Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE NUVILNIJUSI JŪROS ŠVENTĖ – TRADICINĖ, BET NAUJA

2021-ųjų Jūros šventė bylojo: per karantino apribojimų paženklintus metus žmonės pasiilgo linksmybių, gyvo bendravimo ir galimybės pasijusti laisviems. Paaiškėjo, jog išmokome švęsti saugiau, blaiviau, tvarkingiau. Kad ir kokių pamokų gavome per pandemijos metus, visiškai išvengti nemalonių incidentų nepavyko.

Eisenoje – raiteliai ir liepsnos

Ugnis, būgnų trenksmas, dainos, balionai, šokiai, keli jūrų valdovai Neptūnai, plačios šypsenos ir netylantys sveikinimai – tokia buvo šių metų Jūros šventės eisena.

Iškentę ilgiau nei metus trukusią pandemiją klaipėdiečiai ir miesto svečiai pasitiko ją atlapomis širdimis ir plojimais.

Eisenos priekyje žingsniavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Didžiausia pagarba tradiciškai atiduota jūrų kapitonams ir visiems esamiems bei būsimiems jūrininkams.

Išmone ir gera nuotaika džiugino burlaivių regatos "Baltic Regatta 2021" įgulos, žaismingai įsiliejusios į klaipėdiečių renginį.

Žiūrovai lingavo į taktą kelių orkestrų grojamiems maršams, gėrėjosi įmonių, mokslo įstaigų, bendruomenių ir specialiųjų tarnybų kolonomis.

Klaipėdiečiai ir svečiai vos spėjo skaityti užrašus, nešamus prieš dalyvių kolonas: "Smeltė", "Vlantana", Lietuvos jūrų muziejus, Valstybinė mokesčių inspekcija.

Panašu, kad pagaliau išmokome švęsti.

Veiklos Lietuvoje 20-metį švenčianti DFDS nustebino savo komandos priekyje į atskirą automobilį pasodinusi atlikėją Egidijų Sipavičių, kuris negailėjo balso traukdamas visų pamėgtas dainas ir sveikindamas žmones su švente.

Policininkai eisenoje važiavo riedžiais, motociklais, triračiais, jojo žirgais ir vedėsi tarnybinius šunis. Ugniagesiai kurtino automobilio sirena, o iš gaisrinės mašinos kėbulo veržėsi tikra ugnis.

Tautinės bendrijos traukė akį margaspalviais tautiniais rūbais.

Klaipėdos universiteto bendruomenė nepavargo žingsniuodama miesto gatvėmis daryti bangas.

Saugumas: Klaipėdos meras V.Grubliauskas ir žygiuodamas eisenoje nenusiėmė kaukės. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šokių mokyklos "Tendance" šokėjai stebino gracingumu ir ištverme šokti ir žygiuoti vienu metu.

Automobilių salonas "Škoda" riedėjo prabangiai atrodančiais šio gamintojo elektromobiliais.

Kiek trumpesnė nei įprastai, bet labai spalvinga eisena praūžė pagrindinėmis miesto gatvėmis, užkrėsdama žiūrovus gera nuotaika. Ji nuvilnijo į Kruizinių laivų terminalą, kur vyko iškilmingas šventės atidarymas.

Jūrininkams – pagarba

Pagerbti prieš 21 metus Ramiajame vandenyne pražuvusio laivo "Linkuva" įgulos atminimą – viena jautriausių, iki šiol nesulaužytų Jūros šventės tradicijų.

Šeštadienį ryte Skulptūrų parke prie paminklo šiam laivui ir pražuvusiems jūrininkams susirinko kelios dešimtys žmonių.

Miesto meras V.Grubliauskas, jūrų kapitonai, žuvusiųjų šeimos nulenkė galvas prisimindami 2000-ųjų birželio įvykius, kai Lietuvos transportinis laivas-šaldytuvas pateko į ketvirtos kategorijos uraganą Karlota. Laivas plaukė be krovinio.

Šįkart prie paminklo apsieita be ilgų varginančių kalbų. Paminėjimas buvo jautrus ir pagarbus. Gėlės nugulė paminklo papėdę.

Tos pačios dienos vidurdienį jūroje pagerbti negrįžę į krantą jūrininkai. Toks pagerbimas yra dar viena Jūros šventės tradicija, rodanti, kad mūsų šalis yra nemažą laivybos istoriją turinti jūrinė valstybė.

Tai buvo vienintelis Jūros šventės renginys, kuriame dalyvavo Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana. Prezidentą plukdė karinis laivas. Valstybės vadovo vardu į jūrą nuleistas Lietuvos tautinės vėliavos spalvų žiedais papuoštas vainikas.

Civiliai buvo kviečiami rinktis prie dešiniojo Dangės kranto, kur jų laukė Klaipėdos mažųjų laivų savininkų asociacija "Pajūrio laivai". Atėję prie krantinės su gėlėmis žmonės į jūrą buvo plukdomi nemokamai.

Daugelis klaipėdiečių yra susiję su jūra, todėl laivuose paprastai sunkiai telpa norintieji dalyvauti jūrose žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje.

Jūros šventė išlaikė ir kitas tradicijas: vyko drakonų valčių varžybos, teatrų pasirodymai Turgaus gatvėje, senųjų automobilių paroda, vaikams skirtos linksmybės, kinas po atviru dangumi, šiemet persikėlęs į Jono kalnelio salą, daugybė koncertų įvairaus stiliaus muzikos gerbėjams.

Rikiavosi į eilę skiepytis

Po Klaipėdos mero raginimo į šventę eiti tik pasiskiepijus nuo COVID-19 antivakseriai liejo pyktį socialiniuose tinkluose.

Prognozuota, kad Jūros šventėje gali dalyvauti apie 400 tūkst. žmonių. Tikėtina, kad tiek jų ir buvo.

Tik maža dali prekeivių ir šventės dalyvių dėvėjo kaukes. Tiesa, dalis žmonių stengėsi laikytis atokiau nuo minios.

Tačiau ant Biržos tilto, prie mugės palapinių, koncertų vietose saugaus atstumo laikytasi ne visada.

Ar šventė tapo užkrato židiniu, netruksime sužinoti po kelių dienų.

Atgimimo aikštėje ir Kruizinių laivų terminale visas tris dienas veikė mobilieji skiepų centrai. Abiejose vietose buvo skiepijama "Janssen" vakcina. Trims dienoms turėta apie tūkstantį dozių.

Skiepai: prie vakcinavimo palapinių rikiavosi eilės norinčiųjų pasiskiepyti. Daivos Janauskaitės nuotr.

Prie skiepijimo palapinių rikiavosi žmonės. Penktadienio popietę Atgimimo aikštėje vienu metu skiepo laukė apie 30 žmonių.

Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė patikino, kad būtent šie skiepai pastaruoju metu yra paklausiausi. Žmonės suprato, kad vakcina, kuria skiepijama tik kartą, yra labai patogi, ypač norintiems keliauti į užsienį ar gauti galimybių pasą.

"Kai turime "Janssen" vakcinos, visada išsirikiuoja eilės. Patogiau, nes nereikia pakartotino skiepijimo ir netenka ilgai laukti europinių žaliųjų pasų", – teigė L.Venckienė.

Per dvi šventines dienas abiejuose mobiliuosiuose vakcinacijos punktuose paskiepyta beveik 800 žmonių, sekmadienį norintieji galėjo pasirinkti ir kitų gamintojų vakcinų. Tikėtasi, kad per tris šventės dienas skiepus bus gavę apie tūkstantis žmonių.

Ieškojo savo vaikų

Policijos pareigūnų darbą šventės metu koordinavęs ir jam vadovavęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos vadovas Darius Petraitis džiaugėsi, kad šventės teritorijoje pavyko išvengti drastiškų nusikaltimų ir nelaimių.

"Didžioji dauguma šventės dalyvių buvo geranoriški ir nusiteikę taikiai. Kai šeštadienį apie pirmą nakties žmonės skirstėsi iš Kruizinių laivų terminalo, ne vienas mojo pareigūnams ir linkėjo gero vakaro. Pareigūnai jiems atsakė tuo pačiu, linkėdami saugiai grįžti namo. Panašu, kad pagaliau išmokome švęsti. Galbūt tai lėmė faktas, kad šventės teritorijoje buvo kur kas mažiau nei anksčiau prekiaujama alkoholiu", – svarstė Klaipėdos AVPK Viešosios policijos vadas D.Petraitis.

Šventės šurmulyje dirbo raitoji policija, neuniformuoti pareigūnai, patruliai ir jiems talkinantys kitų padalinių policininkai bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Kišenvagiai pabūgo gausaus pareigūnų skaičiaus. Per tris dienas tik viena moteris pasiskundė buvusi apvogta.

Šeštadienio popietę Danės gatvėje, kur veikė mugė, moteriai iš kuprinės pavogta piniginė. Joje buvo 22 eurai, dokumentai, banko kortelė.

Penktadienį pareigūnai bandė rasti šešių vaikų, pasimetusių šurmulyje, tėvus. Mažylius žmonės atvedė prie mobiliosios pareigūnų būstinės. Policininkai apie šiuos vaikus informavo policijos komisariato budėtojus, o šie į policiją skambinantiems tėvams pranešdavo, kur yra jų atžalos.

Į šį policijos postą žmonės atnešdavo ir rastų daiktų. Vien šeštadienį čia šeimininkai galėjo pasiimti pamestas banko korteles, kitus asmens dokumentus.

Kiti apie radinius pranešė per socialinius tinklus. Vienas žmogus rado pamestus "Volkswagen" markės automobilio raktelius.

Įkrito į Dangę

Maltos ordino savanoriai suteikė būtinąją pagalbą ne vienam nesunkiai susižeidusiam žmogui.

Jaunųjų maltiečių, baigusių paramedikų kursus, pagalbos labiausiai reikėjo šeštadienį vakare Kruizinių laivų terminale, kai į Dangę nuo krantinės nugarmėjo žmogus.

Jį pavyko išgelbėti. Pirmąją pagalbą neblaiviam žmogui suteikė jaunieji Maltos ordino savanoriai. Vėliau jis buvo perduotas greitosios medicinos pagalbos ekipažui, vyras sunkiau nenukentėjo.

Ten pat šventiniame siautulyje susikivirčijo ir kibo vieni kitiems į plaukus dvi moterys ir vyras.

Didžioji dauguma šventės dalyvių buvo geranoriški ir nusiteikę taikiai.

Mušeikas išskyrę pareigūnai vežė visus tris į policijos komisariatą Kauno gatvėje.

Nors kelionė nebuvo ilga, iš policijos automobilio ką tik konfliktavusi trijulė išlipo susitaikiusi.

Po didžiojo koncerto terminale buvo beįsiplieskiantis konfliktas tarp dviejų grupių įkaitusių žmonių, bet pareigūnai buvo ten pat ir spėjo užgesinti aistras dar prieš konfliktuojantiesiems pakeliant kumščius.

Šeštadienį senamiestis ištuštėjo tik apie 2.30 val.

Regis, kad šiemet gatvėse buvo mažiau šiukšlių. Net vėlų vakarą mažiau buvo ir neblaivių žmonių.

Šeštadienį kažkodėl Tiltų gatvėje buvo tamsu, neįsižiebė gatvių apšvietimo žibintai.

Norėjo papūsti į alkotesterį

Pareigūnai kelis kartus kalbino iš Rumunijos atvykusius elgetavimu užsiimančius asmenis. Išprašyti iš šventės vietos, jie vis sugrįždavo.

Stebėtina, kad mūsų žmonės negailėjo jiems pinigų, nors buvo akivaizdu, kad apsimetėliai yra sveiki ir darbingi žmonės.

Šių metų Jūros šventės naujovė – galimybė specialiame automobilyje pasitikrinti blaivumą.

"Tai – prevencinė priemonė, kuri padėjo alaus bokalą išgėrusiems žmonėms suprasti, ar jie gali vairuoti. Geriau išvengti didelių nemalonumų", – paaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atostogaujantį viršininką pavaduojantis Raimondas Vaitkevičius.

Tokia galimybe pasinaudojo apie 100 žmonių. Dalis jų viršijo 0,4 prom., todėl nusprendė savo mašinų nevairuoti ir grįžo namo visuomeniniu transportu.

Norinčiųjų pūstelėti į alkoholio matuoklį buvo ir daugiau, jie prie policijos automobilio ėjo ir po 23 val., kai čia pareigūnai jau buvo baigę darbą.

Penktadienį du nepilnamečiai pasigėrė taip, kad pateko į ligoninę.

Tarnyba: policininkai kolonoje dalyvavo raiti ir važiuoti, vedėsi ir tarnybinius šunis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į mugę – motociklu

Šeštadienį priešpiet žmonės Danės gatvėje su siaubu stebėjo, kaip policininkai automobiliu mugės teritorijoje vaikėsi motociklininką.

Apie 11 val. Naujojo Uosto gatvėje, ties 17 namu, policininkai pastebėjo "britva" vadinamu motociklu važiuojantį vaikiną. Jis buvo be šalmo, o vairavimo stilius pareigūnams pasirodė pavojingas.

Policininkai ėmėsi persekioti motociklininką, kuris įsuko į užtvertą motorinėms transporto priemonėms Danės gatvę.

Motociklininkas suprato, kad jį vejasi, bet tyčia nestojo, kirto sankryžą su Atgimimo aikšte ir leidosi toliau Danės gatve.

Žmonės šiurpo matydami pavojingas gaudynes. Bėglį pavyko sustabdyti tik gatvės gale ties buvusiu "Telekomo" pastatu.

Tada paaiškėjo, kad 25 metų Tauragės rajono gyventojas pasiėmė motociklą jo savininkui nežinant ir atvažiavo į šventės vietą iš Sportininkų gatvės. Vairuotojas buvo neblaivus. Pirmą kartą alkoholio matuoklis parodė 1,08 prom., po ketvirčio valandos – 1,16 prom.

Motociklo savininkas vėliau parašė pareiškimą dėl vagystės ir nurodė, kad motociklas vertas 2 tūkst. eurų.

Įtariamasis ne pirmą kartą pasižymėjo tokiu drastišku elgesiu. Bene prieš savaitę šis jaunas vyras panašiai pasielgė Palangoje. Jis paėmė svetimą automobilį ir juo važinėjo savininkui nežinant. Pareigūnams jis įkliuvo tik Tauragės rajone.

Įtariamasis yra gerai žinomas pareigūnams, anksčiau teistas.

Suviliojo aukso žiedai

Šeštadienį apie 14.30 val. viename didžiausių uostamiesčio prekybos centrų įvykdyta įžūli vagystė – vyras pagrobė visą padėklą su auksiniais žiedais.

Esama įtarimų, kad nusikaltėlis gali būti vienas dėl Jūros šventės į Klaipėdą atvykusių svetimšalių.

Tamsaus gymio vyriškis priėjo prie juvelyriniais dirbiniais prekiaujančios prekybos centro salelės ir paprašė parodyti auksinius žiedus.

Pardavėja išėmė visą padėklą su papuošalais, tikėdamasi, kad pirkėjas išsirinks vieną jų.

Tačiau vyras netikėtai stvėrė visą padėklą su 99 aukso žiedais ir pabėgo.

Žala siekia 100 tūkst. eurų.

Apsaugininkai nusikaltėlio nepavijo, tačiau vaizdo kameros padės viską išaiškinti. Tikimasi, kad pavyks atgauti ir pagrobtas brangenybes.

Vėliau policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės daiktų pagrobimo.

Vakar pareigūnai dar negalėjo pasigirti, kad sulaikė įtariamąjį. Vagystę tiria Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei valdybos pareigūnai.

Klaipėda išlydėjo laivus

Sekmadienis prasidėjo šventės pabaigos nuotaiką lemiančiu įvykiu – tradiciniai istoriniai laivai, dalyvavę parade "Dangės flotilė", išplaukė iš Klaipėdos.

9 val. pakilo Pilies tiltas, automobiliai abipus Dangės sustojo, žmonės sužiuro į upę.

Senųjų laivų replikomis vadinami laivai, primenantys ne tik senąsias žvejų laivadirbystės tradicijas, bet ir kuršių klestėjimo metą, išplaukė iš Klaipėdos senamiesčio.

Rago gausmu ir šūviu iš patrankos šių laivų įgulos atsisveikino su uostamiesčiu iki kitų metų.

Žmonės mojo plaukiantiesiems šiais laivais, ne vienas tikino, kad 13 senųjų laivų replikų sudarančios "Dangės flotilės" paradas buvo vienas įspūdingiausių šventės akcentų.

Tradicija Jūros šventės metu surengti senųjų laivų paradą gimė prieš 10 metų.

Vakar 17 val. nuo Kruizinių laivų terminalo krantinės atsišvartavo "Baltic Regatta 2021" burlaiviai ir atsisveikino su Klaipėda ir 2021-ųjų Jūros švente.

GALERIJA

  • Interesas: senos mašinos labiausiai traukė vyrų dėmesį.
  • Nuotaika: žmonės nebijojo reikšti emocijų.
  • Saugumas: Klaipėdos meras V.Grubliauskas ir žygiuodamas eisenoje nenusiėmė kaukės.
  • Padėka: didžiausia pagarba šventėje – jūrininkams.
  • Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja
  • Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja
  • Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja
  • Žvaigždė: DFDS eisenos priekyje dainuodamas važiavo E.Sipavičius.
  • Simbolis: Jūros šventės eisena be Neptūno neįsivaizduojama.
  • Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja
  • Tarnyba: policininkai kolonoje dalyvavo raiti ir važiuoti, vedėsi ir tarnybinius šunis.
  • Paradas: eisena buvo marga ir linksma.
  • Uostamiestyje nuvilnijusi Jūros šventė – tradicinė, bet nauja
  • Pokštas: fontanas ne vienam iškrėtė šunybę, staiga apliejęs vandeniu.
  • Pabaiga: „Dangės flotilės“ laivai miestą paliko sekmadienį ryte.
  • Pabaiga: „Dangės flotilės“ laivai miestą paliko sekmadienį ryte.
  • Klausimas: Tiltų gatvė kažkodėl šeštadienį vakare buvo tamsi.
  • Ištvermė: nepatogioje pozoje ant kietų grindinio akmenų elgetaujanti moteris taip klūpojo ilgą laiką.
  • Pokštas: fontanas ne vienam iškrėtė šunybę, staiga apliejęs vandeniu.
  • Skiepai: prie vakcinavimo palapinių rikiavosi eilės norinčiųjų pasiskiepyti.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Rasa

Nuostabi šventė! Kokios emocijos liejosi iš šventinės eisenos dalyvių ir žiūrovų! Šaunuoliai! Kas ką norėjo pamatyti- pamatė! Su kokia nuotaika pats atėjai, tai ko nori iš kitų! Vaikams erdvė įrengta buvo Dienovidžio skvere su savo programa, teatro aikštėje nuostabus koncertas šeštadienį dieną vaikams. Gal informacijos nerado? Ačiū

Fane

Labai pasigedau renginių vaikams, nebuvo kur nuvesti svečių su vaikais. Trūko naminės giros. Tik galima pagirti paradą, dar toloka iki mano vaikystės paradų, bet eisenos dalyviai buvo kur kas linksmesni ir išradingesni.

Vatastanas

Atejo Klaipeda uzkonservuoti ir pavasario , jokiu ivaziavimu, jokiu isvaziavimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS