Ukrainiečiai Klaipėdoje turės savo mokyklą | Diena.lt

UKRAINIEČIAI KLAIPĖDOJE TURĖS SAVO MOKYKLĄ

Karo pabėgėlių vaikai nuo naujųjų mokslo metų Klaipėdoje galės mokytis gimtąja kalba, pagal savo šalies programas ir vertinimo sistemą. Mokytojų uostamiestyje gyvena kelis kartus daugiau, nei reikia šiai mokyklai suformuoti.

Registracija tebevyksta

Ukrainos švietimo ministerijos įsteigta ir nuo 2007 m. keliolikoje Europos valstybių veikianti viešoji įstaiga "Tarptautinė Ukrainos mokykla" nuo rugsėjo 1-osios pradės veiklą ir Klaipėdoje.

Šiandien ukrainiečiai, norintys, kad jų vaikai mokytųsi gimtąja kalba iš ukrainietiškų vadovėlių pagal Ukrainos švietimo ministerijos programas Klaipėdos universiteto patalpose, dar galės registruoti savo vaikus į šią mokyklą.

Ši mokykla Lietuvoje įregistruota pačiame liepos gale, o Klaipėdoje reikalai pajudėjo dar vėliau. Dar vasaros viduryje miesto valdžios atstovai tikino, kad atskirai ukrainiečių mokyklai nėra patalpų.

Neseniai paaiškėjo, kad tris kabinetus šiai mokyklai sutiko užleisti Klaipėdos turizmo mokykla.

Vyksta derybos su Klaipėdos universitetu dėl patalpų vyresniųjų klasių mokiniams.

Tikėtina, kad karo pabėgėlių vaikus į mokyklą vežios mokykliniai autobusai. Kad vaikai nepatektų į rytinį piką, pamokos ukrainietiškoje mokykloje prasidės ne 8, o 9 val.

Kalbins kiekvieną mokytoją

Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovė Olena Vnukovska vakar lankėsi Klaipėdoje ir susitiko su miesto bei mokymo įstaigų vadovais.

Pasak jos, 600 vaikų turinčioje mokykloje turi dirbti 40 mokytojų, o prašymų priimti į darbą jau pateikė 180 pedagogų. O.Vnukovska tikino pati susitiksianti su kiekvienu pretendentu ir atrinksianti tuos, kurie yra tinkamiausi, su jais bus sudarytos darbo sutartys.

"Jeigu žmogus prašymą pradeda žodžiais apie pinigus, kurių norėtų už darbą ukrainietiškoje mokykloje, jo dokumentus atidedu į pačią pabaigą. Mokymas yra mūsų ginklas ir šiame fronte pergales iškovojame vieną po kitos", – kalbėjo O.Vnukovska.

Pasak jos, persikėlę į Europos valstybes ukrainiečiai – skirtingi. Tiems, kas čia tik turistauja, valstybės pagalbos nereikia. O.Vnukovskos užduotis pakalbėti su kiekvieno vaiko tėvais ir pačiu mokiniu.

Jevgenijus Kravčenka: jeigu klasių skaičius smarkiai išaugtų, o patalpų joms nepasisektų gauti, svarstome galimybę dirbti dviem pamainomis. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Naštą pasidalins perpus

Mokytojams algas mokės Lietuvos valstybė, o Ukrainos valdžia aprūpins šią mokyklą vadovėliais, suolais, elektroninėmis priemonėmis, metodine medžiaga, žurnalais, mokymo programomis, pasirūpins mokytojų tobulinimu.

Vaikų mokymas šioje mokykloje bus nemokamas. Tik už popietinę veiklą – prailgintos darbo dienos grupės, fakultatyvų, būrelių bei papildomo ugdymo laiką, kaip ir mūsų šalies piliečiai, ukrainiečiai turės mokėti simbolinį mokestį.

Įrašydami į šią mokyklą vaikus tėvai turi sumokėti 50 eurų registracijos mokestį.

Šioms papildomoms paslaugoms apmokėti tikimasi gauti pinigų iš neseniai įsteigto labdaros fondo.

Dar vasaros viduryje kalbėdami su savivaldybės valdininkais ukrainietiškos mokyklos atstovai išgirdo, kad miesto mokyklose laisvų patalpų nėra. Patarta kreiptis į Švietimo, sporto ir mokslo ministeriją.

Sunkumų nebijo

"Vyko pokalbiai su Klaipėdos universiteto rektoriumi, sutarta, kad vaikų registravimas į mūsų mokyklą vyks būtent universiteto patalpose. Turėsime daug baigiamųjų, 9–11 klasių mokinių. Labai viliamės, jog pavyks susitarti su rektoriumi, kad vyresnieji mokiniai galėtų mokytis universiteto patalpose. 1–8 klasių mokiniams reikia 8 kabinetų. Tačiau jau esame įregistravę tiek vaikų, kad turėsime tris pirmokų, dvi antrokų ir panašiai kitų amžiaus grupių mokinių klases. Imsime visas patalpas, kokios tik mums bus siūlomos", – pasakojo O.Vnukovska.

Prancūzijoje veikiančios ukrainiečių mokyklos patirtis rodo, kad tam nebūtinos mokyklinės klasės, įmanoma dirbti bet kokiose patalpose.

"Jeigu klasių skaičius smarkiai išaugtų, o patalpų joms nepasisektų gauti, svarstome galimybę dirbti dviem pamainomis, – nuramino Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdoje vadovas Jevgenijus Kravčenka.

Atlaisvins mūsų mokyklas

"Mes laikomės ne prašytojo pozicijos, mes sprendžiame savo tautos ir kartu Lietuvos mokyklų problemą. Juk gerai žinoma, kad Lietuvoje trūksta mokytojų ir mokyklų. Visa tai tapo itin ryšku, kai į Lietuvos mokyklas plūstelėjo karo pabėgėlių vaikai. Norime, kad ukrainiečių vaikai eitų į mokyklą su džiaugsmu, o ne baimindamiesi nemalonių potyrių. Tai dar vienas mūsų mokyklos įkūrimo Klaipėdoje tikslas. Rusiška mokymo programa neatitinka ukrainietiškos. Lietuvoje taikoma 10 balų sistema, o Ukrainoje – 12. Yra labai daug argumentų, kodėl ukrainiečių vaikams geriau lankyti mūsų mokyklą, vienas pagrindinių – mes galvojame apie Ukrainos ateitį ", – paaiškino O.Vnukovska.

Jeigu pabėgėliai nori, kad jų vaikai lankytų mūsų šalyje lietuvišką arba rusakalbę mokyklą, jie galės leisti į ukrainietišką mokyklą savo vaikus šeštadieniais.

Ukrainos mokyklose klasėje gali būti 31 mokinys, Lietuvoje – 24 vaikai. Tai – didžiulis skirtumas.

Tarptautinę Ukrainos mokyklą lankyti panoro daugybės pabėgėlių vaikai. O.Vnukovska iš susitikimo su tėvais ir vaikais kartą grįžo 2 val. nakties, dirbo tol, kol atsakė į visus klausimus.

Priėmimas į mokyklą vyks ir prasidėjus mokslo metams.

Jau 15 metų baigę šią mokyklą ukrainiečių vaikai be valstybinių egzaminų turi galimybę stoti į bet kurią Europos aukštąją mokyklą.

Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdoje direktoriumi paskirtas J.Kravčenka. Vaikų priėmimo į mokyklą klausimais galima bendrauti tiesiogiai su juo tel. 8 610 87 268.

Skaičiai ir faktai

Ukrainoje Rusijos sukelto karo metu buvo sugriauta 1,8 tūkst. mokyklų.

450 tūkst. vaikų deportuota į Rusiją.

650 tūkst. vaikų išvyko į Europos valstybes.

Tarptautinę Ukrainos mokyklą panoro lankyti 528 pabėgėlių vaikai Klaipėdoje,

Palangoje – 70,

Kretingoje – 50,

Šiauliuose – 100.

GALERIJA

  • J. Kravčenka: jei klasių skaičius smarkiai išaugtų, o patalpų joms nepasisektų gauti, svarstome galimybę dirbti dviem pamainomis.
Gairės: karas Ukrainoje, ukrainiečiai Klaipėdoje, ukrainiečių mokykla, karo pabėgėliai, mokykla
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS