Kodėl Vydūnas žiūri į pietus? | Diena.lt

KODĖL VYDŪNAS ŽIŪRI Į PIETUS?

Klaipėdiečiai traukia pasigrožėti paminklu Vydūnui ir, apžiūrinėdami neįprastą skulptūrą, stebisi, kodėl filosofas nusisukęs nuo gatvės, šalia kurios stovi.

Tie, kurie neturėjo progos dalyvauti paminklo atidengimo iškilmėse, stengiasi išnaudoti neblogus orus ir atidžiau iš arti apžiūrėti skulptūrą bei visą Vydūno sodu vadinamą skverą.

Daugelis tikina, kad tokios pagarbos šiai išskirtinei asmenybei reikėjo seniai.

Žmonės svarsto įdomų sprendimą vaizduoti istorinę asmenybę basą, tačiau atsakymą į šį klausimą žino kiekvienas – Vydūnas ragino sveikatos ir stiprybės semtis iš savo žemės.

Dar vienas daugeliui kylantis klausimas – kodėl skulptorius sumanė figūrą atgręžti ne į arčiausiai esančią Puodžių gatvę, kuria vaikšto ir važiuoja daug žmonių, o į priešingą pusę.

Mįslę įminti padėjo skulptūros autorius Arūnas Sakalauskas. Jis patikino, kad visame pasaulyje skulptūros statomos veidu į pietų pusę.

Atsukus portretinę dalį į šiaurę, vaizduojamo asmens veidas visada būtų šešėlyje ir jau po kelerių metų apaugtų kerpėmis. Be to, veidas būtų prastai įžiūrimas.

"Visada skulptūros atsukamos į tą pusę, kur saulė būna vidurdienį. Šiuo atveju yra ir kitų prasmių – Vydūnas buvo mokytojas, tad simboliška, kad jis žiūri į S.Dacho mokyklą. Pedagogo ryšys su mokykla yra prasmingesnis nei su Santuokų rūmais, – juokavo skulptorius. – Apvalus suolas, kurį vadiname filosofo suolu, atgręžtas į skulptūrą, sėdint toje vietoje Vydūnas geriausiai matomas. Sode medžių dar daugės, manome, kad mokiniai tęs tradiciją ten sodinti medžius, todėl labai simboliška, kad sode stovintis Vydūnas žiūri į Naujojo Sodo gatvę."

Visada skulptūros atsukamos į tą pusę, kur saulė būna vidurdienį.

Nuo gatvės nugręžta skulptūra turėtų vilioti žmones pasivaikščioti skvere, paskaityti užrašus, pajusti mąstytojo žodžių prasmę.

Klaipėdiečiai atidžiai apžiūrinėja ir skulptūros dalį, kurioje vaizduojami Vydūno batai. Skulptorius A.Sakalauskas teigė tikintis, kad barbariško vandalizmo laikai baigėsi ir vagys bronzinių batų nenugvelbs.

"Jei taip atsitiktų, nuliesime kitus. Atrodo, kad batai pritaisyti tvirtai", – vylėsi A.Sakalauskas.

Tikimasi, kad apšvietimas bus sureguliuotas taip, kad skulptūra būtų apšviesta ir tamsiuoju paros metu.

GALERIJA

  • Kryptis: Vydūnas žiūri į tą pusę, kur vidurdienį šviečia saulė ir kur yra mokykla.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lina

Galėtų ne į Dacho,o į Vydūno mokyklą žiūrėti.Prie Vydūno- kranas naujų statybų stovi.Kelrodė žvaigždė į šviesų rytojų,neužterštą ekologiją

Cirkininkas

Nenori matyti tokių, kurie mato tik kalėjimus.

Kalejiman ziuri

Nu gerai kad kalejima panaikino, tai visai geron pusen jis ten ziuri . Lietuviai kaip kontrabandistu tauta tai visai simboliska.... Autorius matyt daznai I siaure ziuri....Nesamone padare.... stove kaip valdzia tautai uzpakali atsukus, visai simboliska

SUSIJUSIOS NAUJIENOS