Remontuojant kelią Baltijos prospekte rasta dvylika karo laikų artilerijos sviedinių | Diena.lt

REMONTUOJANT KELIĄ BALTIJOS PROSPEKTE RASTA DVYLIKA KARO LAIKŲ ARTILERIJOS SVIEDINIŲ

Estakados statybas Baltijos prospekte ne pirmą kartą sustabdė netikėtai rasti seni sprogmenys. Darbus toje vietoje teko nutraukti.

Antradienį Baltijos prospekte besidarbuojantys darbininkai kasdami žemę užkabino metalinius objektus. Metalo žvangesys po ekskavatoriaus kaušu darbininkams reiškia pavojų.

Darbus teko sustabdyti. Policijos pareigūnai iškart įvedė planą „Skydas“, o tai reiškia, kad į įvykio vietą atskubėjo ugniagesiai, medikai ir policininkai.

Iškviesti išminuotojai įsitikino, kad po žeme nuo Antrojo Pasaulinio karo liko sprogmenų.

Vienoje vietoje jie rado suguldytas 12 metro ilgio vokiečių gamybos nevaldomų raketų.

Panašu, kad jos buvo paruoštos koviniame veiksmams, bet taip ir liko nepanaudotos. Visos jos buvo su sprogdikliais, tad tam tikru kampu užkabintos ekskavatoriaus kaušu galėjo sprogti.

Tikėtina, kad mūšio metu po sprogimo jos buvo užverstos žemėmis ir liko gulėti 75-erius metus. Stebėtina, kad ankstesnių kelio tiesimo darbų metu raketos nebuvo aptiktos.

Išminuotojai nusprendė kad darbininkai gali tęsti darbą maždaug už 100 metrų nuo raketų radimo vietos. Taip pavyko sutaupyti visą estakados statytojų darbo dieną.

Išminuotojai su pavojingu kroviniu iš Baltijos prospekto pajudėjo tik apie 17.30 val. Lydimi ugniagesių ir greitosios medicinos pagalbos stoties ekipažo išminuotojai nugabeno vokiškas raketas į P.Plechavičiaus poligoną, kur js buvo sunaikintos.

Išminuotojų skyriaus vadas vyresnysis seržantas Vidas Karsokas prisiminė, kad pernai kitoje Baltijos prospekto vietoje kariams teko dirbti dukart. Tąkart buvo rasta 45 mm diametro artilerijos sviedinių bei minosvaidžio minų.

Ties dabartiniu Baltijos prospektu 1945 metų sausį vyko aršūs mūšiai, todėl būtent šioje vietoje vis dar aptinkama sprogmenų. Nepaisant to, išminuotojų neprašyta atlikti sprogmenų paieškos, tikimasi, kad nelaimės pavyks išvengti be papildomos žvalgybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

o nuotraukoj tai tikrai ne 12 metru :)))

LGBT

Vežkit į seimą...

>GGG

Jei tikrai mokate skaityti, tarp "12 METRO ilgio" (taip buvo parašyta) ir "12 METRŲ ilgio" yra didžiulis skirtumas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS