Uostamiesčio mokyklas kausto siaubas: paauglių grupuotė terorizuoja ir talžo mokinius | Diena.lt

UOSTAMIESČIO MOKYKLAS KAUSTO SIAUBAS: PAAUGLIŲ GRUPUOTĖ TERORIZUOJA IR TALŽO MOKINIUS

Klaipėdos Sendvario progimnazijos moksleiviai gyvena baimėje – 14–16 metų amžiaus paaugliai juos terorizuoja, o vieną auką chuliganai talžė tiesiog po mokyklos direktorės langais.

Veržėsi į vidų

Aiškėja, kad kelias mokyklas baimės įkaitais laiko uostamiestyje gerai pagarsėjusi nepilnamečių grupuotė. Šie vaikinai baimę mieste sėja jau visus metus.

Šį pavasarį dėl jaunųjų nusikaltėlių veiksmų ažiotažas kilo po to, kai viename Klaipėdos mikrorajone buvo apgadinta 40 automobilių. Varpų ir Smiltelės gatvėse chuliganai dešimtis automobilių niokojo šiaip, tik dėl pramogos.

Tie patys vaikėzai buvo sukėlę gaisrą viename prekybos centre, prekybos salėje padegė keturis megztinius.

Tie patys vaikėzai buvo sukėlę gaisrą viename prekybos centre, prekybos salėje padegė keturis megztinius.

Dabar nevaldoma paauglių grupė sėja paniką mokyklų kiemuose.

Praėjusį penktadienį du kartus veržtasi į Sendvario progimnaziją, pasak vienos mamos, jos vaikas sumuštas esą po mokyklos direktorės langais.

Tą dieną prie mokyklos buvo įvykdyti du užpuolimai.

Virtinė išpuolių

"Ši paauglių gauja siaučia visoje Klaipėdoje. Jie – viso miesto baubas. Mūsų mokykla ne vienintelė, kur jie mėgina terorizuoti mokinius. Tačiau negalima tylėti, nes agresyviems paaugliams tai būtų tik dar didesnis penas taip elgtis. Pasirodo, tokių įvykių buvo ne vienas, todėl visoms mokykloms vertėtų vienytis ir šią problemą spręsti kartu", – tikino mokyklos direktorė Lina Logvinovienė.

Prieš kurį laiką paaugliai buvo užpuolę "Aitvaro" gimnazijos moksleivį prie vieno Kauno gatvės namo. Nuo užpuolikų yra nukentėję ir "Gabijos" progimnazijos mokiniai.

"Prie S.Šimkaus konservatorijos taip pat buvo užpulti vaikai. Jie siaučia visame mieste. Mūsų mokyklos mokinius tai palietė nuo rugsėjo 12 d. Apogėjus pasiektas rugsėjo 26-ąją. Tačiau mes jau iki tol buvome ne kartą informavę policijos pareigūnus apie vykstančius incidentus", – tikino Sendvario progimnazijos direktorė.

Praėjusį penktadienį policija į šią mokyklą buvo kviesta net kelis kartus.

"Su policija sutarėme, kad jie pagelbės suvaldyti šią situaciją, patikinta, jog dažniau bus patruliuojama", – aiškino L.Logvinovienė.

Bijo eiti į lauką

Tačiau moksleivių tėvai socialiniuose tinkluose dalijasi itin nerimastingomis žiniomis – esą vaikai yra tiek įbauginti, jog jiems net uždrausta per ilgąsias pertraukas eiti į kiemą.

Tėvai kraupsta po tokių žinių, nes baiminasi, jog atžalos nebūtų užpultos eidamos į namus.

Tėvai kraupsta po tokių žinių, nes baiminasi, jog atžalos nebūtų užpultos eidamos į namus.

"Na, taip, per pertrauką dėl saugumo neišleidžiame vaikų į lauką. Tėveliai yra informuoti, kad geriau būtų, jog jie pasiimtų vaikus iš mokyklos ir palydėtų namo. Mokytojai yra įspėti, kad pamatę net menkiausią grėsmę skambintų policijai. Sustiprinome budėjimą. Manau, kad mes situaciją suvaldysime ir apsiginsime. Bet norėtųsi, jog taip darytų visos mokyklos ir netylėtų", – ryžtingai kalbėjo progimnazijos vadovė.

Policijai žinomi

Moksleivius užpuldinėjančios grupelės tikslas – grobis. Tai dažniausiai būna pinigai arba telefonai.

"Tai – ne mūsų mokyklos vaikai. Vienas jų, kiek mums žinoma, galėtų būti "Medeinės" mokyklos auklėtinis. Policijai šie vaikinai yra žinomi", – tikino progimnazijos direktorė.

Šie vaikinai policijai išties žinomi mažiausiai metus. Dėl miestą terorizuojančių jaunuolių grupuotės pasitarimus vykdė daugybė institucijų.

Šį kovą po kelių vienas po kito įvykusių išpuolių policijos pareigūnai tikino dedą visas pastangas, kad miestas taptų saugus.

Pavasarį jaunuolių grupelė ne tik talžė automobilius, bet ir grasino peiliu vienai 2001 m. gimusiai klaipėdietei. Ji buvo užpulta Herkaus Manto gatvėje autobusų stotelėje. Staiga prie jos prisiartino trys nepažįstami paaugliai. Vienas kyštelėjo ranką į jos kišenę ir pavogė piniginę. Vagišiai nuskuodė S.Šimkaus gatvės link, bet nukentėjusioji nesutriko, nusivijo jaunus chuliganus. Pavijus vieną vaikinų, šis išsitraukė peilį ir metė piniginę. Klaipėdietė neteko joje buvusių 15 eurų ir keleivinio transporto bilieto.

Tai, kad jaunuoliai kišenėse nešioja šaltuosius ginklus, ypač sukėlė nerimą.

Policija pavasarį buvo išsiaiškinusi, kad mieste siaučia keli vaikėzai, tarp kurių – du 2004 m. gimę paaugliai ir vienas 2005 m. gimęs klaipėdietis. Vienas nepilnametis buvo minimas kaip globos namų auklėtinis.

Siųs patrulius

Pareiškimus policijai šį kartą rašė ne tik mokyklos vadovybė, bet ir mokinių tėvai.

Pirmadienį aiškintis situacijos į mokyklą atvyko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Vaitkevičius.

"Kieme vaizdo kameros yra, įrašus perdavėme policijai", – patikino Sendvario progimnazijos vadovė L.Logvinovienė.

R.Vaitkevičius tikino, kad policija rimtai sureagavo į pranešimus.

"Imsimės visų prevencinių priemonių, pirmiausia – patruliavimo. Kalbėsime su kitomis mokyklomis, aiškinsimės, ar yra tos pačios problemos ir ten. Reikės dirbti su Sendvario mokyklos vaikais, suprantama, jog jie išgyvena įtampą. Beje, toje grupėje yra kai kurie asmenys, kurie mokėsi šioje mokykloje", – užsiminė R.Vaitkevičius.

Pareigūnai teigė, kad paveikti tokius ne pirmą kartą nusikaltimus darančius vaikus yra labai sudėtinga.

"Tarsimės, analizuosime surinktą medžiagą ir ieškosime poveikio priemonių šiems jaunuoliams. Reikia viltis, jog jų dar yra", – tikino R.Vaitkevičius.

Policijos pareigūnai vaikiną uždarė į areštinę.

Klaipėdos policija prašo asmenis, galimai nukentėjusius nuo šių paauglių, kreiptis į artimiausią policijos komisariatą ar skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (79)

Anonimas

Tai kad policija pati bijo gauti nuo jų į kaulus. Kitaip jau seniai būtų sutvarkyti...Uniformuoti bailiai, o ką jau kalbėti apie tas uniformuotas višteles...

Lincas

Bausti reikia degradus, o ne tolerastijos-pederastizmo tvarkos laikytis. Gal nori, kad ir pas mus mokyklose pradetu saudyti?! I cype parazitus!

Pilietis

Va taip jau yra kada vaikai - paaugliai nevaldomi. Kur dabar valstybe ziuri. Garsiau pasakyti negalima, nubausti negalima kas auga ir kas laukia. kur valstybines institucijos jeigu jau budejimai organizuojami. Kam reikalingi tokie specialistai popieriu surasymui. O kur veiksmai. Kur ju darbas uzkertantis kitu vaiku smurta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS