Tvarumas – raktas į geresnę ateitį | Diena.lt

TVARUMAS – RAKTAS Į GERESNĘ ATEITĮ

Birželio 8–10 dienomis Lietuvos jūrų muziejus kvies klaipėdiečius dalyvauti projekte "Tvarios ateities kūrėjų laboratorija be atliekų. 2022". Šiuo projektu bus siekiama skatinti visuomenės ekologinį sąmoningumą ir kuo aktyviau dalyvauti kuriant tvarią ateitį.

Sieks griauti stereotipus

Šis projektas uostamiestyje organizuojamas jau antrą kartą. Pasak muziejaus Edukacinių veiklų koordinatorės Rimos Aleknavičės, šiųmetinio renginių ciklo metu bus pristatytos alternatyvos, padėsiančios išsaugoti pasaulį ateities kartoms.

"Pirmą kartą startavome pernai kartu su projektu "Klaipėda – Europos kultūros sostinė 2021", "#chooseklaipeda". Kadangi apskritai visi renginiai buvo pritaikyti ekologiniam sąmoningumui didinti, kilo idėja delfinariumo prieigose padaryti tokią laboratoriją, į kurią suvažiuotų verslo atstovai, moksleiviai bei pristatytų savo tvarius ekologinius sprendinius", – teigė pašnekovė.

Tačiau ką reiškia žodis "tvarumas" ir ar tai reikalinga žmonėms, kai kuriems tai vis dar kelia abejonių. R.Aleknavičės teigimu, taip yra veikiausiai ne dėl informacijos, o sąmoningumo stygiaus.

"Tvarumo neapsakysi vienu sakiniu. Kalbėdami apie jį turėtume susimąstyti apie savo kasdienius pasirinkimus. Ar mūsų pasirinkimai po penkių minučių atsidurs šiukšlinėje, ar jie tebuvo vienos užgaidos patenkinimas, gamtai atsieisiantis 400 metų? Šiuo renginiu mes siekiame didinti ekologinį sąmoningumą, permąstyti savo kasdienio vartojimo ypatybes. Norime žmonėms atskleisti alternatyvas, tvarių produktų naudingumą, prieinamumą. Dažniausiai, kai pradedi kalbėti apie ekologiją arba tvarumą, daugelis pradeda įsivaizduoti, kad reikės grįžti į pamiškę ir labai nutolti nuo civilizacijos. Šiuo renginiu norime griauti tokius stereotipus ir kalbėti su visuomene apie tą tvarumą, kuris būtų prieinamas kiekvienam – ir paprastam vartotojui, ir žmogui, kuris domisi ekologija ir tvarumu. Informacijos yra, bet žmonėms trūksta suvokimo, kodėl turėtų ką nors keisti", – nurodė R.Aleknavičė.

Renginių ciklas startuos birželio 8 d. Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre.

Vaikai tiki labiau

Edukacinių veiklų koordinatorė taip pat užsiminė, jog vis daugiau informacijos atsiranda švietimo sektoriuje ir vaikai tampa daug atsakingesni negu vyresnieji.

"Vyresnieji labiau žiūri į globalius dalykus, o vaikas labiau žiūri į tai, kas vyksta namuose. Nes jo pasaulis prasideda ten. Vyresnieji mano, kad niekas nesikeis, o vaikas tiki, kad dar gali pasikeisti", – sakė R.Aleknavičė.

Muzikuos nenaudojamais daiktais

Renginių ciklas startuos birželio 8 d. Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre. Norintiems, bet negalintiems dalyvauti bus rodoma tiesioginė transliacija, kuri prasidės 13 val.

Centre tądien vyks diskusija "Nuo EGO prie EKO. Kaip gyvensime kartu?", kuri bus skirta Pasaulinio vandenyno dienai. Bus aptariamas žmogaus santykis su aplinka, žmogaus poreikių mažinimo klausimas saugant gamtą, ypač Baltijos jūros gerovę.

Birželio 9-ąją nuo 10.30 iki 15 val. Lietuvos jūrų muziejuje vyks nemokamų edukacinių veiklų diena "Nuo EGO iki EKO". Muziejaus lankytojai renginiuose galės dalyvauti nemokamai.

"Prie projekto prisijungė devynios aukštesnio mokslo įstaigos – profesinės mokyklos, kolegijos ir Klaipėdos universitetas, būtent jaunoji karta. Į jaunąją kartą kreipiame dėmesį ne tik dėl to, kad ji mūsų ateitis, bet ir norėdami ją pagerbti, nes šie metai – Jaunimo minėjimo metai, priimti visoje Europoje, taip pat paskelbti ir Lietuvoje", – kalbėjo R.Aleknavičė.

Birželio 10 d. nuo 11 iki 19 val. Danės skvere vyks renginys "Tvarios ateities kūrėjų laboratorija be atliekų. 2022".

Per 30 dalyvių pristatys tvarius išradimus, paslaugas, gaminius, kurie supažindins visuomenę su aplinkai draugiškesniu gyvenimo būdu.

Renginyje bus galimybė išvysti meninį pasirodymą ir išgirsti stebinantį instrumentų ansamblį "Ritmas kitaip", kuris parodys, kad muzikuoti galima ir įvairiais nenaudojamais daiktais.

 

Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KOSMONAUTAI, ASTRONAUTAI IR VISATŪNAi

Tarptautinėje kosminėje stotyje skrenda rusų kosmonautas, amerikonų astronautas ir lietuvių visatūnas. Prisijungia erdvėlaivis su kinų taikonautu, atdaro liuką, o ten …

SUSIJUSIOS NAUJIENOS