Ugniagesiai vykdys gaisrų atvirose teritorijose prevenciją | Diena.lt

UGNIAGESIAI VYKDYS GAISRŲ ATVIROSE TERITORIJOSE PREVENCIJĄ

Šylant orams ir nutirpus sniegui, ugniagesiams didelį susirūpinimą kelia gaisrų atvirose teritorijose, kurių didžiąją dalį sudaro sausos žolės deginimas, protrūkis.

Praėjusiais metais Klaipėdos apskrityje atvirose teritorijose kilo 572 gaisrai, iš jų 352 kartus degė sausa žolė. Ne kartą degančios žolės gaisrai išplito iki pastatų, o šalyje nuo žolių gaisrų buvo žuvusių ir traumuotų žmonių.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros specialistai primena, kad draudžiama naudotis atvira ugnimi (mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą) miške ir arčiau kaip 50 m iki jo ribos. Laužus kurti leidžiama tik specialiai įrengtose ir specialiais ženklais pažymėtose laužavietėse, draudžiama palikti smilkstančią ugniavietę. Šiukšles, augalinės kilmės atliekas draudžiama deginti arčiau kaip 30 m nuo statinių, deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ir arčiau kaip 100 m nuo jų, taip pat draudžiama deginti nenupjautą žolę, nendres, javus, ražienas ir kitus pasėlius. Labai atsargiai ir atsakingai su ugnimi reikėtų elgtis pievose, kur daug sausos pernykštės žolės, nes tokie gaisrai plinta labai greitai.

Kaip ir kiekvienais metais, gaisrams kilti palankiu laikotarpiu sustiprinama gaisrų prevencija. Šiais metais kovo 31 d. - gegužės 31 d. Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, dalyvaujant Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros darbuotojams ir Klaipėdos apskrities VPK Viešosios tvarkos biuro ir prevencijos skyriaus pareigūnams, vykdys  reidus atvirose teritorijose.

Informuojame, kad Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse už nustatytus gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė: už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 200 iki 1000 litų bauda, pareigūnai nuo 400 iki 1200 litų; už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimus piliečiai gali būti baudžiami nuo 50 iki 100 litų, pareigūnai - nuo 150 iki 300 litų; priešgaisrinės apsaugos reikalavimų pažeidimas, sukėlęs miško gaisrą arba jo išplitimą užtraukia baudą piliečiams ir pareigūnams nuo 1000 iki 2000 litų. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba prašo gyventojų nedeginti pernykštės žolės ir atsargiai elgtis su ugnimi, kad būtų išvengta skaudžių pasekmių žmonėms, gamtai ir turtui. Pastebėjus gaisrą,  nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gairės: dega žolė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS