Mokė kovoti su korupcija | Diena.lt

MOKĖ KOVOTI SU KORUPCIJA

Pasirodo, savivaldybių antikorupcijos komisijų nariai nežinojo, kokių darbų jie gali imtis ir kokie įgaliojimai jiems yra suteikti. Tai paaiškėjo vakar Klaipėdos rotušėje 12-os savivaldybių atstovams susitikus su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais.

Nežino, ką veikti

Pusdienį trukęs susitikimas, tikėtina, turės naudos.

STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vadovas Leonas Barišauskas teigė, kad pernai liepą įsigaliojus vietos savivaldos įstatymų pakeitimams kiekviena savivaldybė privalo įsteigti antikorupcijos komisiją.

"Nors apibrėžta, ką jos konkrečiai turi veikti, praktika parodė, kad šių komisijų nariai nežino, ką turi daryti ir kokių įgaliojimų turi. Patyrėme, kad komisijų nariai norėtų patys vykdyti baudžiamąjį persekiojimą, kas yra mūsų valdybos funkcijos. Supratome, kad daugeliu atvejų jie nežino, ką jiems privalu veikti. Seimas naujuoju įstatymu suteikė įrankį kovai su korupcija, bet ką su juo daryti, vis dar nežinoma", – pasakojo vakarykščio susitikimo įspūdžius L.Barišauskas.

Rietavo, Plungės, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Pagėgių, Skuodo, Kretingos, Klaipėdos rajono bei miesto, Neringos, Palangos savivaldybių antikorupcinių komisijų pirmininkai ir atsakingi už korupcijos prevenciją bei kontrolę asmenys išgirdo, kaip oficialiai reglamentuotas jų darbas, sužinojo, ką jie gali ir privalo veikti. Tai buvo pirmas toks susitikimas.

Komisijos nariams – viešumas

Klaipėdoje Antikorupcijos komisijai vadovauti išrinktas Rimantas Didžiokas. Komisija į pirmąjį posėdį rinksis kitos savaitės pradžioje.

Pagal ankstesnių metų antikorupcijos žemėlapių duomenis, savivaldybės yra tarp labiausiai korumpuotų įstaigų Lietuvoje.

Klaipėdoje formuojant tokią komisiją visuomenei atstovauti paskirti penki seniūnaičiai. Kilo abejonių, kokiais kriterijais vadovaujantis iš 50-ies seniūnaičių buvo atrinkti būtent šie žmonės.

Komisijos veikloje turės dalyvauti ir penki savivaldybės administracijos darbuotojai, tiek pat politikų.

Pasak STT atstovo, komisija turėtų tapti laidininke tarp visuomenės ir savivaldos keliant į viešumą korupcijos apraiškas.

Būtent todėl komisijos narių kontaktai turėtų būti skelbiami viešai, kad žmonės galėtų su jais bet kada susisiekti ir dėstyti bėdas.

STT darbuotojai ragino komisijų narius veiklą reklamuoti internetinėje erdvėje, kad žmonės jomis pasitikėtų ir norėtų kreiptis.

Remiasi žmonių pranešimais

Susitikime dalyvavo Seimo Antikorupcijos komisijos patarėja Laima Ragauskienė, STT direktoriaus pavaduotojas Romas Zienka, STT Korupcijos prevencijos valdybos Korupcijos rizikos vertinimo skyriaus viršininkas Vidmantas Mečkauskas.

Diskusijoms skirtu metu aktyviausiai reiškėsi uostamiesčio visuomenininkai bei komisijų pirmininkai.

"Beveik visų savivaldybių antikorupcinių komisijų programos yra tiesiog nukopijuotos nuo vieno šaltinio. Akivaizdu, kad kol kas nelabai skiriama, kas yra šių komisijų tikslas, kas uždavinys bei priemonės. Būtent tuos dalykus susitikimo metu ir aiškinau, – sakė L.Barišauskas. – Dirbant antikorupcijos fronte svarbu tikėti tuo, ką viešai deklaruojame."

STT per metus sulaukia apie 900 žmonių pranešimų pasitikėjimo telefonu arba raštu. Dalis pranešimų nepasitvirtina, nemaža jų dalis perduodama tirti kitoms tarnyboms pagal kompetenciją.

Pernai pagal gyventojų pranešimus pradėta 30 ikiteisminių tyrimų. Tiesa, kol kas neaišku, kiek bylų pasieks teismus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

bau

toks toki mokys :)))))))

Čiubaka

gyventojei, nieko ten baisaus, tik renovuot reikia :)

matosi

turi daug praktiskos /patirties/ kaip kitaip??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS