Teismas V. Jankauską siunčia psichiatrinei ekspertizei | Diena.lt

TEISMAS V. JANKAUSKĄ SIUNČIA PSICHIATRINEI EKSPERTIZEI

Nepanoręs bendrauti su Klaipėdos psichiatrais ir psichologais, studentės Justinos Šikšniūtės nužudymu įtariamas Valdas Jankauskas po dviejų savaičių turėtų išvykti į Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinį skyrių.

Nepanoręs bendrauti su Klaipėdos psichiatrais ir psichologais, studentės Justinos Šikšniūtės nužudymu įtariamas Valdas Jankauskas po dviejų savaičių turėtų išvykti į Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinį skyrių.

Tyrimą kuruojantis prokuroras Aurelijus Stanislovaitis tikino, kad sprendimas siųsti įtariamąjį ekspertizei jau yra pasirašytas. Tačiau J.Jankauskas į Uteną bus išvežtas tik po to, kai kitą savaitę teismas pratęs suėmimo laikotarpį įtariamajam.

Ar ekspertams pavyks prakalbinti žiauriu nusikaltimu įtariamą jaunuolį, nėra aišku. V.Jankausko psichikos būklės uostamiesčio tyrėjai po vienintelio susitikimo negalėjo įvertinti.

„Ekspertams yra sudaryta visa eilė klausimų. Tačiau pagrindinis yra – įvertinti ar įtariamasis nusikaltimo padarymo metu galėjo suvokti ką daro ir ar realiai galėjo įvertinti savo veiksmus“, – aiškino prokuroras.

Dažniausiai tokie tyrimai užtrunka apie mėnesį. Tačiau jei prireiks, Utenos ekspertai gali paprašyti tiek laiko, kiek jiems reikės.

„Baudžiamojo proceso kodeksas nenumato terminų tokioms ekspertizėms. Reikia klausti ekspertų, kiek jie žada užtrukti“, – pastebėjo pareigūnas.

Pasak A.Stanislovaičio, jo praktikoje nebuvo tokio atvejo, kad įtariamajam atsisakius bendrauti su specialistais, nepavyktų atlikti ekspertizės.

„Nežinau, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju. Mano praktikoje dar to nebuvo. Pasitaiko atvejų, kai ekspertai nustato, kad veikos padarymo metu įtariamasis suvokė savo veiksmus, tačiau po jų ėmė ir susirgo psichikos liga. Tuomet laukiame, kol jis pasveiks, procesas atnaujinamas tik ligai pasibaigus“, – aiškino prokuroras.

Paaiškėjus, kad šiuo metu įtariamasis yra sveikas ir neturi jokių psichikos sutrikimų, tačiau nusikaltimo metu negalėjo suvokti savo veiksmų, jam pavyktų išvengti kalėjimo.

Sausio pabaigoje ekspertai patvirtino, kad studentė buvo išžaginta ir pasmaugta. Kadangi V.Jankauskas padarė seksualinio pobūdžio nusikaltimą ir siekdamas jį nuslėpti pasmaugė merginą, jam gali grėsti pati griežčiausia Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS