Už ką į kišenę byra eurai? | Diena.lt

UŽ KĄ Į KIŠENĘ BYRA EURAI?

Asmenukės, kelionių įspūdžiai, kavos pertraukėlių nuotraukos ir gėlės partijos vedliui – taip Palangos tarybos narė Svetlana Grigorian prisistato rinkėjams feisbuke. Ne tik prisistato, bet ir prašo, kad už šį triūsą internete jai būtų sumokėta mokesčių mokėtojų pinigais.

Pinigai – už bendravimą

Palangos savivaldybė tarybos reglamentu yra patvirtinusi galimybę politikams gauti atlygį už pasiruošimą frakcijų, komitetų, komisijų ir tarybos posėdžių darbui.

Atskirai politikams mokama dar ir už dalyvavimą posėdžiuose. O apsukriausieji gali pasinaudoti ir galimybe gauti pinigų net ir už savęs reklamavimą rinkėjams.

S.Grigorian prašo, kad jai būtų sumokėta už darbą feisbuke, tam ji skiria 18 valandų per mėnesį.

S.Grigorian prašo, kad jai būtų sumokėta už darbą feisbuke, tam ji skiria 18 valandų per mėnesį.

Už Palangos tarybos veiklos reglamente atlygintiną veiklą atlyginimas apskaičiuojamas pagal skelbiamą vidutinį mėnesinį darbo užmokesčio dydį.

Šiuo metu darbo užmokesčio dydis yra 7,6 euro už valandą, neatskaičius mokesčių.

Panašiu įkainiu įvertintas ir valstybės apmokamo advokato darbas, tik jam mokama už nepasiturinčio piliečio teisių gynimą teisme, o ne už žinučių rašymą feisbuke.

Kiekvienas politikas mėnesio pabaigoje pildo specialią lentelę ir nurodo, kur ir ką dirbo, kiek valandų tam sugaišo. Per mėnesį tai neturi viršyti 40-ies valandų.

Kokiais darbais galėtų pasigirti Palangos tarybos narė S.Grigorian?

Peržvelgus šios politikės asmeninę feisbuko paskyrą bei pasigrožėjus jos nuotraukomis Lietuvos socialdemokratų partijos Palangos skyriaus feisbuko paskyroje, susidaro įspūdis, jog šiai jaunai politikei labai jau rūpi jos įvaizdis socialiniuose tinkluose.

Asmeninė paskyra mirga nuo S.Grigorian nuotraukų iš vasaros kelionių po Graikiją, Angliją ir Gargždus. Viešintos žavios gražuolės nuotraukos iš pliažo ar pasiplaukiojimo irklente.

O štai vizitai į Vilnių buvę itin reikšmingi. Rugpjūčio 19-ąją S.Grigorian viešino nuotrauką su partijos pirmininku Gintautu Palucku, kurį vyko sveikinti į Vilnių jo gimtadienio proga.

Be partijos skyriaus susirinkimo ir partijos kuopelių susitikimų, akimirkų iš sąskrydžio ar Palangoje vykusių lenktynių nuotraukų, tarybos narė šią vasarą paviešino tik vieną Palangos gyventojų kreipimąsi dėl miestiečiams rūpimos bėdos.

"Savivaldybė ir joje dirbantys valdininkai tarnauja žmonėms, o ne atvirkščiai. Dar 2018 m. spalio 25 d. (kone prieš metus!) daugiabučio namo savininkų bendrijos "Ateitis" atstovai kreipėsi į Palangos savivaldybės atsakingus asmenis dėl prie jų namo esančio nesuremontuoto šaligatvio keliamos problemos gyventojų sveikatai. Gyventojai informavo, kad šaligatvio plytelės yra smarkiai iškilnotos medžio šaknų ir paprašė pagalbos šiuo klausimu", – feisbuke rašė S.Grigorian (kalba netaisyta – A.A.).

Dirbo namuose ir kavinėje

Tačiau ataskaitose apmokėjimui S.Grigorian pažymi, jog socialiniuose tinkluose pluša po 18 valandų per mėnesį.

"Nuolatinė komunikacija su Palangos miesto gyventojais socialiniuose tinkluose, atsakymai į užklausimus – viešus komentarus ir asmeninius užklausimus", – taip darbus feisbuke žymi politikė.

Liepą S.Grigorian, be 18 val., praleistų feisbuke dėl gyventojų užklausų, dar pažymi, jog 24 valandas praleido analizuodama gyventojų užklausas, 2,5 valandos praleido susitikimuose su rinkėjais.

Rugpjūtį S.Grigorian dėl gyventojų užklausų internete plušėjo 18 valandų.

2,5 valandos užklausas tarybos narė analizavo partijos būstinės patalpose. 2,5 valandos tarybos narė gyventojų užklausas skaitė tėvų bute. Ten pat tarybos narė praleido 6 valandas ruošdamasi Palangos tarybos posėdžiui.

Į darbo apmokėjimui skirtą dokumentą įtrauktos ir keturios valandos, kurias S.Grigorian praleido armėniška virtuve garsėjančioje savo tėvelio kavinėje J.Basanavičiaus gatvėje, kur taip pat analizavo gyventojų užklausas.

Nepritaria, bet ima

Pati S.Grigorian aiškino, jog nuolat sulaukia gyventojų paklausimų socialiniais tinklais, todėl nuolat konsultuoja, atsako ir padeda jiems.

"Žinau, jog yra nemažai savivaldybių tarybų narių, kurie apskritai neturi profilių socialiniuose tinkluose, tad jei viešai neskelbiamas tarybos nario priėmimo laikas ir vieta, rinkėjams visiškai nesudaromos galimybės bendrauti su išrinktu tarybos nariu. Politikai privalo būti pasiekiami savo rinkėjams. Džiaugiuosi, jog mano asmenukės ir kelionės palieka jums įspūdį, tačiau informuoju, jog už jų viešinimą jokio atlygio neprašau ir negaunu", – paaiškino S.Grigorian.

Politikė pildo ataskaitas apie sugaištą laiką ir ima pinigus už pasiruošimą darbui, tačiau tikina, jog tokia tvarka yra ydinga.

Politikė pildo ataskaitas apie sugaištą laiką ir ima pinigus už pasiruošimą darbui, tačiau tikina, jog tokia tvarka yra ydinga.

"Palangos taryba šį reglamentą yra priėmusi seniau, kai aš dar nebuvau išrinkta tarybos nare. Tačiau, jei toks reglamentas būtų svarstomas dabar, mano nuomonė būtų kategoriška. Nepritarčiau jokioms išmokoms už tarybos nario darbą. Džiaugiuosi, jog keliate šį klausimą į viešumą, ir labai noriu, jog visa Palangos savivaldybės veikla būtų viešesnė. Klausimas į viešumą iškilo po to, kai užpildžiau savo veiklos ataskaitą ir atvirai surašiau veiklas, kurias atlikau. Ataskaitą užpildžiau ne dėl kelių dešimčių eurų kompensavimo už savo veiklą, o dėl viešumo. Mano atliktus darbus ir veiklas visuomenė turi matyti", – aiškino S.Grigorian.

Tarybos narė tikino, jog pinigų ji turi ir ne dėl jų nėrė į politiką.

"Esu privačios įmonės direktorės pavaduotoja. Už šį darbą gaunamų pajamų man pakanka, todėl jokio kito darbo papildomai dirbti nereikia. Politinė veikla man yra pašaukimas", – rėžė S.Grigorian.

Skirtingos tvarkos

Klaipėdos tarybos nariai turi mažesnes privilegijas prašyti atlygio, nors tarp šios kadencijos politikų vis garsiau pasigirsta nuomonių, esą ir jie norėtų atlygio už reklamavimąsi feisbuke.

"Kiek man žinoma, iš didžiųjų miestų tik Vilniaus savivaldybė nusprendė įteisinti galimybę atlyginti tarybos nariui už jo darbą ruošiantis komitetų, komisijų ir tarybos posėdžiams. Vadovaudamiesi sąžine, jie turi pažymėti, kiek laiko sugaišo posėdžių pasiruošimui. Jei neklystu, per mėnesį tai neturi viršyti 40 valandų. Iš mūsų tarybos narių tokių siūlymų dar nesame gavę, tačiau kalbų apie tokius norus buvo", – tikino Klaipėdos tarybos ir mero sekretorius Modestas Vitkus.

Kiek man žinoma, iš didžiųjų miestų tik Vilniaus savivaldybė nusprendė įteisinti galimybę atlyginti tarybos nariui už jo darbą ruošiantis komitetų, komisijų ir tarybos posėdžiams.

Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono tarybos nariai, kaip ir Neringos politikai, gauna išmokas tik už dalyvavimą tarybos ar komitetų posėdžiuose.

Jų darbo laiką apskaičiuoja posėdžių sekretoriai.

Paprastai tai nėra itin didelės sumos – nuo 30 iki 50 eurų per mėnesį, retesniais atvejais tai sudaro apie 80 eurų, jei tarybos narys pluša keliuose komitetuose ar komisijose.

Per mėnesį – šimtai eurų

Tarybų nariai dar turi galimybę gauti pinigų vadinamosioms kanceliarinėms išlaidoms.

Klaipėdoje tai yra 300 eurų. Tokios pat sumos stengiasi neviršyti ir Klaipėdos rajono savivaldybės politikai.

Palangos tarybos nariams per mėnesį mokama 400 eurų suma. Tarybos nariui kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms apmokėti kiekvieną mėnesį skiriama iki 0,4 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išmoka.

Neringos savivaldybėje kanceliarinėms išlaidoms kiekvienas tarybos narys gali išleisti ne daugiau kaip 515,6 euro. Čia mokėtų išmokų vidurkis siekia apie 375 eurus.

"Ne visi tarybos nariai išnaudoja skirtą išmokos sumą. Pavyzdžiui, liepą išmokėtos sumos siekia nuo 102,73 iki 500 eurų. Rugpjūtį – nuo 60,24 iki 505,08 euro, rugsėjį – nuo 188,72 iki 515,6 euro. Neringos savivaldybėje už dalyvavimą posėdžiuose ir komitetuose pagal pateiktą darbo laiko apskaitos žiniaraštį atlyginimą gauna tik du tarybos nariai, visi kiti Neringos politikai šių pinigų atsisakė", – aiškino Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Pasak S.Vaišvilaitės, vidutiniškai ši suma siekia apie 46 eurus, neatskaičius mokesčių.

Dėl išmokų – gudravimas

Prisiminus prieš kelerius metus Palangos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos atliktą auditą aiškėja, jog vis dėlto politikai ne visuomet vadovaujasi sąžine, kišdami ranką į savivaldybės biudžeto kasą.

Auditoriai, aiškinęsi, kaip politikai naudoja kanceliarinėms išmokoms skirtas lėšas, aptiko kuriozinių dalykų.

Kaip skelbta viešumoje, anuomet Palangos socialdemokratams vadovavęs Gintauto Palucko brolis Danas Paluckas finansinėje ataskaitoje buvo pažymėjęs, jog, vykdydamas tarybos nario pareigas, per gruodį ir sausį Palangoje turėjo nuvažiuoti mažiausiai po 3 tūkst. kilometrų.

Gruodį vyras tris dienas iš eilės į automobilio baką pylėsi degalų už 125 eurus.

Kitas kurorto politikas, Saulius Simė, pildamasis degalus, už kuriuos vėliau paprašė apmokėti savivaldybės buhalterijos, pateikė kasos kvitus, kuriuose atsispindėjo septynios atskiros nuolaidų kortelės.

Dainius Želvys vienoje Vilniuje esančioje degalinėje įsipylė dyzelino, o po pusvalandžio baką jau pildė dujomis Raseinių rajone.

Kontrolieriai tą kartą aiškinosi, kodėl tarybos nariai kanceliarinėmis išmokomis apmoka banko lizingą už automobilį, nors Palangos tarybos reglamentas draudžia biudžeto pinigus naudoti išperkamajai mašinų nuomai.

Politikai šiomis lėšomis ne tik mokėjo už transporto priemonių remontą, bet ir įsigijo kasko  polisus.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Akiplėšiškumo Viršūnė

Užuojauta Palangos kurorto tarybai... Dar tokios "erkės" nebuvo. Tėvas biznierius, dukra net jį perspjovė... Tikra "Sosal "demoktarėPasityčiojimas iš politikos, kaip kokia turgaus vertelka,.

Jomajo

Jo ma jo , kas darosi kaip koks s telefonu, kalbi kalbi ir po to sąskaitą gauni :):):):):) už kurią apmokėti reikia.

Bendravau

Nedeakvati
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS