Gendančių žuvų atsikratė prie kanalo | Diena.lt

GENDANČIŲ ŽUVŲ ATSIKRATĖ PRIE KANALO

“Pajutau bjaurų tvaiką, pamaniau, kad bus miręs žmogus, bet radau kelias tonas išverstų žuvų“, - apie bjaurų radinį pasakojo klaipėdietis Kęstutis Albrechtas.


 

Laukuose link Kairių poligono, netoli Vilhelmo kanalo klaipėdietis aptiko išverstą didžiulę krūvą negyvų žuvų.

Vyras dvokiančias gaišenas aptiko sekmadienį, prieš savaitę.

Surinkęs 112 jis papasakojo apie užterštą gamtą. Pagalbos centro darbuotoja padiktavo telefono numerį, kuriuo klaipėdiečiui nepavyko prisiskambinti.

Po savaitės K. Albrechtas vėl atsidūrė toje pačioje vietoje. Smarvė rietė nosį dar didesniu spinduliu, negyvų žuvų krūva toliau natūraliai puvo.

Klaipėdietis dar kartą bandė sužinoti, kam turėtų pranešti apie užterštą gamtą. Pagalbos centro operatorė paaiškino, kad 112 galima skambinti tik tokiu atveju, jeigu reikia medikų, ugniagesių ar policijos pagalbos. Kitais atvejais, pasak operatorės, reikėtų skambinti informacijos numeriu 118.

Toks paaiškinimas labai nustebino Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininką Vitalį Marozą.

Gamtosaugininkai pirmadienį po pietų buvo pasiųsti įvertinti situacijos vietoje. Jie turės išsiaiškinti, kam, miestui ar rajonui, priklauso užteršta teritorija. Be to, ketinama iš to, kas liko, bandyti išsiaiškinti, kokios tai galėjo būti žuvys ir kam jos galėjo priklausyti. Kartais tokius dalykus įmanoma nustatyti iš pakuočių ar kitų liekanų.

„Įdomu, kokios ten žuvys – marių ar jūros. Kadangi jis ten guli jau savaitę, galima spėti, kad nustatyti, kas jas ten iškratė, vargu ar pavyks. Akivaizdu, kad toks atliekų atsikratymo būdas – netinkamas. Dabar negaliu pasakyti, kokį sprendimą priims Aplinkos apsaugos agentūra. Ieškosime geriausios išeities“, – patikino V. Marozas.

Pirmadienį šioje vietoje apsilankė ir Klaipėdos rajono ir miesto gamtosaugininkai. Paaiškėjo, kad žuvys pūva miesto teritorijoje. Aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis specialistas Bronius Kazragis. Jis užfiksavo situaciją ir pažadėjo apie tai pranešti atsakingiems Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkams.

„Čia reikės atvažiuoti su transportu, visą tą bjaurastį iškasti ir išvežti. Galbūt toje pačioje vietoje užkasti šias atliekas ir būtų logiška, bet to neleidžia aplinkos apsaugos įstatymas. Juo labiau, kad negyvos žuvys išverstos Klaipėdos kanalo apsaugos zonoje, vadinasi, atliekos teršia ne tik gruntinius vandenis, bet ir patį kanalą, o juk iš jo imamas vanduo, kurį maistui naudoja klaipėdiečiai“, – kalbėjo B. Kazragis.

Gamtosaugininkai pataria, pamačius kažką teršiant gamtą, brakonieriaujant, verčiant atliekas, įsidėmėti tų asmenų automobilių valstybinius numerius, gerai įsižiūrėti į pačius žmones, kad juos galėtų vėliau apibūdinti.

Apie tokius faktus reikėtų pranešti telefonu 112. Bendrojo pagalbos centro darbuotojai žino Aplinkos ministerijos pranešimų priėmimo centro telefono numerį 8 5 2732995.

GALERIJA

  • Gendančių žuvų atsikratė prie kanalo
  • Gendančių žuvų atsikratė prie kanalo
  • Gendančių žuvų atsikratė prie kanalo
  • Gendančių žuvų atsikratė prie kanalo
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kormoranas

Kormoranai jums suryja žuvis ar ne? tai dabar atsiprašykit jų, žvejai, jūs žvejai.

e2

Px ta anglija jau dap...sot su ta anglija smirdit ten ir smirdekit toliau isejot ne...xui grysr ir komentuot kas kaip

e2

Px ta anglija jau dap...sot su ta anglija smirdit ten ir smirdekit toliau isejot ne...xui grysr ir komentuot kas kaip
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS