Ugniagesių pratybos praneš apie branduolinę katastrofą | Diena.lt

UGNIAGESIŲ PRATYBOS PRANEŠ APIE BRANDUOLINĘ KATASTROFĄ

Rytoj uostamiestyje ne tik kauks perspėjimo sirenos, bet į mobiliuosius telefonus gali skrieti ir žinutės apie esą įvykusią branduolinę avariją Astravo atominėje elektrinėje. Panikos kelti neverta – baltarusių atominė elektrinė nesprogo, tai – tik ugniagesių pratybos.

Kauks sirenos

Šalyje veikiančios perspėjimo sistemos patikrinimas turėtų prasidėti rytoj 10.15 val.

Tuo metu šalies gyventojai girdės sirenų gausmą, taip pat gaus trumpuosius perspėjimo pranešimus tiesiogiai į savo mobiliuosius telefonus apie šios sistemos patikrinimą.

Tačiau šie pranešimai bus perduodami tik į tuos telefonus, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM duomenimis, šiandien maždaug tik 40 proc. Lietuvos gyventojų yra pasiekiami trumpaisiais pranešimais, kurie informuoja apie galimą pavojų. 4 proc. gyventojų yra savarankiškai išjungę šią funkciją savo mobiliuosiuose telefonuose.

Apskrityje – 113 sirenų

Patikrinimo metu sirenos kauks tris minutes. Nustojus joms kaukti, 10.18 val. per Lietuvos radijo ir televizijos programas arba regionines bei vietines radijo stotis gyventojams bus skelbiama informacija ir rekomendacijos.

Trumpųjų perspėjimo pranešimų perdavimas prasidės kartu su sirenų jungimo pradžia, t. y. 10.15 val. ir tęsis iki 10.26 val. Pranešimai bus kartojami kas vieną minutę.

Pasak civilinės saugos specialistų, Klaipėdos apskrityje yra apie 113 sirenų, kurių darbas kasmet yra patikrinamas.

Pasak civilinės saugos specialistų, Klaipėdos apskrityje yra apie 113 sirenų, kurių darbas kasmet yra patikrinamas.

Tikrins budrumą

Šalies mastu šios pratybos vyks keturias dienas, iki spalio 4-osios. Vidaus reikalų ministerijos pratybų pristatymo medžiagoje pažymėta, kad pratybų metu bus imituojamas branduolinis ar radiologinis incidentas Baltarusijos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje.

Šių pratybų tikslas – patikrinti valstybės atsakingų institucijų pasirengimą reaguoti į galimą tokio pobūdžio nelaimę.

Pagal gyventojų apsaugos planą, branduolinio ar radiologinio incidento atveju numatytas 24 institucijų dalyvavimas. Pagal šį planą įtraukiamos visos 30 km spinduliu esančios savivaldybės.

Skubių apsaugomųjų veiksmų tektų imtis Švenčionių, Vilniaus, Šalčininkų, Varėnos rajonų savivaldybėms, taip pat Zarasų rajono ir Kalvarijos savivaldybėms.

Miestiečiai – į mokyklas

Raminama, kad uostamiesčio ši grėsmė nepasieks.

"Skaičiuojama, jog reali grėsmė galėtų kilti tik 300 km spinduliu. Radiacijos pavojus galėtų siekti gal tik Tauragės rajoną. Klaipėda – saugus miestas. Gyvename lyg Dievo ausyje", – juokavo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.

 

Pasak ugniagesių vado, žinučių ar sirenų miestiečiams nereikėtų baimintis.

"Viskas aiškiai pranešimuose bus parašyta: ką daryti, kur eiti ir ko imtis. Bet tai tik pratybos. Jei klausimas kiltų dėl realios grėsmės, miestiečiai taip pat gautų visus pranešimus. Nelaimės atveju pravartu klausytis radijo ir televizijos transliacijų", – ramino M.Garbenis.

Jei kiltų radiacinio užterštumo grėsmė, M.Garbenis aiškino, kad tokiais atvejais Klaipėdos miesto žmonėms yra numatytas veiksmų planas.

"Nemanau, kad dujų laivas puls plaukti pro uosto vartus. Uostininkai turi savo saugos planus. Miestiečiams yra numatytos saugios vietos, kuriose galima slėptis grėsmės atvejais. Tai yra mokyklos ir kiti vieši pastatai. Specialių, požeminių slėptuvių, galinčių atlaikyti branduolinio išpuolio grėsmę, uostamiestis neturi. Tai kainuoja labai daug. Vilniuje, žinoma, tokių vietų yra", – pasakojo M.Garbenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tai

Pinigų plovimas ir tiek, na sugaudė sirenos, gavote pranešimus ir kas toliau? Renkatės Lukiškių aikštėje prie idiotų sienos?

Baravykas

Devynios valandos keturiasdešimt minučių Šernų miške mačiau 7 policijos mašinas, dar pavojus nepaskelbtas o pareigūnai jau.... pasislepe

Xxx

Kažkaip nesimato veiksmų!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS