Garsaus fotografo gyvybė geso po paauglių smūgių | Diena.lt

GARSAUS FOTOGRAFO GYVYBĖ GESO PO PAAUGLIŲ SMŪGIŲ

Prie Minijos įvykdyta ciniška žmogžudystė sukrėtė fotografų ir žiniasklaidininkų gildiją. Du penkiolikmečiai ir trylikametis mirtinai uždaužė garsų fotografą Stasį Šeštauską. Įstatymai nepilnamečiams gailestingi – žudikams gresia ribotos bausmės, o jauniausiam įtariamajam apskritai bus taikomos tik auklėjimo priemonės.

Prie Minijos įvykdyta ciniška žmogžudystė sukrėtė fotografų ir žiniasklaidininkų gildiją. Du penkiolikmečiai ir trylikametis mirtinai uždaužė garsų fotografą Stasį Šeštauską. Įstatymai nepilnamečiams gailestingi – žudikams gresia ribotos bausmės, o jauniausiam įtariamajam apskritai bus taikomos tik auklėjimo priemonės.

Šokinėjo ant galvos

60-metis fotografas šalia Gargždų esančioje sodų bendrijoje "Dobilas" turėjo sodo namelį. Vyras penktadienio vakarą žingsniavęs tamsiu, Minijos upės link vedančiu keliuku, kur pasipainiojo trims paaugliams.

Klausimas, ar turi cigarečių, buvo tik pretekstas paauglių rankų ir kojų smūgiams.

Šaltinių teigimu, užpuolikai smūgiavo vyrui į galvą, aukai pargriuvus, ją spardė, o galiausiai kažkuris žudikų pašokinėjo vyrui ant galvos.

Negyvai uždaužytas S.Šeštauskas liko gulėti paupyje. Vyro kūnas surastas tik kitą dieną. Šeštadienį apie 10 val. praeivis aptiko nuošalioje vietoje išmėtytus velionio daiktus, o kiek toliau gulėjo ir negyvas fotografas.

Užpuolikai pagrobė dokumentus ir piniginėje buvusius pinigus. Atvykę policijos pareigūnai rado žolėje numestą vieno prekybos centro nuolaidų kortelę, pagal ją suskubta išsiaiškinti aukos tapatybę.

"Dar prieš mėnesį aš jį sutikau toje pačioje vietoje prie upės vaikščiojantį su šuneliu. Jis kiekvieną rytą vaikštinėdavo su augintiniu šiomis vietomis. Pasikalbėjome apie bendrus dalykus. Mes nebuvome artimi draugai, bet jis dalyvaudavo įvairiuose renginiuose, dalyvavo parodose", – pasakojo Gargždų fotoklubo narys Virgilijus Skuodas.

Spėjama, kad vyras ėjo į sodų bendrijoje esantį sodo namelį. Kaimynai jį čia sutikdavo, nors žiemą menininkas jame ir negyveno.

Auką išniekino

Kraupios žmogžudystės gijas pareigūnai sugebėjo išaiškinti per keletą valandų. Šeštadienį po pietų policininkai jau beldėsi į trijų įtariamųjų namus.

Paaiškėjo, kad žmogžudyste įtariami – 15-metis M.T., jo bendraamžis J.S. ir vos 13 metų sulaukęs A.K.

M.T. Klaipėdos rajono teismas vakar leido suimti 2 mėnesiams, J.S. paskirtas vieno mėnesio areštas. Trylikametis po kraupaus įvykio apklaustas ir laiką leidžia namuose.

Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis tikino, kad abiem įtariamiesiems prašė teismo skirti 2 mėnesių sankciją.

"Deja, trylikamečiui įtariamajam baudžiamoji atsakomybė negalima. Jei šioje byloje pasitvirtins duomenys, kad jis yra prisidėjęs prie nusikaltimo, kreipsiuosi į savivaldybės administraciją, kad jam būtų taikomos auklėjimo priemonės. Viena jų – socializacijos centras. Negaliu atsakyti, ar iš karto po įvykio galima taikyti šią priemonę, netaikius kitų. Bet inicijuosiu šį procesą", – kalbėjo prokuroras.

Klaipėdos rajono teisme apklausiami nepilnamečiai davė skirtingus parodymus. Ar taip sėbrai mėgina versti kaltę vienas kitam, kol kas nėra aišku.

Šaltinių teigimu, nusikaltėliai ne tik ciniškai nužudė žmogų, bet iš jo dar ir pasityčiojo.

Aiškėja, kad 13-os metų tesulaukęs įtariamasis jau buvo įkliuvęs policijai už vagystę. Dėl to teko aiškintis mažamečio motinai.

Kitas įtariamasis taip pat buvo papuolęs į policijos akiratį.

Po nužudymo – keiksmai

Prie teismo durų žinios apie sūnaus suėmimą laukusi M.T. motina, paklausta, kaip jaučiasi po jos sūnui pateiktų kaltinimų žmogžudyste, atsiduso.

"Labai blogai jaučiuosi, negaliu patikėti, kad jis taip galėjo padaryti", – tikino įtariamojo mama.

Moteris teigė, kad sūnus penktadienio vakarą pareiškė einąs į šokius. Sūnus esą grįžo tik po vidurnakčio.

Pasirodo, kad M.T. po žmogžudystės prisėdo prie kompiuterio ir socialinio tinklo paskyroje nusikaltėlių žargoną primenančiais keiksmažodžiais viešai liejo pyktį.

Gargždiškis socialinio tinklo paskyroje viešina nuotrauką, kurioje yra įsiamžinęs tualete, sėdėdamas su 7,5 proc. stiprumo alaus buteliu. Kitoje nuotraukoje jaunuolis pučia dūmus, pozuodamas į viršų iškeltu viduriniuoju pirštu.

"Taip, aš mačiau, kad jis sėdėjo prie kompiuterio. Tačiau man nieko nesakė apie tai, kas nutiko. Jo rūbai nebuvo kruvini. Ant rankų nesimatė žaizdų", – aiškino sulaikytojo motina.

Kartojosi agresijos priepuoliai

Moteris pasakojo, kad su kitais dviem draugais sūnus jau kurį laiką palaikė ryšius, tiesa, ji prieštaravo, kad sūnus bendrautų su 15- mečiu J.S.

"Jie iš karto ką nors prisidirbdavo. Visokių nesąmonių. Ne, į policiją nėra patekę, tačiau krėsdavo visokius dalykus", – tikino moteris.

Gyventoja prisipažino, kad su vyriausiuoju sūnumi nuo mažumės ji turėjo bėdų.

"Nuo 5 metų. Su jaunesniu tokių bėdų nebuvo. O jį dėl sveikatos problemų teko perkelti į kitą mokyklą, skirtą specialių poreikių turintiems vaikams. Būdavo jam agresijos priepuolių, pasireikšdavo įvairios nuotaikų kaitos, jis vartojo raminamuosius vaistus, ne kartą gulėjo ligoninėse", – apie sūnų žurnalistams pasakojo mama.

Tačiau motina tikino, kad sūnus esą galėdavo paklausyti kitų paauglių nurodymų.

Skurdi žurnalisto duona

Gargžduose žinia apie prie Minijos užmuštą fotografą pirmadienį sklido žaibo greičiu. Vietiniai, pažinoję tiek įtariamųjų šeimas, tiek patį fotografą, įvykį patarinėjo itin gyvai.

"Negaliu patikėti, kad Stanislovas būtų išprovokavęs konfliktą, jis nepanašus į tokį. Jis buvo atviras, nuoširdus, kuklus žmogus. Stasys pas mus dirbo beveik du dešimtmečius. Bet pirmas jis tikrai negalėjo pradėti, nebent atsakė į repliką", – pasakojo laikraščio "Banga" redaktorė Vilija Butkuvienė.

S.Šeštauskas buvo sukūręs antrą šeimą, joje užaugintas šiuo metu 12 klasę bebaigiantis sūnus.

"Kas jį pažinojo, tas pasakys, kad jis buvo jautrus žmogus, turėjo atjautos kitiems žmonėms. Mes, kūrybiniai žmonės, juk darbe patiriame įvairių emocijų. Tačiau niekada Stasys nėra konfliktavęs", – prisiminė V.Butkuvienė.

Pasak buvusių kolegų, S.Šeštauskas iki šiol bendradarbiaudavo su vietos žiniasklaida, nes turėjo didžiulį archyvą, lankėsi vietos renginiuose.

Tačiau fotografas gaudavo ketvirtadaliu mažesnę išankstinę pensiją. Tai buvo vienintelis jo pragyvenimo šaltinis.

"Man gaila šio kūrybiškai neišsipildžiusio žmogaus. Mus visus sukrėtė ši tragedija", – apgailestavo redaktorė.

Atminimą įamžins paroda

Gargždų fotoklubo narys V.Skuodas tikino, kad fotografų klubas nusprendė miesto šventės proga surengti S.Šeštausko fotografijų parodą.

"Aš iki šiol žinojau tik vieną atvejį, kai fotografas kraupiai neteko gyvybės. Vienas, landynes ir užribio žmones fotografavęs fotomenininkas buvo užpultas, apiplėštas ir užmuštas. Dabar mane sukrėtė antra tokia skaudi tragedija", – prasitarė V.Skuodas.

S.Šeštausko fotografijos iki šiol traukia akį ir sukelia prisiminimus. Menininkas yra tapęs konkurso "Žmogiškasis orumas ir socialinė izoliacija" laureatu.

Gargždiškis garsėjo ne tik aistra fotografijai, bet ir žvejybai.

Komentaras
Linas Slušnys
vaikų psichiatras

Siūlymai griežtinti atsakomybę nusikaltimus padariusiems paaugliams nieko gero neduos. Statistika rodo, kad iš tiesų nusikaltėliai jaunėja. Bet bausmių griežtinimas reikštų įkalinimą vis jaunesniame amžiuje. Mano akimis, iki 16 metų paauglių veiksmus turi kontroliuoti tėvai. Austrijoje toks vaikas, nors ir nebūtų nubaustas, tačiau patektų į specialistų globą, su juo būtų dirbama, jam būtų paskirtas laikas, per kurį jis turi pasikeisti. Mūsų šalyje sprendimų priėmėjai šiek tiek formaliai žiūri į šią problemą, įstatymas lyg ir yra, tačiau realiai nelabai kas keičiasi. Mes esame skurdūs tuo, kad neturime agresijos terapijos programų. Nes agresijos geno nėra, kartais vaikas yra agresyvus tik namuose, bendraudamas su specialistais jis jaučiasi puikiai. Tada kyla klausimas, su kuo vaikas susiduria namų erdvėje? Kodėl penkių metų vaikui kyla agresija? Šiaip jis toks negimė. Nebent iš tiesų jis būtų patyręs rimtą gimdymo traumą ir būtų pripažintas organinis sutrikimas. Visais kitais atvejai reikia žiūrėti, kas vyksta šeimoje. Labai dažnai tėvai permeta vaiko problemas specialistams ir nusikrato atsakomybės. Nežinau šių įvykių dalyvių šeimų. Gal čia yra anomalija ir po visų specialistų pastangų vis tiek nuo 5 metų auga recidyvistas? Tačiau aš tuo netikiu. Manyčiau, kad priežasčių reikėtų ieškoti šeimoje ir kažkurioje vietoje nesusiklosčiusiuose šeimos santykiuose.

GALERIJA

  • Atmintis: S.Šeštausko archyve liko daugybė unikalių Gargždų mieste vykusių įvykių kadrų.
  • žmogžudyste įtariamas 15-metis M.T. suimtas 2 mėnesiams, jo bendraamžis J.S. – mėnesiui, vos 13 metų sulaukęs A.K. laiką leidžia namuose.
  • žmogžudyste įtariamas 15-metis M.T. suimtas 2 mėnesiams, jo bendraamžis J.S. – mėnesiui, vos 13 metų sulaukęs A.K. laiką leidžia namuose.
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Linas Slusnys

teisus.Jei mama tik bumba,zyzia arba vis kartoja:,,tu,durniau,bandite,nieko gero is taves...",tai su tais jausmais ir gyvens jaunuolis!Jei motina neranda ,,kelio i vaiko sirdele"-tik ji viena kalta!O siais laikais 13-metis jau lygus 23- meciui pries 50 metu.Tai reiketu isidemeti ne tik mokytojams,bet ir tevams.

mama

Man atrodo, kad ne tėvai kalti ,dėl vaikų žiaurumo, o mūsų valdžios požiūris į tai ,kad nebegali savo vaiko subarti , gero vyriško diržo paimti, nes gali atsidurti teisme, o vaikai tuom naudojasi.

baisu

man baisu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS