Ventės rage – 400-oji paukščių rūšis | Diena.lt

VENTĖS RAGE – 400-OJI PAUKŠČIŲ RŪŠIS

Ventės rago ornitologinės stoties tinkluose sugauta plėšriosios medšarkės giminaitė, panašu, bus įregistruota kaip jubiliejinė, 400-oji paukščių rūšis Lietuvoje.

Lotynišku pavadinimu Lanius borealis sibiricus registruotas paukštis Ventėje pasirodė prieš kelias dienas. Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas, tikrindamas paukščių tinklus, tikino iš karto pastebėjęs medšarkės giminaitę.

"Man užkliuvo jos spalva. Apžiūrėjome, išmatavome sparnus, nufotografavome. Iš karto dar nemaniau, kad pasitvirtins spėjimas. Gerai, jog paėmiau kraujo, tad genetiniai tyrimai duos neginčijamą atsakymą. Tačiau kolegos įsitikinę, kad spėjimas pasitvirtino", – pasakojo V. Eigirdas.

Šios kregždės pasirodymas Lietuvoje byloja apie šiltėjantį klimatą.

Jam tai trečioji nauja paukščių rūšis jo karjeroje.

"Prieš kelerius metus į rankas pateko juodagurklis erškėtžvirblis. Mažas paukštelis savo neįprasta išvaizda iškart patraukė dėmesį. Nuo paprastojo erškėtžvirblio, aptinkamo Lietuvoje, jis skyrėsi juodu viršugalviu ir pagurkliu, balkšvai gelsvu "antakiu", oranžine krūtine. Savo išore jis labiausiai primena šalyje jau registruotą sibirinį erškėtžvirblį", – prisiminė V. Eigirdas.

2017 m. Ventėje buvo registruota dar viena rūšis – Viduržemio jūros regione dažniau pasitaikanti daūrinė arba raudonjuostė kregždė.

"Šios kregždės pasirodymas Lietuvoje byloja apie šiltėjantį klimatą", – sakė V. Eigirdas.

Registras: ši plėšriosios medšarkės giminaitė netrukus gaus lietuvišką vardą, nes tai 400-oji oficialiai registruota paukščių rūšis. (V. Eigirdo nuotr.)

O štai ką tik aptiktos plėšriosios medšarkės giminaitei lietuviškas pavadinimas dar tik renkamas.

"Šis paukštis nebuvo užfiksuotas, nes jo maitinimosi arealas yra šiaurėje. Jis dažniau matomas Skandinavijoje. Kol kas mūsų kraštas yra kone piečiausias šiai rūšiai. Šis paukštis Ventėje pasisukiojo tik porą dienų ir dingo", – teigė V. Eigirdas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS