Miesto ribose – pavojingas radinys | Diena.lt

MIESTO RIBOSE – PAVOJINGAS RADINYS

Klaipėdoje rastas sprogmuo nustebino išminuotojus. Tai buvo ne vienas dažnai aptinkamų Antrojo pasaulinio karo sprogmenų, o tarybinių laikų reaktyvinė prieštankinė granata.

Bendruoju pagalbos telefonu skambinta vėlai vakare. Žmonės, prisistatę archeologais, pranešė netoli Šilutės plento 95-ojo namo radę sprogmenį.

Vėliau išminuotojai juos gyrė, nes rastas daiktas pasirodė esąs labai pavojingas.

"Tai gerokai po karo, maždaug 1960 metais, pagaminta reaktyvinė prieštankinė granata. Labai pavojingas sprogmuo. Išgabenome jį į Povilo Plechavičiaus (anksčiau – Kairių) poligoną ir sunaikinome", – teigė Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vyresnysis seržantas Aras Virmauskas. – Tai buvo neįprastas darbas, man teko pirmą kartą landžioti po tokias katakombas."

Pasak specialisto, sprogmuo rastas vandens nutekėjimo kanaluose, todėl tikėtina, kad pavojingą radinį čia galėjo atnešti liūčių vandenys.

Nors panašūs radiniai nėra dažni, išminuotojams tai nebuvo nematytas daiktas. Jų yra pasitaikę ir kitose vietose, ypač ten, kur yra buvę kariniai objektai.

Išminuotojams granatą radę žmonės teigė, kad jie tiesiog vaikštinėjo po katakombas, tačiau oficialiame pranešime teigiama, jog kasinėjo atviroje teritorijoje.

Miesto praeities žinovas Dainius Elertas teigė, kad už Šilutės plento yra miestiečiams mažai žinomi Antrojo pasaulinio karo įtvirtinimai, primenantys mums pažįstamus tokius įrenginius Giruliuose bei Kuršių nerijoje.

"Klaipėda nuo senų laikų iki pat pastarojo karo pabaigos buvo jūrinė tvirtovė. Tobulėjant karybai, nuo miesto tolo apsauginiai įrenginiai. Gerai žinome apie tokias baterijas Giruliuose, Tauralaukyje, Smiltynėje. O netoli Šilutės plento yra išlikusi Lypkių baterija. Žinant, kad pasibaigus karui sovietinė kariuomenė daugelį tokių įrenginių panaudojo savo reikmėms, galima tik spėlioti, kas buvo Lypkiuose. Kol kas neturime tyrinėjimų apie šią vietą. Bet pagal analogiją su Giruliais, kur buvusiose baterijose buvo įrengtos pionierių stovyklos, kurias esant reikalui buvo galima labai greitai paversti veikiančiais kariniais objektais, galima spėti, kad ir čia galėjo būti kokie nors su kariniais daliniais susiję dalykai", – pasakojo D.Elertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS