Teisiami Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotojai ir interesantai | Diena.lt

TEISIAMI NEĮGALUMO IR DARBINGUMO NUSTATYMO TARNYBOS DARBUOTOJAI IR INTERESANTAI

Apie tai, kiek kainuoja gauti neįgalumą patvirtinančius dokumentus klaipėdiečiai kalbėjo ne vienerius metus. Užpernai Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai nutvėrė medikus ir jiems talkinusius tarpininkus kiekvieną dieną, kartais net po kelis kart per dieną ėmusius kyšius. Tarp pinigų brukėjų buvo ne tik sveikų, bet ir ligotų žmonių.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje maždaug per tris 2017 metų pavasario ir vasaros pradžios mėnesius užfiksuotos kelios dešimtys kyšių davimo atvejų. Matyt, Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojai buvo sumontavę slaptas vaizdo stebėjimo kameras.

Antradienį Klaipėdos apygardos teismas pradėjo baudžiamosios bylos nagrinėjimą, kurioje kaltinamaisiais vadinami du NDNT skyrių vadovai, keli žemesnes pareigas ėję darbuotojai ir būrys kyšius davusių interesantų.

Žmonės, norėję nepagrįstai gauti neįgalumą patvirtinančius dokumentus arba greičiau ir be problemų juos gauti ketinę nesveiki asmenys dažniausiai bendraudavo su Dokumentų registravimo skyriaus vedėja Regina Intiene.

Ši moteris, pasak kaltinamosios išvados, perduodavo tik dalį gautų pinigų skyrių vedėjams gydytojams Olgai Kulik ir Mindaugui Gyliui. Likusius moteris pasilikdavo sau.

Kaip teigė Klaipėdos apygardos prokuroras Aivaras Velutis, kai kurie klientai sulaukdavo užuominų, kad jų brukama suma yra pernelyg maža, tad jie netrukus atnešdavo daugiau eurų.

Iš kaltinamosios išvados akivaizdu, kad moteris sau pasilikdavo ne mažiau nei pusę interesantų kyšių. Kokiu principu buvo nustatoma kyšio suma, prokuroras neatskleidė.

Kai kuriais atvejais tarpininkavimo imdavosi kiti, žemesnes pareigas ėję tarnyboje darbuotojai. A. Velutis prasitarė, kad didžioji dalis kyšius davusių pacientų, priremti įrodymų, prisipažino ir buvo atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą. Dar viena moteris ikiteisminio tyrimo metu buvo neapsisprendusi, kaip pasielgti, ir tik teisme paprašė ją atleisti nuo atsakomybės tokiu pat būdu.

Tie, kas nesutiko pripažinti kaltės, yra teisiami. Tarp jų yra ir vienos Klaipėdos prokuratūros prokurorės buvęs sutuoktinis.

Dalis kyšininkų buvo sveiki žmonės, bet jiems nedaug trūko iki pensinio amžiaus. Matyt, nebeturėdami galimybės dirbti, jie sugalvojo, kad gali iki pensijos gauti neįgaliojo pašalpą, todėl paprašė tarnybos darbuotojų „pagalbos“.

Kiti yra tikrai neįgalūs ir pinigus duodavo, kad neįgalumo procentas jiems būtų nustatytas be problemų.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, pakartotinai įvertinusi kaltinamųjų priimtus sprendimus, dalį jų panaikino.

Įdomu, kad kaltinami korupcija tarnybos darbuotojai yra panašaus amžiaus kaip interesantai, kuriems nustatydavo nedarbingumą iki to laiko, kai jiems ateis laikas tapti pensininkais.

Gydytojai pripažino tik dalį kaltinimų. Didžiausi mūšiai teisme kils, kai prokuroras paprašys konfiskuoti gydytojų turtą. Mat esama nemenko oficialiai gautų pajamų ir turimo turto neatitikimo. Vakar vyko pirmasis teismo posėdis.

Skaičiai:

Byloje kaltinami 11 asmenų,

4 jų dirbo NDNT,

kiti 7 kaltinami davę kyšius,

dar 42 asmenys atleisti nuo atsakomybės už papirkimą, nes kaltę pripažino,

jie į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėjo nuo 190 iki 760 eurų,

dar du kaltę pripažinę asmenys nubausti 3,8 tūkst. ir 5320 eurų baudomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

KLP

todel kad tokios tarnybos isvis nereikalingos, kam eiti tas komisijas kas pora metu, jei net ir sirgtum valstybe tave vercia dirbti tik ne konkurencinemis salygomis

Anonimas

Mažai uždirna daktarai,bet pažiūrėkite visi beveik namus turi iš mažų atlyginimų. Šilutėje dirbantis per tv STT jau pagautas Giedrikis ne tik namą turi,bet ir restoranai atidaryti .Ten ir daugiau tokių kyšininkų yra pasidomėkit

Anonimas

Labai gerai,senai reikėjo aferistų lizdus ardyti. Bet kodėl tik Klaipėdoje,kodėl niekas nežiūri netikrina Kauno, Alytaus ?Kas ten dedasi STT tegul pasidomi, tegul pastarao slaptas kameras ir pamatys ko dar nematę. Tuos miestus rašau todėl nes teko susidurti ir žinau ir pažįstu ž.ogų kaip senas ligotas negavo kur visą laiką turėjo grupę jam atėmė Alytaus gobšai ,nes bedavė kyšio. Baisu kas darosi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS