Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas | Diena.lt

NAKTĮ KLAIPĖDOJE – VIEŠBUČIO ŠTURMAS

Vėlyvą vakarą Klaipėdos centre kilusi situacija ant kojų sukėlė ne vieną saugos tarnybos bei policijos ekipažą ir priminė gūdžius laukinio kapitalizmo laikus, kai verslininkai santykius aiškinosi drastiškais metodais. Šį kartą kovoje dėl žinomo naktinio klubo patalpų buvo griebtasi laužtuvų. Įsilaužėlius pavyko išprašyti tik iškvietus papildomas policijos pajėgas, ginkluotas automatais.


 

Vėlyvą vakarą Klaipėdos centre kilusi situacija ant kojų sukėlė ne vieną saugos tarnybos bei policijos ekipažą ir priminė gūdžius laukinio kapitalizmo laikus, kai verslininkai santykius aiškinosi drastiškais metodais. Šį kartą kovoje dėl žinomo naktinio klubo patalpų buvo griebtasi laužtuvų. Įsilaužėlius pavyko išprašyti tik iškvietus papildomas policijos pajėgas, ginkluotas automatais.

Kreipėsi į teismą

Ginčas tarp verslininkų verda dėl naktinio klubo "Dr. Who" patalpų Naujojo Sodo gatvėje. Per 300 kvadratinių metrų patalpas iš įmonės "Klaipėdos viešbutis" kelerius metus nuomojo įmonė "Tavo laisvalaikis".

Įmonė viešbučiui buvo įsiskolinusi beveik 48 tūkst. eurų už patalpų nuomą. "Tavo laisvalaikio" vadovas Vytautas Kucevičius teigė, kad klubas skolą padengė ir su viešbučiu pasirašė paliaubų sutartį.

"Lapkričio 18-ąją mes sumokėjome skolą ir pasirašėme naują patalpų nuomos sutartį penkeriems metams. Įmokėjome avansą. Tačiau klubo patalpomis negalime naudotis", – aiškino viena ginčo pusių.

V.Kucevičius aiškino, kad jam beliko kreiptis į Klaipėdos miesto apylinkės teismą.

"Gruodžio 15-ąją teismas patenkino mūsų ieškinį. Antstolis Aleksandras Selezniovas ėmėsi bylos vykdymo ir priėmė patvarkymą – "nutartį vykdyti skubiai". Atsakovams buvo duotos 48 valandos geruoju atrakinti patalpas", – aiškino V.Kucevičius.

Įmonės vadovas įsitikinęs, kad ėmėsi teisėtų veiksmų, jis nusprendė įeiti į kito antstolio jau užplombuotas klubo patalpas.

Šokiravo klientus

Tačiau praėjusį penktadienį prie naktinio klubo "Dr. Who" durų nutikę įvykiai privertė pečiais gūžčioti ne tik viešbučio administraciją, bet ir klaipėdiečius praeivius.

Apie 18 val. prie naktinio klubo ėmė būriuotis vaikinų grupė. Netrukus viešbučio vestibiulyje ir pirmajame aukšte esančioje kavinėje pasigirdo pjaunamo metalo garsai.

"Išgirdome, kad kažkas kažką pjauna. Tuo metu naktinio klubo durys buvo užplombuotos. Ant jų kabėjo grandinė. Tai buvo padaryta antstolės Vidos Daugirdienės nurodymu. Ji buvo užfiksavusi trūkumus naktinio klubo patalpose po atliktos inventorizacijos", – penktadienio įvykius dienraščiui pasakojo "Klaipėdos viešbučio" vadovė Lina Poviliūnė.

Atvykę jaunuoliai prisistatė įmonės "Tavo laisvalaikis" atstovais ir ėmė tiesti elektros laidus, įjungė metalui pjauti skirtus įrankius.

"Tuo metu žmonės ėjo į sporto klubą, o čia pat sklido pjaunamo metalo žiežirbos. Iš tiesų buvo baisu", – pasakojo L.Poviliūnė.

Išlaužė duris

Paaiškėjo, kad naktinio klubo "Dr. Who" vadovai prieš pat incidentą socialiniame tinkle "Facebook" buvo išplatinę pranešimą, kad šį penktadienį ir šeštadienį klubas esą atvers duris lankytojams.

Paklausus, kokiu būdu naktinis klubas būtų priiminėjęs klientus, jei jame nėra elektros ir vandentiekio tiekimo, V.Kucevičius atsakė miglotai.

"Na, ne, prie žvakių nebūtume dirbę", – tarstelėjo V.Kucevičius.

Jo bendražygiai sumanė naktiniam klubui patys tiekti elektrą. Atsigabenę nemenką dyzelinį generatorių, vaikinai mėgino į patalpas nutiestai laidus. Generatorių vyrai nutempė už pastato, prie gamybinių patalpų rampos.

Tamsoje ėmė šmėžuoti metaliniais kanistrais nešini jaunuoliai, kurie tempė dyzeliną į viešbučio teritoriją.

"Buvo išspirtos dvejos durys, vedančios į viešbučio patalpas. Po jas vaikščiojo svetimi žmonės, kurie teigė, kad yra šio naktinio klubo darbuotojai", – tikino L.Poviliūnė.

Dienraščio "Klaipėda" fotografas užfiksavo, kaip iš klubo patalpų du vyrukai tempia kažkokius agregatus.

Sumaišties įkarštyje naktinio klubo atstovai net išsikvietė elektriką ir mėgino išlaužti apsaugines žaliuzes į viešbučio rūbinę, nes šioje vietoje yra elektros tiekimo pultas. Vyrai atsinešė kėdę ir jau mėgino ropštis ant jos.

"Rūbinė priklauso viešbučiui. Aš, kaip vadovė, atsakau už visą turtą. Nieko nebeliko, kaip pačiai atsisėsti ant tos kėdės ir taip neleisti išlaužti žaliuzių", – prisiminė L.Poviliūnė.

Policija važiavo 45 minutes

Penktadienio nakties įkarštyje viešbučio administracijai teko net du kartus kviesti policijos pareigūnus. Paaiškėjo, kad pirmasis policijos ekipažas į įvykio vietą važiavo 45 minutes.

"Kai viešbutyje pasirodė neaiškūs vyrai su diskiniais pjūklais ir ėmė laužti duris, kvietėme policiją. Tačiau laikas bėgo, o ekipažas nesirodė. Aš jau nebegyvenu Klaipėdoje, neturiu jokių dabartinių uostamiesčio policijos vadovų kontaktų. Nors ir buvo vėlyvas metas, paskambinau Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, prašiau kokių nors policijos vadovybės kontaktų", – sakė viešbučius "Amberton" valdančios bendrovės "Hoteliers Co." valdybos pirmininkas Andrius Staniukėnas.

Pagaliau sulaukusi policijos ekipažo, viešbučio administracija liko šokiruota, kai išvydo bičiuliškus pareigūnų pasisveikinimus su tais asmenimis, kurie pjūklais atvėrė patalpas.

"Buvo akivaizdu, kad tie žmonės yra pažįstami. Ginčai vyko toliau, asmenys, įsilaužę į patalpas, toliau mojavo teismo nutartimi. O policija net nesidomėjo, apskųsta ši nutartis ar ne. Jiems nekilo klausimų, kodėl teismo nutartis ėmėsi įgyvendinti privatūs asmenys, o ne antstoliai?" – pastebėjo A.Staniukėnas.

Įmonės "Tavo laisvalaikis" vadovas V.Kucevičius aiškino, kad jo nedomina, apskųsta ar ne jam palanki teismo nutartis.

"Aš to nežinau ir tai manęs nedomina. Teismo sprendimą privalu vykdyti", – akcentavo V.Kucevičius.

Prireikė ginkluotos grupės

Nuo incidento pradžios praėjus kelioms valandoms buvo aišku, kad konfliktas tampa visiškai nevaldomas.

Viešbučio administracija kreipėsi į Palangos mieste kontorą turinčią antstolę ir ši naktį atvyko į Klaipėdą.

"Kreiptasi buvo dėl to, kad antstolė fiksuotų policijos pareigūnų neveiksnumą", – pripažino A.Staniukėnas.

Klaipėdoje tai pirmas atvejis, kai privatūs asmenys, nesulaukiantys policijos pagalbos kritinėje situacijoje, buvo priversti oficialiai fiksuoti įtarimų sukėlusius policijos veiksmus.

"Policijos pareigūnų pastiprinimo teko prašyti tuomet, kai naktiniame klube šeimininkavę asmenys nebepaisė antrą kartą į viešbutį kviestos policijos nurodymų išgabenti generatorių. Nutiko priešingai – vyrai išspyrė dvejas duris, kurios veda į mūsų patalpas, ir toliau mėgino jungti elektrą. Kai buvo įjungtas generatorius, aš jo garsą išgirdau būdama viešbučio viduje. Viešbutyje pilna svečių, vyko privatūs vakarėliai. Dyzelinis generatorius ne tik kelia triukšmą, jis kelia realią grėsmę gyventojams. O jei jis sprogs, sukels gaisrą, kas už tai atsakys?" – klausė L.Poviliūnė.

Visas šis chaosas, trukęs 7 valandas, baigėsi tik apie 1 val. nakties, kai viešbutyje pasirodė automatais ginkluoti pareigūnai.

"Tai – operatyvinė grupė, 7–8 automatais ginkluotų vyrų būrys. Jie ir išprašė visus lauk", – prisiminė viešbučio atstovė.

Kas pagrobė turtą?

Kodėl naktinio klubo vadovams prireikė tokio karštligiško patalpų šturmo? Į šį klausimą V.Kucevičius dorai negalėjo atsakyti.

"Mes turime nuomos sutartį. Ir ji galioja. Reikia klausti viešbučio, kodėl jie pakeitė spynas. Aš nežinau, kas čia vyksta. Gal konkurentai davė daugiau pinigų nei mes?" – kalbėjo V.Kucevičius.

Tačiau A.Staniukėnas akcentavo, kad sutartis buvo nutraukta šalių susitarimu dėl įsiskolinimų.

"Skola sudarė 10 mėnesių nuomos sumos dydį. Mes pareikalavome skolą sumokėti. Jie ją sumokėjo, tačiau tada, kai sutartis su jais jau buvo nutraukta. Mus kaltina, esą mes nutraukėme sutartį vienašališkai. Tačiau tai nėra tiesa, yra abiejų šalių parašai ant sutarties. Joje pažymėta ne tik prievolė sumokėti skolą, bet ir tai, kad sutarties šalys inventorizuos patalpose esantį turtą. Ši sąlyga buvo numatyta sutartyje", – teisinius niuansus aiškino A.Staniukėnas.

Netrukus viešbutis ėmėsi inventorizacijos, nes naktinio klubo nuomininkai patalpas nuomojosi su tam tikra įranga – garso ir apšvietimo technika, baldais, kitu inventoriumi.

"Pasirodė, kad patalpose nėra apie 80 proc. ilgalaikio turto, kuris priklauso viešbučiui. Kai tai paaiškėjo, mes supratome, jog teks veltis į teisminius ginčus su šiais žmonėmis. Juk reikalausime grąžinti savo turtą. Todėl mes nebenorėjome su tokiais žmonėmis turėti reikalų", – pasakojo A.Staniukėnas.

Naktiniame klube buvo aptikta ir tretiesiems asmenims priklausančio turto.

Kad niekas neprapultų, paprašyta antstolės užfiksuoti padėtį. Patalpos buvo užplombuotos.

"Kai antstolė įvykdė savo užduotį, raštu kreipėmės į senuosius patalpų nuomininkus ir juos informavome, kad patalpų nuomos sutartis neįsigalios. Inventorizacijos metu rasta trūkumų. Jie nutylėjo faktą, jog jau yra informuoti apie tai, kad sutartis neįsigalios, bet kreipėsi į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių", – pastebėjo A.Staniukėnas.

Užuominos – tai grasinimas?

Viešbučio administracija atskleidė ir kur kas skandalingesnių faktų šioje istorijoje.

Paaiškėjo, kad dieną prieš užverdant atviram konfliktui viešbučio vadovei L.Poviliūnei buvo dviprasmiškai užsiminta apie galimas pasekmes, jei viešbučio vadovybė nepakeis savo pozicijos.

"Mane išsikvietė susitikti vienas toks jaunuolis. Jis mums yra žinomas. Kalbėta užuolankomis, bet tai aš vertinčiau kaip grasinimą. Užsiminta, kad jei viešbučio akcininkai nepakeis savo pozicijos, esą kai kas prasidės. Paminėta, kad man duodamas terminas – iki penktadienio 17 valandos", – patvirtino L.Poviliūnė.

Apie keistus įvairių veikėjų skambučius užsimena ir viešbučio akcininkai.

"Kaip reikėtų suprasti žinutės tekstą apie tai, kad siūloma susitikti, pasikalbėti ir, jei nepakeisime pozicijos, "prasidės linksmieji kalneliai"? – patvirtino A.Staniukėnas.

L.Poviliūnė dėl grasinimų susidorojimu parašė pareiškimą policijai.

Tyrimas dėl savivaldžiavimo

Policijai pareiškimą įteikė ir naujieji naktinio klubo nuomininkai.

Penktadienį išvydę, kad privatūs asmenys nupjovė durų grandinę ir vaikštinėja po naktinio klubo patalpas, kita renginių organizavimo įmonė parašė pareiškimą, reikalaudama nustatyti, kas ir kokiu tikslu šmirinėja po išnuomotą klubą.

Ruošiamasi parašyti dar vieną pareiškimą, prašant ištirti, ar penktadienį iš patalpų nedingo dar koks nors turtas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas tikino, kad penktadienio įvykiai uostamiestyje kelia nerimą.

"Kiek žinau, pradėjome tyrimą dėl savivaldžiavimo. Visos aplinkybės paaiškės. O tai, kad yra priekaištų dėl policijos pareigūnų darbo, pasižiūrėsime. Gal viena ar kita pusė ir būtų norėjusi, kad būtume iš karto atsiuntę specialiųjų užduočių rinktinę "Aras" ir viską ištaškę? Gyvename teisinėje valstybėje, ir policija prisideda tuo, kad užtikrina viešąją tvarką. Galiu pripažinti, kad galbūt civiliniuose santykiuose mūsų pareigūnų kompetencija yra silpnoka. Tačiau yra darbuotojai, kurie būna atsakingi ištisą parą, jie privalo patarti pareigūnams, patekusiems į nestandartines situacijas. Matyti, kad šiame ginče yra aktyvūs abiejų pusių veiksmai ir vien policinėmis priemonėmis jie neišsprendžiami. O tuo, kad buvo grasinta, pasidomėsime. Pasižiūrėsime, kokia medžiaga surinkta ir kaip vyksta tyrimas ", – situaciją komentavo A.Motuzas.

Paklojo 50 tūkst. eurų grynųjų

Šioje situacijoje yra dar viena išskirtinė detalė. Tinklalapio "Rekvizitai.lt" duomenimis, gruodžio 18 d. "Tavo laisvalaikis" "Sodrai" buvo skolinga 2 601 eurą.

Įmonė nemokėjo nuomos ir už naktinio klubo "Dr.Who" patalpas. Įsiskolinimas pasiekė didelę 10 mėnesių nuomos sumą. Tačiau šių metų lapkričio 18 d. įmonės vadovas netikėtai už nuomą sumokėjo grynaisiais pinigais. Iš viso 47 903 eurus.

Iš kur įsiskolinusioje įmonėje staiga atsirado tokia įspūdinga grynųjų suma ir kokia jų kilmė?

Paaiškėjo ir tai, kad įmonės "Tavo laisvalaikis" vadovas V.Kucevičius minimas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atliktame tyrime.

Gruodžio 3-iąją FNTT bendrąja tvarka teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl apgaulingo dokumentų tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Šioje byloje minima esą kita šio klaipėdiečio įmonė "Pramogos tau".

Teigiama, kad oficialiai įmonė esą priklausė asocialiam, nežinia kur esančiam asmeniui.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, paklausta, ar inspekcijai nekyla klausimų dėl skolos padengimo didele grynųjų suma, atsakė, kad visi sandoriai tarp mokesčių mokėtojų – tiek gaunant, tiek išmokant grynuosius pinigus privalo atsispindėti įmonių buhalterinėje apskaitoje.

"Mokesčių administratoriaus nuomone, mokestinė rizika yra didesnė ten, kur atsiskaitoma grynaisiais, todėl VMI taiko įvairias priemones bei vykdo projektus šiam reiškiniui suvaldyti. Be abejo, į tokius sandorius grynaisiais VMI kontrolės metu atkreipia ypatingą dėmesį ir vertina, ar mokėjimams pakanka legalių pajamų šaltinių, o nustačiusi pažeidimus taiko atitinkamas sankcijas. Atskirais atvejais, kai atliekant kontrolės veiksmus kyla įtarimų dėl galbūt nusikalstamų veikų, apie tai informuojama teisėsauga", – tikino G.Rimkienė.

Pasak pašnekovės, minėtoje įmonėje VMI kartu FNTT yra atlikusi kontrolės veiksmus, kurių metu buvo nustatyta pažeidimų, tarp jų ir neapskaitytų grynųjų pinigų kasoje.

GALERIJA

  • Policijos pareigūnų neryžtingumą ėmėsi fiksuoti naktį į įvykio vietą iškviesta antstolė.
  • Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas
  • Pramogų organizatorių norą naktį įjungti dyzelinį generatorių teko tramdyti ginkluotiems  pareigūnams.
  • Ginče dėl patalpų nuomos aiškinamasi, kokie vaikinai naktį nešiojo daiktus iš klubo patalpų.
  • Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas
  • Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas
  • Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas
  • Naktį Klaipėdoje – viešbučio šturmas
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Saliskas straipsnis

|Sudlaikrastis Klaipeda,geda tokio purvo pylstymo.Kiek jums sumokejo zurnaliugos?

LR Baudžiamasis Kodeksas

LR BK: 294 straipsnis. Savavaldžiavimas 1. Tas, kas nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos savavališkai vykdė ginčijamą arba pripažįstamą, bet nerealizuotą savo ar kito asmens tikrą ar tariamą teisę ir padarė didelės žalos asmens teisėms ar teisėtiems interesams, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. 2. Tas, kas savavaldžiavo panaudodamas psichinę ar fizinę prievartą nukentėjusiam ar jo artimam asmeniui, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. 3. Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką asmuo atsako tik tuo atveju, kai yra nukentėjusio asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas, ar prokuroro reikalavimas.

Anonimas

Uz akiu visi mandri rasineti o i akis kai reikia pasakyti apsisike sedi... troliai jobani...:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS