Dėl Rusijos diplomato – galvosūkiai: vyras vairavo neblaivus? | Diena.lt

DĖL RUSIJOS DIPLOMATO – GALVOSŪKIAI: VYRAS VAIRAVO NEBLAIVUS?

Kiekvieną dieną pranešimų apie įtarimus, kad automobilius vairuoja girti žmonės, sulaukiantys policininkai susiduria su įvairiomis situacijomis. Penktadienį  Klaipėdoje sustabdytas ir Rusijos diplomatas.

Fiksavo kameromis

Prieš vidurnaktį bendruoju pagalbos telefonu kažkoks žmogus pranešė, kad šiaurinėje uostamiesčio pusėje žalią "Volkswagen Jetta" vairuoja veikiausiai neblaivus asmuo.

Policininkai labai greitai sureagavo į šį pranešimą ir Šiaurės prospekte, ties 11 namu, sustabdė minėtą automobilį.

Pareigūnams taip pat, kaip ir pranešėjui, atrodė, kad vairuotojas buvo neblaivus. Vėliau policininkai savo tarnybiniuose pranešimuose nurodė, kad vairuotojo akys buvo padėrusios, girtumą esą galima buvo įtarti ir iš kitų stebimų detalių.

Įvykius prie automobilio fiksavo prie policininkų uniformų pritvirtintos vaizdo kameros.

Vienos konvencija aiškina, kad diplomatų asmens neliečiamybė gali būti apribota, siekiant nutraukti diplomato daromą nusikaltimą ir apsaugoti patį diplomatą arba visuomenę nuo pavojaus.

Neatidarė mašinos lango

Pareigūnų kalbinamas vairuotojas ne tik neatidarė automobilio durelių, bet ir neatvėrė mašinos lango.

Uostamiesčio policininkai turi alkoholio matuoklius, kuriais gali ir per atstumą nustatyti, ar žmogus yra vartojęs alkoholio. Neatmetama, kad vairuotojas galėjo vengti tokios patikros.

Jis prie stiklo priglaudė pažymėjimą, kuriame nurodoma, kad jis yra A lygio Rusijos Federacijos diplomatas.

Pažymėjime buvo ir mašiną vairavusio jauno vyro pavardė, vardas. Paaiškėjo, kad tai – 27-erių Rusijos Federacijos generalinio konsulato Klaipėdoje darbuotojas.

Vienos konvencija aiškina, kad diplomatų asmens neliečiamybė gali būti apribota, siekiant nutraukti diplomato daromą nusikaltimą ir apsaugoti patį diplomatą arba visuomenę nuo pavojaus.

Karčios patirties dėl panašaus incidento 2018 m. Klaipėdoje turintys policijos pareigūnai nesiėmė prievartos priemonių, bet toliau šiam vyrui važiuoti neleido. Nustatyti apsvaigimo laipsnio jiems nepavyko.

Šventė vasario 23-iąją

Pareigūnai sulaukė, kol į įvykio vietą atvažiavo blaivus Rusijos konsulato darbuotojas, jam buvo leista sustabdytą automobilį su jame sėdinčiu kolega nuvairuoti į Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje kiemą.

Vakar dienraščio žurnalistai pabandė gauti konsulato atstovų komentarą.

"Koks galėtų būti komentaras? – paklausė budinčio diplomato telefonu atsiliepęs vyras. – Visais atvejais aš negaliu nieko komentuoti, nes nesu oficialus generalinio konsulato atstovas spaudai. Jums teks kreiptis darbo metu, tai yra antradienį, šiandien pas mus – išeiginė. Šiandien mes nedirbame, nes pas mus šventė – vasario 23-ioji. Šventė iš sekmadienio perkelta į pirmadienį. Galite oficialiai kreiptis raštu, siųsti elektroninį laišką ir laukti atsakymo."

Patirtis rodo, kad atsakyti į panašias užklausas užtrunka ne vieną dieną, kai tik redakcija gaus atsakymą, jis bus paskelbtas.

Ne pirmas incidentas

Prieš porą metų uostamiesčio policininkams buvo kilęs įtarimas, kad diplomatiniais numeriais pažymėtą automobilį taip pat vairavo neblaivus Rusijos Federacijos generalinio konsulato diplomatas. Jis buvo ką tik išėjęs iš viešo renginio, kur vartotas alkoholis.

Tąkart vairuotojas kategoriškai atsisakė pasitikrinti girtumą, o Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje Aleksandras Gračiovas gynė pavaldinį ir teigė, kad tai esą buvo iš anksto suplanuota ir prieš konsulato darbuotoją nukreipta provokacija.

Incidentų su diplomatinės tarnybos imuniteto saugomais vairuotojais Klaipėdoje būta ir anksčiau. Prieš ketverius metus diplomatiniais numeriais pažymėtas automobilis nestojo stabdomas Tiltų gatvėje. Juo važiavę du konsulato darbuotojai automobiliu bėgo nuo policininkų, atsitrenkė į kelio bordiūrą ir stotelėje nulaužė stulpą.

2011 m. konsulato darbuotojas uostamiesčio Manto gatvėje nesuvaldė automobilio ir rėžėsi į stotelę. Kilo įtarimų, kad vairuotojas buvo akivaizdžiai neblaivus, bet konsulato bendradarbiai jį išgabeno iš avarijos vietos.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

hierogliff

Geriausia būtų uždaryti tą šnipų irštvą ir išpirdolinti von visus tuos "diplomatus". Žinoma, jie mūsiškius biezdarius iš Karaliaučiaus irgi išvarytų, bet dėl to didžiajai daliai Vakarų Lietuvos gyventojų nei blogiau, nei geriau nepasidarytų, tik mažiau priežasčių visokiems tokiems pasipešiojimams būtų. O tai tik į gera.

opai

žiūrim į visus kokios problemos?

opa

I savo alchasus uz vairo ziurekit!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS