Siūlo nuostabius akinius – prašo asmens duomenų: įsisiūbuoja naujas sukčių planas? | Diena.lt

SIŪLO NUOSTABIUS AKINIUS – PRAŠO ASMENS DUOMENŲ: ĮSISIŪBUOJA NAUJAS SUKČIŲ PLANAS?

Visoje Lietuvoje platinamame laikraštyje paskleista vilionė nemokamai gauti gerą daiktą sukėlė abejonių. Savo asmens duomenis siūlytojams atskleidę žmonės vėliau suabejojo, ar taip netapo suktybės aukomis.

Dovanos – tik vyresniems

Savaitgalį vienas šalies laikraštis išspausdino skelbimą, kuriame teigiama, kad tūkstantis vyresnių nei 50 metų mūsų šalies žmonių gali nemokamai gauti nuostabius akinius, padedančius matyti prietemoje, esant rūkui, kai akina ar vargina saulė ar atvažiuojančių automobilių žibintai.

Tame pačiame skelbime teigiama, kad akiniai bus dalijami eilės tvarka, kas pirmesnis paskambins, tas juos ir gaus.

Pagyros akiniams turėjo sugundyti ne vieną Lietuvos žmogų suskubti rinkti nurodytą telefono numerį, kurio kodas verčia manyti, kad tai – Vilniuje registruotas laidinis telefonas.

Paskambinęs nurodytu telefonu žmogus išgirsta įrašytą vyro balsą. Dėkojama ir prašoma pasakyti savo vardą, pavardę, kuriame mieste, gatvėje, mane ir bute žmogus gyvena.

Pokalbio nesulaukė

Po to prašoma palaukti, kol į pokalbį įsijungs operatorius, kuris gyvai paaiškins, kaip reikės pasiimti žadėtuosius akinius.

Kol žmogus laukia pokalbio su gyvu žmogumi, jam į ausį kartojamas tekstas apie tai, kad tuoj tuoj prisijungs darbuotojas, raginama nepadėti ragelio. Po 10 minučių tokio laukimo ryšys nutrūksta.

Klaipėdietė, pabandžiusi laimę gauti stebuklinguosius akinius, pasakojo skambinusi ir savaitgalį, ir darbo dienomis, bet viskas vyko taip pat.

Kartais labai gerai būti sveikai įtariam.

Kokia įmonė tokiu būdu reklamuoja akinius, nenurodoma. Nurodytu grąžinimo ir skundų telefono numeriu taip pat atsiliepia automatas, tikinantis, kad pretenzijos telefonu nepriimamos, jas galima pareikšti tik raštu.

Įtarimas išgąsdino

Klaipėdietė pasijuto apgauta ir pamanė, kad tokiu būdu sukčiai renka duomenis apie pagyvenusius žmones. Juk popierinių telefonų knygų, tokios geidžiamų telefoninių sukčių, jau nebėra.

Išklausę skambinusių žmonių duomenis, nežinia ko siekiantys asmenys sužino tikslų žmogaus adresą, o iš balso nesunkiai gali nuspręsti, ar tai – labai garbingo amžiaus žmogus.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Natalija Jarmulkovič patikino, kad įsigilinę į situaciją tarnybos darbuotojai mano, jog skelbimas gali turėti nusikalstamos veikos – sukčiavimo – požymių.

Nesąžiningos reklamos tarnyba neįžvelgė.

Skundų dar negavo

Valstybinės asmens duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Morkūnienė patikino, kad inspekcijos darbuotojai skundų dėl šio skelbimo dar negavo.

Svarstydama apie tokį duomenų rinkimą, pašnekovė bandė spėti, kas gali turėti tokį tikslą. Gal tai būdas išvilioti informacijos apie žmones?

Abejonių kyla dėl to, kad su skambinančiu žmogumi niekas nebendrauja ir jam neperskambina.

"Mes vertiname pavojaus riziką ir jos lygį. Šiuo atveju, jei koks nors žmogus kreiptųsi į inspekciją, mes pasižiūrėtume, kam priklauso nurodyto telefono ryšio numeris. Aiškintumėmės, ar galima nustatyti abonentą. Gal numerio naudotojas net nežino, kad juo naudojamasi. Pasitaiko visokių schemų. Gerai neišsiaiškinus, pasakyti nieko negali, – teigė D.Morkūnienė. – Kartais labai gerai būti sveikai įtariam. Čia gali būti toks reklaminis triukas, bet aš labai abejoju, kad sąžiningas verslininkas taip elgtųsi, nes reputacijos dalykai – svarbesni".

Paliko užuominas

Galbūt atsakymas slypi skelbime parašytoje užuominoje apie tai, kad jo autoriai nėra labdaros organizacija ir jie žino, kad akcijos išlaidos atsipirks su kaupu.

Internete nurodytu telefono numeriu domisi vis daugiau klaipėdiečių. Savaitės pradžioje jų buvo vos pora, o antradienį – kur kas augiau.

Tiesa, paieškos sistema kol kas jokios informacijos nesuteikia, nėra dar ir šiuo numeriu besidomėjusių žmonių komentarų.

Vienintelė užuomina, atvedusi ne vieną prie, ko gero, teisingos išvados, yra nurodytas grąžinimų ir skundų telefonas. Įrašytas balsas vardija, kokį skaičių reikėtų spausti gavus netinkamą daiktą. Galima spėti, kad duomenys, kuriuos patys skambinusieji pasakė, bus panaudoti panašių gaminių reklamai, kuri pasieks šiuos žmones jų namuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

...

Dar vienas 'verslo' planas: "Musko pavedimu registruoju norinčius persikelt į Marsą, pirmas šimtas - nemokamai (reiks tik už dokumentų ruošimą susimokėt), antras 100 užsiregistravusių - po 1000€, sekantis tūkstantis - už pusę rinkos kainos". :/

Jonis

Ko laukia atitinkamos tarnybos ? Kol kokią močiutę apgaus ar pan. Ar nereikia pasidomėti kas, kur, kaip ? Pas mus taip jau yra kol ką nors nenužudė, nepajudins nei piršto. Visi žino, supranta, bet nieko nedaro.

kitas atvejis

Skambinusioji prisistatė kaip atstovė organizacijos prieš rūkymą. Paklausė ar rūkau. Išgirdusi, kad ne, paklausė ar turiu elektroninį paštą. Pokalbis baigėsi man pasakius, kad el.pašto neturiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS