Už parduotuvės apsigyveno žmogus | Diena.lt

UŽ PARDUOTUVĖS APSIGYVENO ŽMOGUS

Palapinėje gyvenantis žmogus pavertė keliais medžiais ir krūmais apaugusį miesto plotelį savo būstu ir viešu tualetu. Visa tai yra visiškai šalia vienos pagrindinių miesto gatvių.

Miega ir tuštinasi ten pat

Klaipėdietis, užsukęs už didelio prekybos centro Minijos gatvėje, pamatė žolėje pramintą takelį, jis vedė prie palapinės.

Tarp krūmų pastatyta palapinė ir visa jos aplinka bylojo, kad žmogus čia įsikūrė jau senokai. Aplinkui ją mėtosi tualetiniams poreikiams panaudotos servetėlės, akivaizdu, kad žmogus tuštinasi vos už kelių žingsnių nuo tos vietos, kur miega.

Nesunku suprasti, kad kelioninė palapinė yra tapusi šioje vietoje apsigyvenusio žmogaus nuolatiniais namais.

Palapinė apsaugota nuo lietaus papildomais apdangalais, virvės, laikančios jos konstrukcijas, pririštos prie medžių.

Apie 10 val. ryto ji jau buvo tuščia. Pora valandų anksčiau toje pačioje vietoje žvalgęsis klaipėdietis tikino matęs iš palapinės kyšančias vyro kojas, tačiau kalbinamas jis nereagavo.

Ieškos su policininkais

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė patikino, kad bet kur statyti palapinių ir jose gyventi mūsų mieste negalima.

"Klaipėda virstų palapinių miesteliu. Kur ir kaip turistauti, nustatyta tam tikra tvarka", – tikino K.Vintilaitė.

Kontrolės ir prevencijos skyriaus darbuotojai trečiadienį žadėjo aplankyti šią vietą ir patikrinti signalą. Teks išsiaiškinti, kodėl žmogus gyvena po atviru dangumi.

Paprastai Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai bendrauti su benamiais pasikviečia ir socialinių tarnybų bei nakvynės namų darbuotojus.

Pokalbio metu siekiama išsiaiškinti, ar žmogus turi dokumentus, kur deklaruota jo gyvenamoji vieta, ar jis turi būstą, artimuosius, kokios pagalbos reikia šiam asmeniui.

Tokio pokalbio tikslas – ne tuščias smalsumas, o siekis padėti lauke gyvenančiam žmogui.

Jeigu žmogus yra praradęs asmens dokumentus, padedama juos gauti, randama vieta nakvynės namuose, patariama, kur galima kreiptis dėl švarių rūbų ir šilto maisto.

Ketvirtadienį vakare valdininkai ketina dirbti kartu su policininkais.

Tikimasi, kad pareigūnams ir savivaldybės darbuotojams pavyks pakalbinti prie prekybos centro įsikūrusį žmogų, jei ne vieną, tai kitą dieną.

Nakvynės namų nenori

Valdiškų institucijų atstovai gali ir pareikalauti, kad aplinką apšiukšlinęs žmogus ją iškuoptų.

Pirmą kartą valdininkai gali jį įspėti, jei situacija nesikeičia arba žmogus toliau šiukšlina toje pačioje arba kitoje vietoje, jam jau gali būti skiriama bauda.

"Panašūs atvejai nėra jokia retenybė. Daugeliui klaipėdiečių gerai žinomas Marselis visada aiškina, kad jis yra žmogus nuo Dievo ir nenori gyventi jokiuose valdiškuose namuose, nors vietą nakvynės namuose ir yra rezervavęs. Išprašytas iš vienos vietos, jis įsikuria kitur", – pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas Saulius Valiulis.

Marselis, savivaldybės darbuotojų žiniomis, dabar yra įsikūręs Pievų gatvėje.

Klausinėjami, kodėl neina į nakvynės namus, benamiai dažniausiai atvirauja, kad ateina į šią įstaigą neblaivūs, todėl į vidų neįleidžiami.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai ilgai vargo, kol iškrapštė būrelį neprasiblaivančių benamių iš parduotuvės M.Mažvydo alėjoje prieigų.

Tai padaryti pavyko tik tada, kai parduotuvės įsirengė grotas ir taip panaikino palanges, ant kurių sėdėdavo girtuokliai.

Tokie asmenys yra nemenkas ugniagesių galvos skausmas, nes dažnai apsigyvena lauko sandėliukuose ir apleistuose namuose. Jie dažniausiai šildosi atvira ugnimi ir sukelia gaisrus, kurių metu liepsnoja jų sutemptos šiukšlės ir seni skudurai.

Ne vienas benamis tokių gaisrų metu yra žuvęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Lia Lia Lia

Lia Lia Lia, ta Ventelaitienė kada nakvynes namus tikrino? ten tos božiakelius varo lauk. Nakvynės namų pagalba = 0, pas mus policija tapo asocialių asmenų prieglauda, bet ne nakvynės namai, kurių, pagal manę, pagrindinis tikslas dirbti su asocialiais žmonėmis, kad jie keistųsi patys ir savo įpročius.

Asaa

Kokioi cia vietoi minijos gatvei?

Emigracija

Kodel ne Lietuvos pilieciai-valkatos nera deportuojami is salies? Tegul varosi is kur yra atsibaste.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS