Uostamiestyje – „Wagner“ pasekėjų išpuolis? | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE – „WAGNER“ PASEKĖJŲ IŠPUOLIS?

Sąjūdžio parke žaliuoja daugiau nei prieš metus sodintos liepaitės, kurias Klaipėdai padovanojo mieste prisiglaudę ukrainiečiai. Tačiau piktavaliai kūju ar kitu sunkiu daiktu sudaužė akmens plokštę, kurioje buvo įrašyti atminimo žodžiai klaipėdiečiams.

Daužė kūju?

Tai ne pirmas išpuolis prieš šią ukrainiečių dovaną miestui. Sausį buvo aptikta, kad marmurinė lenta buvo apdaužyta akmenimis. Šį kartą ji buvo visiškai suknežinta.

Marmuro plokštę kažkas turėjo daužyti atsineštu itin sunkiu daiktu.

Kai kurie klaipėdiečiai kėlė versiją, kad aplinkybės verčia susimąstyti – gal ir Klaipėdoje apstu teroristinės Rusijos grupuotės „Wagner“ sekėjų, kurių įvykdytų nusikaltimų simbolis yra kūjis?

„Dabar atminimo lenta, o ko galima tikėtis ateityje? Aš tai vertinu kaip grėsmės demonstravimą ukrainiečių atžvilgiu“, – patikino liepaičių sodinimo akcijos sumanytoja Jelena Ušakova.

Moteris visus metus lankė jaunas liepaites – per karščius jas laistė.

Gyvenimui pasisukus kita linkme, ukrainietė paliko Klaipėdą.

„Man teko visiems laikams išvykti iš Klaipėdos, tad atėjau liepos 5-ąją aplankyti liepaičių ir atsisveikinti. Jos juk simbolizuoja ukrainiečių širdis, kurios dėkingos Klaipėdai už svetingumą. Kam galėjo užkliūti mūsų liepos ir atminimo lenta?“ – stebėjosi moteris.

Mindaugas Busilas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sulaukė ir nemalonių replikų

Dienraštis „Klaipėda“ šių metų pradžioje rašė apie pirmąjį išpuolį prieš šią ukrainiečių iniciatyvą.

Tą kartą žurnalistai sulaukė priekaištų, buvo skųstasi tarnyboms, esą tokio išpuolio tikrai negalėjo organizuoti Klaipėdoje gyvenantys asmenys, kurie tyliai pritaria Rusijos ekspansionistinei agresijai.

Negalime to toleruoti.

„Štai ir kyla klausimas – o kas tai padarė? Kas galbūt naktį paslapčiomis nešėsi sunkų daiktą ir skaldė akmeninę lentą? Pastaruoju metu aš Klaipėdoje jaučiau nemalonių išpuolių, replikų ukrainiečių atžvilgiu. Labai dėl to liūdna. O po to, kai buvo suskaldyta atminimo lenta, aš iš viso likau šokiruota. Atrodo, kad sielą kas būtų sudaužęs“, – pripažino J. Ušakova.

Moteris pritarė minčiai, kad penktosios kolonos veikėjai galvas kelia ne tik komentaruose internete, šį kartą jau imtasi vandalizmo.

„O ko dabar jie imsis? Pačių liepų?“ – nuogąstavo ukrainietė.

Policija ieško vandalų

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkę pavaduojantis Mindaugas Busilas patikino, kad policija sulaukė pranešimo apie incidentą ir pradėjo tyrimą.

„Atsiuntė mums nuotraukas, matyti, kad lenta buvo sudaužyta. Iš nuotraukų matau, kad viskas vyko netoli daugiabučio namo. Juk ten gyvena daug žmonių. Gal kas matė, girdėjo naktį triukšmą, galės nurodyti laiką“, – kalbėjo M. Busilas.

Sąjūdžio parke veikia apsaugos kameros, pareigūnai pasižiūrės jų įrašus.

„Žinoma, kad nepaliksime taip, ieškosime vandalų. Labai būtų puiku, kad visuomenė prisidėtų. Negalime to toleruoti. Ir niekas nepaneigs, kad ir uostamiestyje veikia penktoji kolona. Visokių žmonių yra“, – tikino M. Busilas.

Liepas ukrainiečių bendruomenė sodino iš savo lėšų, patys pirko ir atminimo lentą, užsakė užrašą lietuvių ir rusų kalbomis.

„Pinigai nekompensuos to skausmo, kurį išgyvenu. Tai tikrai smūgis į širdį mums visiems, kurie norėjo padėkoti uostamiesčiui. Gal kas iš mūsų išvyks, sugrįš į tėvynę, o liepos liks ir žaliuos, primins apie mūsų širdis“, – kalbėjo J. Ušakova.

Gairės: karas Ukrainoje, Sąjūdžio parkas, sudaužyta plokštė, atminimo lenta, ukrainiečiai Klaipėdoje, ukrainiečių dovana, išpuolis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS