Sukčių pinklėse – gimdyvės | Diena.lt

SUKČIŲ PINKLĖSE – GIMDYVĖS

Neįtikėtina jaunos porelės sukčiavimo istorija uostamiestyje gali prilygti legendinio machinatoriaus Ostapo Benderio išmonei. Aferų herojai – mažiausiai dvi dešimtis gimdyvių apgavęs kariškis ir jo draugė, nuo dvylikos metų iš apgavysčių besipelnanti nepilnametė.

 

Aukų – į internetą

Abu sukčiautojai išgarsėjo nuostabą keliančia išmone.

Sugyventinių porelė maustė gimdyves. Ir be jokio gėdos jausmo – vietoje vaikiškų prekių moterims buvo įbrukami tušti vokai ar net išsiunčiami keli kilogramai druskos.

Sukčiai patiklių jaunų mamų ieškodavo interneto skelbimų portaluose.

Trys dienraščiui savo istorijas papasakojusios mamos tikino iš aferistų pirkusios vieną ir tą patį daiktą.

Publikacijos herojų vardai ir pavardės neskelbiami remiantis išlygų nenumatančiomis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis.

"Ieškojau gultuko vaikui. Tai toks įrenginys, kuriame kūdikis pusiau guli, pusiau sėdi. Oficialiai jų kainos siekia 120 eurų. Internete radau už 68 eurus. Suderėjau, pervedžiau pinigus ir laukiau prekės. Bet vietoj gultuko gavau tuščią voką. Kadangi prekės pardavėjas dar su manimi nusprendė pažaisti, viskas užsitęsė. Jis man prekę esą išsiuntė per paštomato paslaugas teikiančią kurjerių tarnybą. Labai nustebau, kai išvydau ne prekę, o baltą voką", – pasakojo jauna mama Raimonda.

Moteris prasitarė, jog neįtarė jokios klastos, nes pardavėjas atsiuntė asmens tapatybės kortelės nuotrauką.

Tai lyg ir turėjo užtikrinti, jog įprastas būdas internetu įsigyti dėvėtų vaikiškų prekių bus saugus.

"Gavęs pinigus, Povilas L. dingo kaip į vandenį. Viskas ėmė aiškėti tada, kai sužinojome apie kitas nukentėjusias mamas. Socialiniame tinkle jos ėmė vienytis, nes, paviešinus pavardę, paaiškėjo, kad yra ir daugiau nukentėjusiųjų", – pasakojo Raimonda.

Policija ieško Povilo

Dienraštis susisiekė ir su kita nukentėjusiąja – palangiške Kristina.

"Aš taip pat pirkau gultuką. Tik derėjausi su moterimi, o štai pinigus pervedžiau tam pačiam Povilui L. į jo vardu registruotą banko sąskaitą. Atgauti pinigų nepavyko, tad teko parašyti pareiškimą policijai. Žala – 73 eurai", – pasakojo Kristina iš Palangos.

Moteris stebėjosi tuo, kad apgavikai įsisuko į mamų mėgstamas pokalbių grupes ir skelbimų tinklalapius.

"Auginu antrą vaiką. Visus rūbus, vaikiškus daiktus mamos iš tiesų parduoda internetu. Tokiu pat būdu įsigyja reikiamų dalykų. Net minčių nebuvo, jog gali kas nors sukčiauti. Jei ne mamų pranešimai socialiniame tinkle, nebūtume viena apie kitą sužinojusios", – teigė Kristina.

Moteris stebėjosi, jog įvairių miestų policijos komisariatai vangiai tyrė nukentėjusiųjų istorijas.

"Medžiagą siuntinėjo iš Panevėžio į Klaipėdą, vis ieškojo, kur iš tikrųjų gyvena Povilas L.", – pastebėjo moteris.

Dėmė uniformai

Analogiškus liudijimus įvairių miestų policijos komisariatams liudija ir daugiau moterų.

"Jei ne viena aplinkybė, visos mes būtume taip nieko ir nepešusios. Baudžiamosios atsakomybės tokiems sukčiams pritaikyti neįmanoma, nes padaryta mažareikšmė žala. Tačiau paaiškėjus, kad jaunas mamas apgaudinėja kariškis, tyrimo ėmėsi Karo policija. Kiek man žinoma, visų nukentėjusiųjų bylos sujungtos į vieną", – kalbėjo Raimonda.

Iš tiesų, Karo policijos Ikiteisminio tyrimo valdybos Klaipėdos ikiteisminio tyrimo skyriaus tyrėjas Gintaras Antanavičius patvirtino, jog šiuo metu dėl kariškio Povilo L. veiksmų atliekamas ikiteisminis tyrimas.

"Nustatyta apie dvi dešimtys nukentėjusiųjų. Nuspręsta sujungti visus pareiškimus į vieną tyrimą. Jam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo", – patvirtino G.Antanavičius.

Šis kariškis į KAM sistemą pateko po privalomosios karo tarnybos.

G.Antanavičiaus pasiteiravus, ar kariškių dalinyje Povilas L. taip pat pademonstravo savo ypatingą humoro jausmą, kai vietoje vaikiškos prekės mamoms atsiuntė tris kilogramus druskos, pareigūnas tik palingavo galva.

Nejuokingi dalykai jam gresia.

"Nejuokingi dalykai jam gresia. Apie jo tolimesnę karjerą ar jos baigtį dar anksti kalbėti, ikiteisminis tyrimas dar tik pradėtas. Bet, žinoma, jog tokie dalykai netoleruojami", – pastebėjo G.Antanavičius.

Pasiūlė 5 eurus per mėnesį

Trečioji liudininkė dienraščiui papasakojo dar įdomesnių dalykų.

"Su šiuo vyru esą gyvena nepilnametė mergina, kuri ką tik susilaukė kūdikio. Aš taip pat laukiuosi ir ieškojau vaikui gultuko. Už prekę mokėjau 70 eurų. Mergina internetu melavo, jog yra iš Zarasų", – pasakojo Gintarė iš Kretingos.

Sulaukusi taip pat tuščio balto voko, moteris parašė pareiškimą policijai. Policija ištyrė situaciją, o byla net jau nukeliavo iki teismo.

"Sausio 16-ąją Klaipėdos miesto apylinkės teisme įvyko teismo posėdis. Nepilnametė, kuri mane apgavo, jame nepasirodė. Esą ji tomis dienomis turėjo gimdyti. Ją ginti į teismą atėjo jos mama. Bet, užuot atsiprašiusi, ji mane dar koneveikė, įžeidinėjo. Visa tai matydama aš supratau, kodėl jos dukra neišbrenda iš apgavysčių liūno. Kaip vaikas buvo auklėjamas, toks jo laukia gyvenimas. Pati šios nepilnametės motina mane vadino sapnu ir aiškino, jog už patiklumą reikia susimokėti. Aš buvau priblokšta, nes teisėjas net pagrasino jai iškviesti policiją, taip ji agresyviai elgėsi", – šiurpo Gintarė.

Nors teismas ir priteisė nėščiajai prarastus pinigus, niekas žalos iki šiol neatlygino.

"Mane apgavusi nepilnametė vėliau parašė žinutę, siūlydama atiduoti skolą, mokėdama po 5 eurus kas mėnesį", – stebėjosi nukentėjusioji.

Verslas – bebrų lenktynės?

Nepilnametė klaipėdietė gerai žinoma ne tik Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistėms, bet ir policijos pareigūnams.

"Nuo dvylikos metų ji taip sukasi. Tai vieną, tai kitą apgauna, taip ir gyvena. Ko mes tik nedarėme. Ir šnekėta, ir auklėta. Beviltiška. O išmonės ji turi. Sugebėdavo įtikinti žmones iš jos pirkti buitinės technikos, o kitus įkalbėdavo ją jai parduoti. Bet įtikindavo, kad mokės ne ji, o kiti. Sutartu laiku jis susisiekdavo su pardavėju ir pareikšdavo, jog prekės ateis atsiimti ne tas, kuris pervedė pinigus, nes esą serga ar guli ligoninėje, o ji. Sugalvok tu taip", – stebėjosi Albinas Misevičius, Klaipėdos miesto policijos komisariato 2-ojo veiklos skyriaus viršininkas.

Internete skelbiama ir daugiau įdomių istorijų, kuriose minima šios merginos pavardė.

Moterys net sukūrė pokalbių grupę, kurioje dalijamasi tik su šia mergina siejamomis istorijomis.

Viena nukentėjusiųjų mini, jog ši gudruolė esą užfiksuota mėginusi pardavinėti bilietus į bebrų lenktynes.

Į tokį neįprastą renginį neatsirado norinčiųjų patekti, tad nepilnametė siūlė bilietus mainyti į vieno prekybos centro dovanų čekius.

Prireikė ir klizmos

Kita nukentėjusioji merginą atpažino po pažinties radinių svetainėje. Esą mergina pasisiūlė grąžinti neva rastą daiktą. Suprantama, ne už dyką, o už piniginį atlygį.

Dar kita moteris tikino patyrusį žalą, nes nepilnametė prisipirko kosmetikos, o už ją sumokėjo kitas žmogus, kuris liko apgautas.

Ši klaipėdietė minima net prieš keletą metų internete fiksuotose istorijose.

Tuo metu šiai nepilnametei buvo vos 12 metų.

Moterys internete stebėjosi tuo, kad mergina užsisakydavo kūdikių maisto pakuočių ar vaikams skirtų medicininių dalykų, vaikišką klizmą, kūdikio maudynių kėdutę. Už prekes niekas neatsiskaitydavo.

Netrukus tie daiktai jau buvo parduodami internetu.

Sužinojusios apgavikės amžių, mamos imdavo įtarinėti patologinį mergaitės potraukį sukčiauti.

"Tai – nepagydoma. Jai kelta daugybė administracinių bylų. Baudžiamąją bylą dėl sukčiavimo neseniai perdavėme teismui. Užfiksuoti keli epizodai. Belieka perspėti tuos, kurie renkasi prekes internetu", – tikino A.Misevičius.

Ši nepilnametė jau pagarsėjo ir tuo, jog buvo ieškoma policijos dėl vagystės iš jos pačios nuomoto buto.

Pastarąjį kartą ši gudruolė uostamiesčio policijoje lankėsi prieš dvi savaites.

"Baudžiamoji atsakomybė atsiranda padarius 150 eurų žalą. O ji tai, matyt, žinojo, pasipelnydavo ne didesnėmis sumomis. Norint iškelti baudžiamąją bylą, reikia įrodyti veikų tęstinumą", – paaiškino A.Misevičius.

GALERIJA

  • Tonas: nukentėjusi moteris išsaugojo pokalbį su ją apmovusiu kariškiu.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vardas

čia pilnas to žmogaus vardas: Povilas Lukoševičius

ir

vel /ateiviai/ cirkus/ krecia ir daro bizni mulkindami zemaites.....

deinis

Iškur mergaitei tiek drąsos ,gal pamokins kitas ,kaip pirkti katiną maiše.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS