Ukrainiečių mokykloje Klaipėdoje – pirmoji šventė | Diena.lt

UKRAINIEČIŲ MOKYKLOJE KLAIPĖDOJE – PIRMOJI ŠVENTĖ

Klaipėdoje gyvenantys ukrainiečiai įžengė į Tarptautinės Ukrainos mokyklos filialą mūsų mieste. Karo pabėgėlių vaikai į pamokas Rūtų gatvėje žada rinktis jau po savaitės.

Tarptautinės mokyklos įkūrėjos Olenos Vnukovskos pastangos davė vaisių.

Šiai moteriai pavyko įveikti nemažai kliūčių, ir Vilniuje jau rugsėjo pradžioje duris atvėrė Tarptautinė Ukrainos mokykla. Klaipėdoje steigiamas šios mokyklos filialas.

Sekmadienį uostamiesčio Rūtų gatvėje, prie buvusio darbo mokymo centro, įvyko spalvinga, kupina simbolių šventė – ukrainiečių vaikai susipažino su būsimąja savo mokykla.

Tądien prieš vidurdienį iš visų Klaipėdos pusių į Rūtų gatvę traukė pasipuošę mokiniai, nešini geltonais ir mėlynais balionais.

Šventė prasidėjo Lietuvos, po to Ukrainos himnais. Kaip ir kiekvienos iškilmės, šios neapsiėjo be tradicinių pyragų. Šįkart tai buvo ukrainietiškas karvojus ir lietuviškas šakotis. Vaikai šoko iškilmėms parengtą šokį su Lietuvos ir Ukrainos vėliavomis.

Visoms mokytojoms buvo prisegti mokyklos ženklai.

Sveikindama susirinkusiuosius O.Vnukovska palygino Vilniaus ir Klaipėdos mokyklų atidarymo šventes su dvynių gimimu – juk net ir jie taip pat negimsta vienu metu.

Ne vienas suaugusiųjų braukė ašaras, kai Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje besimokantys Chersono jūrų akademijos kadetai pirmokėlius vedė į klases.

Šioje mokykloje mokytis pareiškė norintys apie 600 mokinukų.

Į šventę tėvai atvedė 530 ukrainiečių vaikų. Šioje mokykloje mokytis pareiškė norintys apie 600 mokinukų.

Iškilmės užtruko pamoką – apie 45 minutes. Po to mokiniai susipažino su mokytojais ir apžiūrėjo klases.

Mokyklai dar trūksta kai kurių būtinų įrenginių. Kėdes ir stalus padovanojo verslininkai.

Į pamokas šioje mokykloje mokinukai turėtų susirinkti tik po savaitės, kai klasės ir kitos erdvės bus visiškai paruoštos.

Šeštadienį tėvai ir vaikai drauge kuopė ir valė būsimosios mokyklos patalpas. Tai buvo gera proga jiems susipažinti.

Kol O.Vnukovskai talkinę žmonės vertė mokymo programas į lietuvių kalbą, kol buvo tvarkoma didelė daugybė formalumų, mokyklos įkūrėjai teko nelengva užduotis rasti patalpas uostamiestyje.

O.Vnukovska teigė, kad gauti patalpas pavyko už komercinę 6,5 tūkst. eurų per mėnesį kainą.

Pasak O.Vnukovskos, mokykloje ukrainiečių kalba pagal Ukrainos švietimo programą mokysis 1–11 klasių moksleiviai. Čia bus privalomos lietuvių kalbos pamokos. Klaipėdoje kol kas dar neatsirado lietuvių kalbos mokytojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

logiška

Logika, iš Ukrainos atvyko ukrainiečių mokytojai mokyti ukrainiečių vaikus ukrainiečių kalbos nes tiek "pabėgėliai" tėvai, tiek jų vaikai kalba tik rusiškai. . Galėtų tuos ukrainiečius ir Ukrainoje mokyti ukrainiečių kalbos, manau būtų pigiau :)

tai

Blaivykis, tų ukrainiečių pilnos pakampės nuo prekybos centų, restoranų, naktinių klubų iki viešnamių, tik kažkodėl dar neteko girdėti juos kalbant ukrainietiškai.

to tai

Labai gerai. Atvyko ukrainiečiai mokytojai.Lietuviai mokytojai mokys tik lietuvių kalbos.Nedezinformuok.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS