Puolė palaidi šunys – kaltininkų ir vėl nėra | Diena.lt

PUOLĖ PALAIDI ŠUNYS – KALTININKŲ IR VĖL NĖRA

Du palaidi koviniai šunys, veikiausiai amerikiečių Stafordšyro terjerų veislės mišrūnai, užpuolė ir smarkiai sužalojo klaipėdiečių mylimą keturkojį. Šuo išgyveno, bet dėl patirtų sužalojimų jam prireikė veterinaro pagalbos, o žaizdas teko siūti. Po incidento „šunų-žudikų“ šeimininkai taip ir neatsirado.

Nerado ir policija

Sužalotojo šuns šeimininkai kreipėsi į klaipėdiečius, ieškodami užpuolusių šunų savininkų, apie įvykį pranešė policijos pareigūnams.

Pastarąjį kartą minėtieji šunys buvo pastebėti Taikos prospekte. Jie lakstė tarp daugiabučių namų be antsnukių ir pavadėlių.

„Du šunys užpuolė mano šunį, kurį vedžiojo žmona. Mūsiškį stipriai sukandžiojo. Viskas baigėsi tuo, kad šuo gavo narkozę ir daug siūlių ant viso kūno. Ieškome savininkų, tačiau nieko nerandame“, – socialiniuose tinkluose rašė nuskriausto šuns šeimininkai.

Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai informavo, kad iš tiesų buvo gautas pranešimas, jog Klaipėdoje, Taikos prospekte, du šunys užpuolė ir sužalojo pareiškėjo šunį.

Tačiau į įvykio vietą netrukus atvykęs policijos ekipažas palaidų šunų neaptiko.

Pavojingiems būtinas leidimas

Kadangi šunys buvo pastebėti lakstantys prie daugiabučių, daroma prielaida, kad jų šeimininkai gyvena viename šių namų.

Tačiau ar tokie pavojų keliantys gyvūnai apskritai gali būti laikomi butuose, o gal tai draudžiama?

Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, asmenys, norintys įvežti, įsigyti, laikyti, veisti, parduoti pavojingus šunis, privalo turėti savivaldybės, kurioje nuolat gyvena, išduotus leidimus.

„Kovinius bei pavojingus šunis, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus laikyti daugiabučiuose namuose draudžiama. Kreipiantis į savivaldybę dėl leidimo būtina pateikti pažymas, patvirtinančias, kad asmuo bei kartu gyvenantys asmenys nėra įrašyti į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos, psichinės ligos, nėra teisti už tyčinius smurtinius nusikaltimus arba kad teistumas išnykęs ar panaikintas. Pastaraisiais metais kreipimųsi dėl leidimų nebuvo gauta“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Gyvūnų laikymo Klaipėdos savivaldybės teritorijos gyvenamojoje vietovėje tvarkos aprašas numato, kad pavojingi ir koviniai šunys bei tokių šunų mišrūnai bendrojo naudojimo patalpose, viešojoje vietoje vedami laikant už pavadėlio ir su antsnukiu.

Turėtų konfiskuoti

Pavojingus, kovinius šunis ir jų mišrūnus konfiskuoti galima tais atvejais, kai tokie gyvūnai laikomi bute arba nuosavame name be leidimo.

Sprendimą dėl šunų paėmimo ir perdavimo laikinai globoti tokiais atvejais priima savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta komisija.

„Kiek žinau, pastarasis sprendimas paimti pavojingą ar kovinį šunį buvo priimtas seniau nei prieš dešimt metų“, – tikino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Atsakingų tarnybų nėra?

Viešosios įstaigos „Šuniukų fėja“ vadovė Skaistė Svidraitė teigė, kad Lietuvoje iš tikrųjų nėra atsakingų tarnybų, kurios kontroliuotų agresyvių ir pavojingų veislių šunų priežiūros reikalavimų laikymąsi.

Skaistė Svidraitė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Problema nėra veislė, problema – neatsakingi žmonės, jų pasirinkimai ir galiausiai atsakomybės nusikratymas.

„Didžioji dalis šunų, įskaitant ir mano pačios padovanotus, nes dirbu būtent su šiomis veislėmis, gyvena butuose be jokių leidimų. Agresyvių ir pavojingų veislių sąrašas neturi jokio pagrindimo ir buvo priimtas žmogaus, negalinčio konkrečiai įvardinti šuns veislės. Visuomenininkai, įskaitant ir mus su „Gyvūnų gerovės iniciatyva“ ir Seimo nare Ieva Pakarklyte, dar praėjusių metų rudenį teikėme siūlymą šį sąrašą panaikinti“, – teigė S. Svidraitė.

Problema – ne veislė

Anot S. Svidraitės, kai šunys iš minėto sąrašo laikomi bute, nereikia nieko daryti, nes tai esą tokie pat šunys, kaip ir labradorai, pudeliai bei daugelis kitų veislių bei mišrūnų.

„Problema yra ne konkrečios veislės, o jų diskriminacija. Šunų pjautynės, valkatavimas, įkandimai policijoje ir medicinos įstaigose yra fiksuojami kiekvieną mielą dieną, tačiau žiniasklaidos dėmesio susilaukia tik tie vienetiniai atvejai su tais „koviniais“ šunimis. Aš jokiu būdu nepritariu šunų valkatavimui be šeimininkų ar palaidiems šunims mieste. Tiesiog problema nėra veislė, problema – neatsakingi žmonės, jų pasirinkimai ir galiausiai atsakomybės nusikratymas“, – priminė pašnekovė.

Kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašas, pasak S. Svidraitės, atnaujintas 2013-aisiais, tačiau iki šiol, remiantis šiuo sąrašu, nebuvo konfiskuotas nė vienas šuo.

„Prasidėtų genocidas“

„Skundų tikrai būna, kai kaimynai savo asmeninius pykčius nukreipia į šunis ir terorizuoja tokių šunų savininkus, bet konfiskacijų nėra. Jeigu įstatymas galiotų arba kažkas dabar jį pradėtų įgalinti, tai tiesiog prasidėtų į sąrašą įtrauktų šunų nepagrįstas genocidas“, – įsitikinusi S. Svidraitė.

Pasak pašnekovės, šuns veislę įrodo tik kilmę liudijantys dokumentai, o mišrūnu laikomas toks šuo, kurio vienas tėvų turi kilmę liudijančius dokumentus.

Tad jeigu du šunys, neturintys kilmės dokumentų, atsiveda palikuonių ir jie yra panašūs į kokią nors veislę, tokie palikuonys negali būti priskirti nei veislei, nei tos veislės mišrūnams.

S. Svidraitė taip pat pridūrė, kad negalima teigti, jog minėtą klaipėdiečių šunį užpuolę šunys iš tiesų yra amerikiečių Stafordšyro terjero mišrūnai.

Pokytis: amerikiečių Stafordšyro terjerai laikomi pavojingais šunimis, tačiau ši nuomonė pamažu keičiasi. Vytauto Petriko nuotr.

„Yra draudžiama veisti amerikiečių pitbulterjerus, jie priskiriami prie „kovinių“ veislių. Lietuvoje oficialiai registruotų tokių šunų, Gyvūnų augintinių registro duomenimis, iš viso yra 39. Lietuvoje parduodamų pitbulterjerų veislės šunų šiuo metu nėra ir juos veisiančių veislynų – taip pat“, – teigė S. Svidraitė.

Į kovinių šunų veislių sąrašą patenka minėtasis amerikiečių pitbulterjeras.

O pavojingų šunų veislėmis laikomos šios: amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, brazilų mastifas, Kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.


Faktai ir skaičiai

Gyvūnų augintinių registro duomenimis, Lietuvoje yra:

Amerikiečių Stafordšyro terjerų – 1 045 (iš viso registruotų, įskaitant jau mirusius arba išvežtus į užsienį);

Stafordšyro bulterjerų – 771 (iš viso registruotų, įskaitant jau mirusius arba išvežtus į užsienį);

Amerikiečių buldogų – 54;

Argentinos dogų – 56;

Turkų aviganių – 1;

Kaukazo aviganių – 358 (iš viso registruotų, įskaitant jau mirusius arba išvežtus į užsienį);

Pietų Rusijos aviganių – 9.

Brazilų mastifų Lietuvoje nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (64)

to-faktai ir skaičiai

Visi gyvūnai MIRŠTA. Dvesia TIK degradai, atmatos, o tokių tarp gyvūnų NĖRA. Tokie būna TIK tarp dvikojų. Pagal tai, kaip dvikojis kalba apie gyvūnų mirtį, galima spręsti-KOKS dvikojis prieš jus. NEAPSIRYKSITE.

to-Armida

Taip, pagal taisyklės VISI ŠUNYS PRIVALO būti su pavadėliais, o koviniaia ir pavojingi -ir su antsnukiais. Bet Viešajam skyriui tai DZIN. Jie dabar tikrins-ką žmonės neša šiukšlušų maišuose, ar ten nėra maisto atliekų??? DEBILIZMAS. IDIOTIZMAS kūbu. Policijai IRGI DZIN tai. Nepriėjo NEi prie vieno kovinio ir pavojingo šuns šeimininko, nepareikalavo dokumentoi, įrodančio, kad jis turi leidimą tokiam šuniui.

Aštri Akis Indėno

Va,teisingai Kolia Semionovna , žopa uzkaya , parašė : Šunų savininkai yra šunauja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS