Valstybės žemės fondo aukcione padvelkė reketu? | Diena.lt

VALSTYBĖS ŽEMĖS FONDO AUKCIONE PADVELKĖ REKETU?

Valstybinės įmonės Valstybės žemės fondo Klaipėdos žemėtvarkos ir geodezijos skyriuje – neregėtas įžūlumas. Prieš aukcioną, kuriame buvo pardavinėjamas biudžetininkų naudotas automobilis, vienam iš aukciono dalyvių buvo pasiūlyta pinigų, kad atsisakytų pirkinio. Kai žmogus nesutiko, jam prieš pat nosį buvo užrakintos durys.

Valstybinės įmonės Valstybės žemės fondo Klaipėdos žemėtvarkos ir geodezijos skyriuje – neregėtas įžūlumas. Prieš aukcioną, kuriame buvo pardavinėjamas biudžetininkų naudotas automobilis, vienam iš aukciono dalyvių buvo pasiūlyta pinigų, kad atsisakytų pirkinio. Kai žmogus nesutiko, jam prieš pat nosį buvo užrakintos durys.

Pasiūlė 300 eurų

Klaipėdos žemėtvarkos ir geodezijos skyriuje nebereikalingo turto išpardavimas vyko praėjusį ketvirtadienį. Skelbimą laikraštyje apie parduodamą "Suzuki" markės automobilį išvydęs Plungės rajono gyventojas Vytautas P. suskubo registruotis aukcionui.

"Už 2007 m. pagamintą automobilį buvo prašoma 500 eurų. Metai geri, o kaina nedidelė, tik mašinos remontas brangus. Paskaičiavau, kad mokėčiau už ją tūkstantį eurų. Aukciono rengėjai nereikalavo dalyvio mokesčio", – pasakojo Vytautas.

Aukcionas turėjo prasidėti 10 val. ryte. Atvykęs į Klaipėdą Vytautas tik spėjo paskubomis apžiūrėti išsvajotą automobilį įstaigos kieme.

"Apibėgau, apžiūrėjau mašiną iš išorės ir nuskubėjau ieškoti, kur vyks aukcionas. Prie vienų durų stoviniavo vyrai, spėju, taip pat aukciono dalyviai. Pasiūlė 300 eurų, kad aukcione nekelčiau kainos", – tvirtino Vytautas.

Užrakino duris, kad neįeitų?

Plungiškis nusprendė nekreipti dėmesio į įtartiną pasiūlymą ir nukulniavo aiškintis, kur vyks pardavimas.

"Ten dviejų aukštų siauras pastatas. Užlipau į antrą aukštą, o nulipti jau nebegaliu. Stiklinės durys užrakintos iš kitos pusės. Sutikau darbuotoją ir mėginau aiškintis – ką man dabar daryti, juk po penkių minučių prasidės aukcionas", – apie nuotykius Valstybės žemės fondo Klaipėdos skyriaus patalpose pasakojo aukciono dalyvis.

Plungiškis nenurimo ir reikalavo, kad stiklinės pertvaros durys būtų atrakintos. Tuo metu pirmajame aukšte pasirodė kiti šios įstaigos darbuotojai, žmonės gūžčiojo pečiais ir tikino nelietę durų raktų.

"Įtariu žaidimą ir labai negražų. Vieni sutikti darbuotojai mane palaikė, kiti gi – ne. Buvo tokių, kurie tik šaipėsi iš manęs", – nuoskaudą reiškė vyras.

Sumelavo apie ligą

Vytautas susirado darbuotoją, kuris vis dėlto atrakino duris, ir pateko į aukciono patalpas.

"Man regis, jis buvo jau įvykęs. Paaiškėjo, jog aukcionui vadovavusi darbuotoja pažymėjo, kad manęs aukcione nebus, nes aš esą sergu. Užteko to, kad kiti aukciono dalyviai, kurių gyvenime nesu matęs, patikino, esą skambinau ir pranešiau, jog sergu. Kaip galima patikėti svetimais konkurentų žodžiais? Juk aukciono rengėjas turi mano telefono numerį", – pyko plungiškis.

Aukcione registravosi penki dalyviai, tačiau dėl automobilio rimčiau susikibo Vytautas iš Plungės ir dar vienas dalyvis.

"Pakilus kainai iki 1 310 eurų, aš kainos nebekėliau", – prisipažino Vytautas.

Nors vyriškis išgirdo, kad jau paskelbtas laimėtojas, tačiau vis tiek įtarė, jog aukcionas galėjo būti neskaidrus.

"Kreipiausi į šios įstaigos Klaipėdos skyriaus vadovą. Išsakiau, kad jo įstaigoje žaidžiami negražūs, lyg vaikų, žaidimai. Kaip taip gali būti? Bet direktorius mane pasiuntė į Vilnių. Bet aš juk į valstybinę įmonę atėjau, ne į privačią bendrovę. Direktorius turėtų aiškintis, kas jo įstaigoje dedasi", – teigė Vytautas.

Vyras surašė skundą ir išsiuntė jį Valstybės žemės fondo direktoriui. Žmogus siekia, kad aukcionas būtų anuliuotas, o parduotas automobilis sugrąžintas į Klaipėdą.

"Galėčiau įžvelgti kriminalą. O kodėl nepatikrinus pirštų atspaudų ant raktų?" – retoriškai klausė vyras.

Nagrinėja skundą

Valstybės Žemės fondo Klaipėdos žemėtvarkos ir geodezijos skyriaus direktorius Algimantas Lotužis aiškino, kad pretenzijas dėl nudėvėto turto aukciono plungiškis išties pareiškė fondo vadovybei. Esą žmogui bus atsakyta raštu.

"Jis dalyvavo aukcione. Tik po to pradėjo reikšti pretenzijas. O dėl durų užrakinimo istorijos, ne man reikėtų komentuoti tai. Aš nieko negaliu pasakyti. Nesakau, kad žmogus išsigalvojo. Ten pajuokavo aukciono dalyviai. Mes nenustatysime, kas ir kaip elgėsi aukcione. Čia juk dalyviai. Ne mūsų darbuotojai", – apie incidentą kalbėjo A.Lotužis.

Jis aiškino, kad įstaiga komercine veikla neužsiima. Esą toks aukcionas retas reiškinys. O nudėvėto turto ne tiek ir daug, tad išpardavimai – ne dažnas atvejis.

Paklaustas, ar dėl incidento valstybinės įstaigos patalpose nebus atliekamas tarnybinis patikrinimas, A.Lotužis įtikinėjo, kad kaip direktorius jis neturi ką aiškintis.

"Negraži istorija iš konkurentų pusės. Aš neturiu daugiau ką čia aiškintis. Mūsų darbuotojai jokių klaidų nepadarė. Lauko durys juk visuomet atviros", – rėžė įstaigos vadovas.

Aukcioną pakartojo

Aukcionui vadovavusi A.Lotužio pavaduotoja Laima Jasinskienė prisipažino, kad aukcionas būtų buvęs sustabdytas, jei į aukcioną nepatekęs dalyvis būtų kitaip pasielgęs.

"Bet jis juk dalyvavo. Nesuprantu žmogaus pretenzijų. Jis juk kėlė kainą, bet nenupirko, nes konkurentai pasiūlė daugiau. Kaina nuo 500 buvo pakelta iki 1 310 eurų", – įtikinėjo aukciono vadovė L.Jasinskienė.

Esą aukciono dalyviai kainą kėlė po 10 eurų, todėl aukciono rengėjams teko kantriai tęsti procesą.

Ir ši įstaigos darbuotoja neįžvelgė atsakomybės dėl užrakintų durų detektyvo.

"O ką mes galime padaryti? Čia aukciono dalyviai. Aš tų žmonių nepažįstu. Aišku, kad tai negražu. Mes buvome pradėję darbą. Bet teko viską atšaukti, kai atsirado paskutinis dalyvis", – tikino L.Jasinskienė.

Ji aiškino, kad plungiškis be reikalo kelia triukšmą.

"Reikia pripažinti: mašina buvo visiškai nudėvėta. Mums jau neapsimokėjo jos remontuoti. Aš tam žmogui dar pasakiau, jog jam pasisekė, kad jis jos nenupirko. Būtų turėjęs tik vargo. Galėjo tą mašiną apžiūrėti visi, kas tik panoro. Stovėjo ji mūsų kieme", – prisiminė moteris.

Mašina išdūmė į Kidulius

"Suzuki" markės mašina naudojosi visi skyriaus darbuotojai.

"Važinėta buvo po laukus geodeziniams matavimams. Baisu, kokia ten važiuoklė. O dokumentus mes turime. Žmogus ieško to, ko nepametė. Už automobilį jau yra padarytas pinigų pervedimas. Sumokėta 1 310 eurų. Viskas užfiksuota protokole. O protokolas yra pagrindas automobiliui perregistruoti", – pareiškė darbuotoja.

L.Jasinskienė tikino, kad apie mėginimą papirkti vieną iš aukciono dalyvių ji taip pat girdėjo.

"Matyt, mėgino susitarti, nepavykus, užrakino duris. Bet čia ne mūsų reikalas. Kodėl žmogus lipo į antrą aukštą? Juk parašyta buvo, kur vyks aukcionas. Jokio neskaidrumo čia nebuvo. Mašina išvažiavo į Kidulių miestelį, Šakių rajoną. Gal žmonės detalėms pirko?" – teisinosi aukcionui vadovavusi L.Jasinskienė.

Aukcionu pasipiktinęs Vytautas rengiasi ir toliau aiškintis situaciją. Jei atsakymas į skundą jo netenkins, vyras svarsto, ar vertėtų kreiptis į policiją, kad pareigūnai išsiaiškintų aukciono aplinkybes.

GALERIJA

  • Už nudėvėtą automobilį „Suzuki“ aukcione prašyta 500 eurų, bet mašina parduota už 1 310 eurų.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ji

idomu is kur svetimi aukciono dalyviai gavo valstybines imones raktus, kad galejo uzrakinti duris..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS