Vietoj testų – akibrokštas: koronavirusas plinta, o tirti nenori | Diena.lt

VIETOJ TESTŲ – AKIBROKŠTAS: KORONAVIRUSAS PLINTA, O TIRTI NENORI

Klaipėdiečių šeimą nustebino šiuo metu galiojanti tvarka – nustačius COVID-19 uostamiesčio darželyje, specialistai nurodė tirti tik vieną iš dviejų šios ugdymo įstaigos patalpose besilankančių sesučių. Mergaičių tėvai stebisi: tokiais sprendimais pandemijos tikrai niekas nesustabdys.

Iš dviejų vaikų tirs vieną

Susirgimas COVID-19 ugdymo įstaigoje užfiksuotas praėjusią savaitę.

"Jau beveik savaitė, kaip aš einu į darbą ir galbūt galiu platinti ligą savo darbovietėje. Kolegos manęs šalinasi, ir aš tai suprantu. Tačiau neiti į darbą aš neturiu jokios teisės, nedarbingumas nepriklauso, saviizoliacija man nepaskirta. Situacija, į kurią netikėtai pats patekau, man kelia klausimų – jei ir toliau galios tokios tvarkos, su pandemija Lietuva niekada nesusitvarkys", – tikino Marius (vardas ir pavardė neskelbiami remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis – A.A.).

Ugdymo įstaigą lanko abi vyro dukterys. Viena mergaitė eina į darželį, o vyresnioji duktė lanko po tuo pačiu stogu įsikūrusią mokyklėlę.

"Paaiškėjus, jog susirgo viena auklėtojų, gavome nurodymą tirti tik vieną dukrų. Mes su žmona, kurie auginame šią mažametę, neturime teisės tirtis. Tai – šokiruoja", – apibendrino mergaičių tėtis.

Patikros punkte – nuostaba

Penkerių darželinukę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nurodė registruoti COVID-19 testui. Jį šeimai pavyko atlikti tik sekmadienį, nes šiuo metu driekiasi eilės.

"Nuo trečiadienio, kai paaiškėjo susirgimas darželyje, mažametė turi izoliuotis. Tačiau mes su žmona pasitikrinti negalime, testo neatlieka ir kitai dukrai. Naivu tikėtis, jog tą patį darželį lankančios sesės tarpusavyje nebendrauja", – stebėjosi tėvas.

Susisiekęs karštąja linija su specialistu, tėvas išgirdo paaiškinimą, jog pagal šiuo metu galiojančią tvarką testas priklauso tik tam vaikui, kuris kontaktavo su sergančia auklėtoja.

"Man keista, jog iki šiol tam tikrų pamokų valstybė neišmoko. Pasaulio sveikatos organizacija akcentuoja visoms pandemijos apimtoms šalims – testuokite ir dar kartą testuokite. Šalyje įvedamas dar griežtesnis karantinas, gyvenimas stabdomas, o konkrečioje situacijoje paaiškėja, kad testuoti neskubama. Jei esu besimptomis nešiotojas, aš ligą jau galėjau išplatinti savo darbovietėje. Jei ir toliau taip bus, mes visi greitai susirgsime", – nuomone dalijosi klaipėdietis.

Klaipėdietis įsitikinęs, jog testavimas vieno asmens iš keturių šeimos narių ligos sustabdymui neturi jokios prasmės.

Sekmadienį šeimai atvykus į mobilųjį patikros punktą, klaipėdiečiai sulaukė adekvačios šio punkto darbuotojų reakcijos.

"Absurdas. Mes visi keturi sėdome į mašiną ir vežėme mažiausiąją testuotis. Mobiliajame punkte darbuotojai išpūtė akis, klausdami, kam tą vaiką atvežėme, jei patys nesitestuojame. Kol mes sužinosime vaiko rezultatą, praeis savaitė. Kokia tokios tvarkos prasmė?" – klausimą kėlė klaipėdietis.

Tyrimo kaina – 76 eurai

Vyras tikino suprantantis, kad dėl pandemijos valstybė turi neplanuotų išlaidų.

"Jei nėra reagentų, galėtų valstybė informuoti, pats gyventojas galbūt sutiktų primokėti iš savo kišenės už reagentus. O dabar kyla nepasitikėjimas valdymo sistema. Pagaliau, ar ji tikrai veiksminga?" – retoriškai klausė vyras.

Miestiečio nuomone, jei valdžia nuspręstų skirti izoliaciją bent tam laikotarpiui, kol paaiškėtų, yra ar nėra COVID-19 šeimoje, daugybei susirgimų galima būtų užbėgti už akių.

Klaipėdietis įsitikinęs, jog vieno asmens iš visos keturių šeimos narių testavimas ligos sustabdymui neturi jokios prasmės.

"Visa darželio grupė turėtų būti patikrinta tuo pačiu metu, juk galima nuspėti, kada turėtų būti atsakymai. Tuomet ir būtų aišku, plinta ar neplinta židinys", – svarstė vyras.

Privačiose medicinos įstaigose atliekamų testų kaina siekia 76 eurus.

Jei klientas nori skubaus tyrimo, reikia primokėti dar 10 eurų.

"Trijų asmenų tyrimas privačioje įstaigoje šeimos biudžetui kainuotų 228 eurus. Tai yra nemaži pinigai", – konstatavo klaipėdietis.

Antrinio kontakto netiria?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas aiškino, kad konkrečiame darželyje virusas nustatytas dviem darbuotojams – kone visam kitam personalui paskirta izoliacija.

"Turi izoliuotis 14 darbuotojų. Faktiškai ten neliko kam dirbti, tad nuspręsta stabdyti šios įstaigos veiklą. Kol kas neturime sergančių vaikų", – pirmadienio rytą situaciją komentavo R. Grigaliūnas.

Testuotis privalo 20 šio darželio auklėtinių.

"Tėvai turėjo gauti SMS žinutes su paaiškinimais, ką jiems toliau daryti. Jei kalbame apie kitas grupes, tai jau įvardijama kaip kontakto kontaktas. Jiems izoliacija neprivaloma. Tėvai turėjo būti informuoti, kokius dokumentus jie turėtų pildyti dėl nedarbingumo. Suprantama, jog vaikų tėvas kelia klausimą. Bet kol kas sergančių vaikų neturime. Jei niekas neserga, kontakto nebuvo, tėvai sėkmingai turėtų eiti į darbą", – paaiškino R. Grigaliūnas.

Specialistas priminė, kad artimu kontaktu laikomas ilgesnis nei 15–20 minučių artimas bendravimas mažesniu nei metro atstumu.

Tvarka: Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas R.Grigaliūnas aiškino, kad kontaktą su sergančia auklėtoja turėjusio vaiko tėvams tirtis neprivalu. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

R. Grigaliūnas tikino, jog vaiko nuvedimas į darželį neturėtų kelti rizikos.

"Jei kažkas pastovėjo tarpduryje, tai dar nėra artimas kontaktas. Jeigu žmogus nori privačiai tirtis, jis gali tai daryti. Bet jei jis nejaučia simptomų, kam tai daryti? Aš nematau priežasties, kodėl žmona, dukra ir tėtis turėtų darytis tyrimą", – kalbėjo R. Grigaliūnas.

Dėl įžūlių pažeidimų – į teisėsaugą

R.Grigaliūnas pripažino, kad nustatytų tvarkų negali kritikuoti.

"Vis dėlto mes dar rudenį siūlėme ugdymą pervesti tik į nuotolinį režimą. Aiškinama, kad didžiausią riziką kelia simptominiai atvejai ir nesilaikymas rekomendacijų, higienos normų. Tokių skaičių, kurie bylotų dėl nesimptominių atvejų keliamą riziką, aš nemačiau", – patikino R. Grigaliūnas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas aiškino, jog gali būti, kad dėl vieno įžūlaus atvejo teks kreiptis į teisėsaugą.

"Nustačius, jog simptomus jaučiantys asmenys eina į darbovietę, kai jiems paskirta izoliacija, mums kelia minčių, kad teks kreiptis į teisėsaugą. Vis labiau nedidelės ir privačios įmonės demonstruoja didelį abejingumą. Vienu konkrečiu atveju net galima sakyti, kad elgiamasi įžūliai, o, įstaigoje apsilankius mūsų specialistams, mums pagrasinama teismais", – šiurpo R. Grigaliūnas.

Kitoje įmonėje tik kategoriškai pabrėžus, kad ir privačioje įstaigoje privalu matuoti temperatūrą, pavyko išprašyti vieną darbuotoją į namus.

"Jei nebūtų matuota temperatūra, susirgimų skaičius jau po dienos būtų buvęs didesnis", – pastebėjo R. Grigaliūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

Specialistas priminė, kad artimu kontaktu laikomas ilgesnis nei 15–20 minučių artimas bendravimas mažesniu nei metro atstumu. Patys sau priestatauja, nes jeigu prasilenksi gatveje be kaukes tada jau pasaulio pabaiga, uzkresi simtus ir gausi 500 e bauda! Taip esam mulkinami tiesiai i akis!

Ak

Testai šiuo atveju vis tiek būtų neigiami, nes praėjo per mažai laiko. Kodėl niekas nepaaiškina žmonėms.

Je

Ką padarysi, viskas proto ribose. Jeigu taip kontaktų kontaktai izoliuotųsi, visi užsirakinę sėdėtume seniai. Virusas neperšoka ant trečio asmens, tik - tiesiogiai. Tikimybė yra, kad vaikas gavo užkratą, bet ji labai maža. Testas parodys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS