Vyriausieji jau imti skiepyti ir Klaipėdoje | Diena.lt

VYRIAUSIEJI JAU IMTI SKIEPYTI IR KLAIPĖDOJE

Nuo pirmadienio uostamiestyje pradėti vakcinuoti 80 ir daugiau metų sulaukę klaipėdiečiai. Kai kurių šios amžiaus grupės žmonėms aktualių sprendimų dar laukiama iš Sveikatos apsaugos ministerijos.

 

Galima atidėti

Klaipėdoje pirminės sveikatos priežiūros centruose yra registruoti 9 963 minėtai amžiaus grupei priskiriami klaipėdiečiai.

80 m. ir vyresni žmonės sulauks, o kai kurie jau ir sulaukė skambučių iš sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose yra prisirašę. Pagrindinis klausimas, kurį išgirs pagyvenę žmonės, ar jie sutinka būti paskiepyti.

Gali nutikti taip, kad pageidaujantys vakcinuotis pensininkai tuo metu bus apsirgę. Tokiu atveju jie turėtų labai aiškiai pasakyti, dėl kokios priežasties norėtų atidėti skiepijimo procedūrą.

Gydytojas tai pažymės savo užrašuose, o vėliau, kai žmogus tam bus pasiruošęs, vėl tarsis dėl galimybės jį paskiepyti. Tokių asmenų sąrašai bus nuolat atnaujinami.

Jeigu žmogus yra nusiteikęs prieš skiepus, taip pat turėtų to neslėpti, vakcinavimas nėra privalomas.

Į namus dar nevyks

„Šią savaitę pas žmones į namus skieptytojai tikrai nevažiuos. Sveikatos apsaugos ministerija rengia tvarką dėl vakcinavimo asmenų, kurie negali atvykti į vakcinavimo centrus. Iš vieno buto į kitą vežioti atidaryto vakcinos buteliuko negalima. Juk viename buteliuke yra nuo šešių iki 10 dozių. Tai reiškia, kad toje vietoje turi būti būtent tiek pacientų. Ministerijos darbuotojai aiškinasi su vakcinų gamintojais, kaip reikėtų transportuoti atidarytus buteliukus. Laukiame išaiškinimo ir tvarkos. Slaugos namuose tai padaryti buvo paprasčiau, nes ten vienoje vietoje buvo daug skiepijamų žmonių, buvo galima vakcinuoti net nevaikštančiuosius“, – paaiškino Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Žmogus turi teisę pasirinkti tik, ar sutinka skiepytis, bet ne vakcinos rūšį.

Savo pagyvenusiems pacientams skambinantys ir klausiantys apie norą skiepytis šeimos gydytojai nežino, kokia vakcina bus skiepijami pacientai.

Vakcinas gauna vakcinuojančios įstaigos, ir tik jų darbuotojai žino, kokių gamintojų skiepų tą dieną sulaukta. Todėl suteikti rūpimą informaciją apie skiepų rūšį nėra galimybės.

Užteks poros savaičių

Pacientai pasirinkti vakcinos neturi galimybės.

„Pagal ministerijos išaiškinimą, žmogus turi teisę pasirinkti tik, ar sutinka skiepytis, bet ne vakcinos rūšį. Didžiausias darbas vyks šią ir kitą savaitę. Jeigu žmonės tvarkingai vyks į vakcinacijos centrus, per dvi savaites turėtume paskiepyti visus 80 m. ir vyresnius klaipėdiečius. Kita amžiaus grupė – 75–79 m. žmonės, – paaiškino R.Perminienė. – Tikimės, kad ministerija leis visiems pirminės sveikatos priežiūros centrams imtis vakcinavimo, tada procesas labai paspartės. Laukiame pataisytų teisės aktų. Ministerija žadėjo tai padaryti artimiausiu metu, bet tikslios datos neįvardijo. Mes ir patys to labai laukiame.“

Kai pradės veikti centralizuota skiepijimo registracijos sistema, eilių skiepytis sudarymo tvarka keisis.

Tačiau šią ir veikiausiai kitą savaitę viskas vyks, kaip bus sutarta su šeimos gydytojais.

Gali skambinti sukčiai

Nors ne viename rajono centre vyresni nei 80 m. žmonės pirmuoju skiepu jau buvo vakcinuoti praėjusią savaitę, Klaipėdoje šis procesas prasidėjo tik nuo pirmadienio.

Pasirodo, mažesnėse savivaldybėse labai daug pedagogų atsisakė skiepytis. Kadangi liko atšildytos vakcinos, pradėta vakcinuoti senolius.

R.Perminienė paaiškino, kad Klaipėdoje nedaug pedagogų atsisakė skiepytis, todėl vakcinų liko mažai.

Skiepų laukiantiems senoliams svarbu žinoti, kad skambinantys gydytojai ar sveikatos priežiūros centrų darbuotojai tikrai jų neprašys pateikti elektroninės bankininkystės duomenų ar kitos asmeninės informacijos.

Išgirdus tokį prašymą, derėtų pokalbį tuoj pat nutraukti ir jokiu būdu neatskleisti šios informacijos, nes tai gali būti telefoniniai sukčiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

V

Ko čia lojat antivakseriai , niekas neliepia už ačiū skiepytis, ateis laikas kai tai darysit už pinigus, kadangi darbo suartyje pas padorų darbdavį bus įrašytas privalomas skiepas apsaugant kitus nuo užkrėtimo. Sėkmės!

>**8

O kodėl neskelbiama kokia vakcina pasiskiepijo Landzbergis ir adamkai? Ar ne todėl kad žmonės pasirinktų būtent tą vakciną ir atsisakytų kitų kurios galimai yra žalingos?

**8

Kas per nesamonė, stengiasi, kuria vakcinas, kad būtų geriau žmogui . O jie išsidirbinėja ne ta, ne tokia firma, neįtinka tam žmogui niekas. Jokio džiaugsmo, kad gaus skiepą. Kažkokie, kuriems trūksta vitamino D . Gaudykit saulės spinduliukus ir džiaukitės artėjančiu pavasariu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS