Kibernetinės atakos: anonimai jau gąsdina gyvsidabriu | Diena.lt

KIBERNETINĖS ATAKOS: ANONIMAI JAU GĄSDINA GYVSIDABRIU

Kibernetinės atakos nesibaigia. Vakar piktavaliai grasintojai jau baugino apsinuodijimu gyvsidabriu. Policijos pareigūnai ragina jau neskubėti palikti pastatų, o elgtis pagal naują algoritmą.

Plaukia šimtai laiškų

Praėjusią savaitę grasinimų sulaukė mokyklos. Pirmą dieną elektroniniuose laiškuose buvo teigiama, kad mokyklose ir darželiuose padėti sprogmenys sprogs prieš vidurdienį.

Kitą dieną anonimas pareikalavo per tris dienas surinkti 500 mln. eurų. Tokie laiškai siųsti į švietimo įstaigas.

Šį pirmadienį iki pietų Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai buvo informuoti apie 150 grasinančių laiškų.

Iki 10 valandos tądien Lietuvos policija iš įvairių įstaigų gavo per tūkstantį pranešimų apie grasinimus dėl sprogimų.

Per kelias dienas policija gavo daugiau kaip 2,5 tūkst. elektroninių laiškų su netikrais grasinimais, ir jie toliau nesiliauja.

Turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti specialiųjų tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos.

Siuntė ir bažnyčioms

Kaip ir pirmadienį, grasinantys laiškai pasiekė ne tik švietimo, bet ir kitas valdiškas įstaigas, tarp jų – savivaldybių administracijas, labdaros organizacijas, bažnyčias, įmones ir net privačius asmenis.

Šį kartą anonimai grasino nebe sprogmenimis, o apnuodyti žmones gyvsidabriu.

Nuo pat pirmos dienos rusų kalba parašytuose laiškuose liejama neapykanta lietuviams.

Tokio pat turinio laiškais kiek anksčiau buvo atakuojama Latvija bei Estija. Juose taip pat buvo reiškiami grasinimai sunaikinti šių šalių  vietos gyventojus.

Nori pasėti paniką

Lietuvos policijos pranešime teigiama, kad kibernetine ataka siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

„Žmonėms, kuriems iš tiesų reikalinga pagalba, sunku prisiskambinti skubiosios pagalbos telefonu ir operatyviai gauti būtiną pagalbą, todėl turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti specialiųjų tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos“ – teigė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Pirmosiomis kibernetinių atakų dienomis pareigūnai ragino žmones nepanikuoti, o išpuolių sulaukusių įstaigų vadovus vadovautis civilinės saugos plano nuostatomis, iš pastatų išeiti, kol pareigūnai juos apžiūri.

Daugelio mokyklų ir darželių vadovai nusprendė apsidrausti ir tomis dienomis nutraukė darbą, prašydami tėvus pasiimti savo vaikus.

Renatas Požėla. Policijos nuotr.

Ragina pasitarti

Pirmadienį vakare policijos departamento pozicija pasikeitė – išsiųstos rekomendacijos savivaldybėms, o šios išplatino joms pavaldžioms įstaigoms ir organizacijoms.

Naujųjų rekomendacijų esmė – nenutraukti veiklos, neskambinti skubiuoju pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais informacijos telefonu.

Tik tada, jei randamas pavojingas objektas ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiuoju pagalbos telefono numeriu 112.

Internete netrukus žmonės ėmė abejoti, ar taip nebus užliūliuotas specialiųjų tarnybų dėmesys ir ar nebus praleista reali grėsmė.

Policijos atstovai tikina, kad nepaisant milžiniško klaidingos informacijos srauto, šiems pranešimams bus skiriamas tinkamas dėmesys.


Policijos išplatintos rekomendacijos

Gavus pranešimą el. paštu, neskubėkite evakuoti žmonių ir nutraukti veiklos – pirmiausia pasitarkite su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

Jeigu turite pagrindo įtarti, kad grėsmė yra reali, jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubiosios pagalbos numeriu 112.

Skambinant šiuo telefono numeriu ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas.

Kaip teisingai pranešti apie grasinantį el. laišką?

Paskirti vieną atsakingą žmogų, kuris turi paskambinti ir pranešti policijai. Neskambinti iš vienos įstaigos keliems žmonėms.

Surinkus numerį, kantriai laukti, kol atsilieps operatorius. Jei reikės, net kelias minutes. Svarbiausia yra nenutraukti skambučio ir nerinkti numerio iš naujo.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

Klaipedietė

Žmonės baikite mus gązdinti,gyvenkite kaip visada.

Išeitis

Kas kardą pakėlė tas nuo kardo ir žus, sakydavo senovės romėnai. Arba pasinaudokime rusų "išmintimi"- nė my eto načaly...ir pilna jėga visoms šalims tuo pačiu ginklu smogti atgal rusams. O tada pažiūrėsime kaip jie reaguos.

Atlapas

Skvernelis kapoja valdžią už viską: Batkos užsiundytų emigrantų-islamistų krizę, ruskių kibernetines atakas prieš darželius ir mokyklas. Galima pagalvoti, kad jo vyriausybė būtų dirbusi geriau. Skvernelio vyriausybė 4 metus malė šūdą, nors turėjo kelis metus gerą pokrizinį laikotarpį. Prisiminkime, kaip jie tvarkėsi su pandemija. Kaukių pirkti nebuvo. Nieko jie nedarė ir nesiruošė daryti. Kažko ėmėsi, kai žmonės vienas po kito ėmė kristi kaip lapai. O dabar jisai savo savo ilgą Buratino nosį visur kaišioja, viems aiškina. Batsiuvys be batų - štai kas yra Skvernelis su savo visa partija. Rinkite juos į Prezidentus, EP, Seimą, jeigu norite, kad vyriauybė tinginiautų už mokesčių mokėtojų pinigus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS