vis daugiau

Turgavietės direktorius teigė pastebėjęs, kad pastaruoju metu daugėja ir norinčiųjų prekiauti. Tačiau nauji prekeiviai ilgai neužsibūna.

Pasak L.Butauto, dažniausiai kelias dienas, savaitę ar pusantros paprekiavę nauji pardavėjai iš šio verslo pasitraukia.

"Netekę darbo žmonės ieško būdų, kaip užsidirbti. Nemažai jų kažkodėl mano, kad prekiaudami turguje jie uždirbs aukso kalnus. Tačiau taip nėra ir niekada nebuvo. Juk čia didelė konkurencija ir ją atlaikyti labai sunku. Ypač naujokams, nieko neišmanantiems apie šį verslą. Šiuo metu geriausiai sekasi tiems, kurie turguje dirba jau daug metų. Jie ne tik išmano, kaip bendrauti su klientais, bet ir žino, kaip juos prisivilioti. Naujokams įgyti pirkėjų ratą labai sunku", – komentavo L.Butautas.

Produktų kainos (Lt/kg)

Produktas

Turguose

Parduotuvėse

Bulvės

nuo 0,5 iki 1,5

nuo 0,75 iki 1,29

 

Kopūstai

nuo 0,6 iki 0,8

nuo 0,45 iki 0,8

 

Morkos

1,5

 

nuo 1,29 iki1,6

Burokai

1,5

nuo 0,69 iki 0,99

 

Agurkai

nuo 3,5 iki 4,5

nuo 3,79 iki 4,99

 

Pomidorai

nuo 2 iki 2,5

nuo 3,99 iki 4,99

Kiaulienos kumpis

nuo 11 iki 12

nuo 11,99 iki 12,99

 

Kiaulienos mentė

nuo 11 iki 12

nuo 13,49 iki 13,99

 

Kiaulienos sprandinė

nuo 13 iki 13,5

nuo 17,99 iki 18,99

 

Kiaulienos nugarinė

nuo 15 iki 16

nuo 18,99 iki 19,99

 

Vištienos filė

12,5

nuo 17,98 iki 20,99

 

Vištienos krūtinėlė su kaulu

11,99

 

13,99

Kulšių ketvirčiai

5,99

 

nuo 9,99 iki 10,99

Kiaušiniai

 

nuo 3,6 iki 4

nuo 3,85 iki 4,89

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Asta Vaitkeviciene

Turguje beveik viskas brangiau,o ir lygtis jie visai nenori,jau senai pc pigiau ir kokybiskesnes prekes,ypac darzoves.

Klaipėdietė

Deje, bulvė Norfoj 0,59 ir man jos labai patinka, sufesuotos, bet tinklelyje gerai matosi kokios ten sudėtos, morkos - 0,39, kopūstai - 0,45, kiaulienos sprandinė ir nugarinė kainuoja berods 15,69, o ne nuo 18,99 kaip rašė.... Man vistiek labiau patinka parduotuvė, pasveria, kiek sveria tiek ir sumoki, o turguje visvien apšauna beskaičiuodamos, o ir svarstyklės ten reguliuojamos savaip, be to parduotuvėj jei šoninė kainuoja 13 litų , tai ji visa už tokią kainą ir parduodama,o turguje, jei gabalėlis liesesnis, tai jis jau ir brangesnis. O apie turginę paukštieną išvis patylėsiu - gerai žinau kaip ją ten ir plauna ir mirko, šaldo ir parduoda...parduotuvėj to šiais laikais jau nebėra, baigiantis tinkamumo laikui prekės nukainuojamos bent 25%...Pirkau turguje silkę su galvom, paprašiau 3, bet pasvėrė 4 (pamačiau tik namuose) ir iš 4 silkių 3 buvo prasmirdusios..tai va koks tas turgus, na gal nebent kiaušinius galima pirkti. Be to turguje tyko ir visokie kišenvagiai - gali grįžti visai basas iš turgaus.

Pirkėja

O kodėl neparašėt kad turguj svogūnai nuo 1,5 iki 3,00 kai pardėse apie 0,99. O tiek kiek turguje apsveria tai išeina tas pats kas pirkti parduotuvėje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS