Uostamiestyje startuoja Jūros šventė | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE STARTUOJA JŪROS ŠVENTĖ

Jau šį vakarą miestą nuspalvins didžioji Jūros šventės eisena, istorinių laivų flotilė Dangėje, oro balionų pasirodymas ir įspūdingi koncertai.

Pakels Pilies tiltą

Nors šventės vėliavą Priešpilio gatvės pradžioje ugniagesiai pakels į 35 metrų aukštį vidurdienį, klaipėdiečiai Jūros šventės pradžia laiko didžiąją eiseną.

Vėliavos pakėlimo ceremonijoje dalyvaus ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Ji 18 val. pajudės iš J. Janonio gatvės, nusidrieks Herkaus Manto gatve, suks į Naujojo Sodo, po to – į Naująją Uosto gatvę, per Pilies tiltą į Pilies gatvę, kur eisenos dalyviai bus pristatomi žiūrovams. Eiseną sudarys 51 organizacija, pasiruošusi įspūdingai prisistatyti.

Dalyviai pasuks į Priešpilio gatvę ir žingsniuos į Kruizinių laivų terminalą, kur vyks oficiali Jūros šventės atidarymo ceremonija.

Daugybė žmonių, apie 19 val. turės apsispręsti, kurioje Dangės pusėje norėtų likti – mat tą valandą planuojama pakelti Pilies tiltą.

Taip į senamiestį galės įplaukti tradiciniai ir istoriniai laivai. Tai bus 12-ąjį kartą Lietuvos jūrų muziejaus organizuojamas šių laivų paradas „Dangės flotilė“. Žmonės galės ne tik apžiūrėti šiuos laivus, bet ir pasikalbėti su jų įgulų nariais, dalyvauti įvairiose pamokėlėse.

Šiandien Dangės krantinėje ties skulptūra „Žvejys“ prasidės naktišokiai kartu su Etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“.

Jūros šventės dalyviai galės pamatyti ir net aplankyti, o jei pasiseks, ir paplaukioti vienijančios asociacijos „Baltic Sail“ laivais.

Vėliavos pakėlimo ceremonijoje dalyvaus ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Vilios į burlaivius

Tris šventės dienas viešės Klaipėdos, Karlskronos, Rostoko, Zasnico, Gdansko, Ščecino, Nystedo ir Turku burlaiviai.

Tai vokiečių „Santa Barbara Anna“ ir „Galathea“, lenkų „Bonawentura“, „Baltic Beauty“, „Bryza H“ ir „Antica“, latvių „Libava“ bei Klaipėdos universiteto gafelinės škunos tipo burlaivis „Brabander“, Klaipėdos universiteto laivynui priklausanti jachta „Odisėja“ ir seniausias Lietuvoje burinis laivas „Olga“.

Šiandien nuo 15 iki 17 val. ir nuo 17.30 iki 19.30 val. nuo Šiaurinio rago prie Senosios perkėlos bus galima šiai laivais plaukti į pažintinį pasiplaukiojimą.

Dar vieną su laivyba susijusį renginį šiandien nuo 15.30 val. bus galima stebėti Dangėje tarp irklavimo bazės iki „Meridiano“. Čia vyks didžiosios irklavimo regatos aštuonviečių valčių irklavimo varžybos.

Šiauriniame rage įsikurs „Jūrininkų skveras“. Jame lankytojai galės ne tik dalyvauti jūrinėse edukacijose, bet ir pasinaudodami virtualios realybės akiniais nukeliauti į išskirtines Klaipėdos vietas.

Balionai švies bet kokiu oru

Šių metų jūros šventė bus išskirtinė ir todėl, kad bus galima iš arti pamatyti Lietuvos karšto oro balionų čempionato skrydžius.

Vakarinis skrydis numatomas nuo 19 val. iš erdvės už Jono kalnelio. Jei ir savaitgalį pūs stiprus vėjas, organizatoriai gali perkelti balionų pakilimo vietą į kurią nors Klaipėdos rajono vietą.

Jūros šventės organizatoriai tikino, kad šiandien 23.30 val. Klaipėdoje šio čempionato dalyviai parodys įspūdingą reginį – pusvalandį truksiantį 30 karšto oro balionų naktinį švytėjimą, ugnies, lazerių ir muzikos šou.

Jeigu dėl vėjo balionai negalės kilti, už Jono kalno, aikštelėje prie TEO pastato, buvusios Šv. Jono bažnyčios erdvėje balionautojai pripūs po vieną balioną ir surengs ugnies šou.

Terminale dainuos žvaigždė

Vienas laukiamiausių šių metų Jūros šventės renginių – britų muzikos ir socialinių tinklų žvaigždės – Sam Ryder koncertas Kruizinių laivų terminalo aikštėje prasidės šiandien 23 val.

Tai bus ne vienintelis šio vakaro koncertas šioje vietoje.

Nuo 19.30 val. čia pasirodys Klaipėdos džiazo orkestras, 20.45 val. ant scenos lips JAV karinių jūrų pajėgų grupė Europai ir Afrikai, o 22 val. pradės koncertą grupė „Biplan“.

Po S. Ryder linksmybes pratęs Dj Vladas.

Kiekvienam – pagal poreikius

Šiandien Teatro aikštėje nuo 21 val. su žiūrovais bendraus irkline valtimi įveikęs Atlanto vandenyną Aurimas Valujavičius, F2 vandens formulių pasaulio čempionato pilotas Edgaras Riabko bei visuomenininkas Giedrius Bučas – ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ iniciatorius.

Po valandos aikštėje prasidės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų ir dėstytojų koncertas. Dar po valandos bus galima stebėti dueto „Tykumos“ pasirodymą „Nemuno Septyni“.

Šiandien nuo vidurdienio iki 21 valandos keliose senamiesčio vietose bus galima ne tik stebėti, kaip tapys dailininkas Simas Žaltauskas, bet ir patiems prisidėti prie kūrinio gimimo. Priemones tam reikėtų atsinešti savo. Pirmieji meno potyriai prasidės Teatro aikštėje, 15 val. jie persikels į Didžiąją Vandens, 18 val. – į Aukštąją, o 20 val. į Kurpių gatvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Esu tikrasis

Klaipėdos gyventojas nuo 1954 per Jūros šventę niekada neišvažiuoju, kaip ir mano draugai , visada dalyvaujame šventėje.Geriame alų, kemšame rūkytas dešreles, klausome gatvės muzikos.Fain !

to-rasydavo....

o KAM išvažiuoti??? NIEKADOS neišvažiuoju.

Rasydavo spauda

Kad senesniais laikais tikrieji Klaipedos gyventojai per juros svente isvaziuodavo is miesto.. Kaip dabar Daiva Janauske? pasidomekit jau nuo 5ryto dirbate...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS