Už pareigūnės smaugimą ant seksualinių mažumų pamėgto baro sofos – byla | Diena.lt

UŽ PAREIGŪNĖS SMAUGIMĄ ANT SEKSUALINIŲ MAŽUMŲ PAMĖGTO BARO SOFOS – BYLA

Skandalais pagarsėjusiame gėjų pamėgtame bare Palangoje praėjusią vasarą vykusios grumtynės su policija verslininkui atsirūgo baudžiamąja byla. Bare šeimininkavusiam ne kartą teistam Mykolui Kolytai teismas skyrė bausmę. Tačiau į kalėjimą jam sėsti neteks, vyras atsipirko 4 tūkst. eurų bauda.

Į teismus – savininkai ir vadovai

Palangos bare "Flamingo", anksčiau garsėjusiame pavadinimu "Laukinių vakarų salūnas", incidentai kyla ne pirmą kartą.

Pasilinksminimo įstaiga pernai vasarą buvo krečiama policijos, Finansinių nusikaltimų tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Gėjų baras išgarsėjo dar ir tuo, jog jame buvo sučiuptas įstatymus pažeidęs buvusios policijos vado Lino Pernavo sūnus Svajūnas.

Vaikinas po Žolinės civiliais rūbais persirengusiems pareigūnams pardavė alkoholio draudžiamu metu ir sulaukė nuobaudos.

Barą vasaros sezono metu nuomojo mažoji bendrija "Gaumena". Ne tik vienas šios įmonės dalininkų M.Kolyta atsidūrė teisme.

Teismo verdikto laukia ir šios įmonės direktorė Vylūnė Ručinskaitė. Jai pateikti kaltinimai pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo, mėginimo išvengti mokesčių, teikiant neteisingus duomenis apie pelną ir pajamas.

Kokia čia inspektorė, čia valkatos kažkokie.

Byla kelta ir juridiniam asmeniui, kuriam vadovauja V.Ručinskaitė.

Šios bylos nagrinėjimas Plungės apylinkės teismo Palangos rūmuose atidėtas iki karantino atšaukimo.

Bandė suvalgyti pasiaiškinimą

M.Kolyta baudžiamosios bylos sulaukė dėl sukeltų grumtynių bare bei pasipriešinimo policijos pareigūnams.

Grumtynės vyko praėjusių metų liepos 17-ąją.

Vėlyvą vakarą "Flamingo" duris pravėrė penki pareigūnai – trys iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, du iš Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos.

Barui "Flamingo" yra apribotas alkoholio pardavimo laikas. Gėrimus čia galima pardavinėti tik iki 1 val. nakties.

Policijos pareigūnė su kolega atsisėdo terasoje prie staliuko ir užsisakė maisto bei gėrimų.

Mokesčių inspekcijos pareigūnai prisėdo prie kito stalelio ir taip pat pateikė užsakymą.

Problemos: baro "Flamingo" veikla visą praėjusį sezoną domėjosi ne tik teisėsauga, net ir kitos valstybinės institucijos. Skundų būta dėl nelegaliai pastatytos terasos, kuri gerokai išlenda į J.Basanavičiaus gatvės pėsčiųjų zoną. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Sulaukę kasos čekio, VMI pareigūnai priėjo prie baro, pateikė pažymėjimus ir pradėjo patikrinimą.

Maždaug tuo pat metu veiksmų ėmėsi į Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Šiame bare pareigūnams jau yra tekę fiksuoti grynųjų pinigų perteklių kasos aparatuose, aiškintasi ir dėl atlyginimų mokėjimų vokeliuose.

Šį kartą konsoliduotas dviejų tarnybų patikrinimas įsiutino pasilinksminimo įstaigos šeimininkus.

Baro administratoriumi prisistatinėjęs M.Kolyta bare pasirodė, kai pareigūnai jau vykdė patikrą. Jam suskubo paskambinti baro darbuotojai.

Išvydęs, jog prie stalelio ant sofos sėdi viena padavėjų ir rašo pasiaiškinimą, M.Kolyta šoko aiškintis situacijos.

Tėškęs delnu per dokumentus, kuriuos pildė padavėja, M.Kolyta pareiškė, jog ji jokių pasiaiškinimų nerašytų: "Nieko tu čia be advokato nerašysi".

Situacija kaito, pavaldinė, veikiausiai išsigandusi M.Kolytos, griebė pasiaiškinimą ir ėmė jį plėšyti.

Tuomet mergina perlipo per stalą, prie kurio sėdėjo, ir ėmė bėgti, šaukdama, kad nenori prarasti darbo.

Bėgančią ir tyrimui reikšmingus dokumentus plėšančią darbuotoją ėmė vytis policijos pareigūnas. Merginą jis pasivijo prie bare esančio galinio staliuko ir pagavo ją iš už nugaros, sulaikė apglėbdamas per pečius.

Tačiau padavėja nenurimo. Mergina susigrūdo popieriaus skiautes į burną ir mėgino suvalgyti pasiaiškinimą.

Moterį smaugė užgulęs?

Tuo metu, kai pareigūnas mėgino ištraukti iš padavėjos burnos dokumentą, kitas bare buvęs įstaigos administratorius pradėjo kurstyti užeigos lankytojus ginti padavėją.

" L.K., žinodamas, kad yra policijos pareigūnas, kurstė šalia esančius baro klientus sakydamas, kad "girtuoklio" yra mušama padavėja", – rašoma byloje.

Tuo metu pasigirdo prie stalelio likusios policijos pareigūnės šauksmas. Moteris vardu kreipėsi į kolegą, prašydama gelbėti, nes ją užpuolė M.Kolyta.

Policijos pareigūną kažkas iš už nugaros tą akimirką pastūmė ir šis vos nenukrito nuo laiptų. Koordinacijos nepraradęs pareigūnas pasileido prie kolegės ir, apglėbęs iš už nugaros, atplėšė M.Kolytą nuo moters.

Bylos: J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiame bare "Flamingo" policijos pareigūnai šią vasarą lankėsi nuolat. Jie buvo kviečiami dėl triukšmo, nesutramdomų lankytojų, vykta net gelbėti policijos pareigūnės, kuri čia buvo smaugiama. (Astos Aleksėjūnaitės nuotr.)

Paaiškėjo, jog M.Kolyta tuo metu esą buvo užgulęs pareigūnę ant sofos ir smaugė ją sugriebęs už kaklo.

Nukentėjusiąja pripažinta policijos pareigūnė teismui paliudijo, jog tuo metu, kai baro padavėja rašė pasiaiškinimą, M.Kolyta pasirodė prie staliuko net neprisistatęs, kas esąs, ir kalbėjo agresyviu, įžeidžiu tonu.

Pareigūnė prisistatė kas esanti, rodė tarnybinį pažymėjimą M.Kolytai.

Tačiau šis, bylos duomenimis, sakydamas "pasitrauk iš čia, kas yra?" pargriovė ją ant sofos.

Iš moters rankų iškrito mobilaus ryšio telefonas ir pažymėjimas, o jis pats užgriuvo ant jos ir sugriebęs už gerklės ėmė smaugti.

Kažką šūkavo apie kiaulidę

"M.Kolyta, tuo metu vis agresyviau jos atžvilgiu nusiteikęs, norėjo prieiti prie jos, tačiau jį pastoviai tramdė viena iš darbuotojų. O kai priėjo arčiau, jis pasakė – "aš tave tuoj suforminsiu, girtuokle tu". "Kažkieno paklausus iš klientų "kas čia inspektorė?", M.Kolyta atsakė: "Kokia čia inspektorė, čia valkatos kažkokie", – rašoma byloje.

Nuo M.Kolytos leksikos neatsiliko ir baro padavėja.

Mergina bare šūkavo: "Nufilmuokit, ką jūs darot, kiaulidė, šlykštyne".

Teismui iš tiesų teko peržiūrėti policijos darytą vaizdo įrašą patikrinimo metu.

Jame girdisi užgaulūs baro darbuotojų žodžiai ir tai, kaip Ekonominės policijos vyriausiasis tyrėjas kviečiasi pagalbos telefonu.

Policiją kvietė du kartus

Erzeliui bare pasiekus piką, vienas policijos pareigūnas paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir paprašė kolegų pagalbos.

Į įvykio vietą atvyko Palangos patrulių ekipažas.

Atvykusiam pastiprinimui tramdyti įsiplieskusių aistrų jau nebereikėjo. Patruliai tik išklausė abiejų pusių reiškiamas pretenzijas.

M.Kolyta ir kitas baro administratorius reikalavo, jog policijos pareigūnams būtų patikrintas blaivumas, nes šie juk užsisakinėjo gėrimų, vadinasi, galėjo jų ragauti.

Tačiau alkoholio matuoklio parodymai pribloškė baro šeimininkus. Abu pareigūnai buvo blaivutėliai.

Baro administratorius nenurimo ir tuomet jau pats dar kartą skambino bendruoju pagalbos telefonu ir reikalavo dar vieno policijos ekipažo su kitu alkoholio matuokliu.

Šį kartą į J.Basanavičiaus gatvę Palangoje jau teko vykti pareigūnams net iš Skuodo.

Tačiau ir šį kartą konfliktuojanti pusė nieko nepešė. Matuoklio ekrane po patikros įsižiebė nuliai.

Nepasitenkinimą reiškęs baro administratorius vis tiek nerimo ir reikalavo jog pareigūnai būtų nuvežti į ligoninę patikrinimui dėl narkotinių medžiagų.

Gėjai – kultūringa publika

Po šių incidentų baro padavėjai, kuri galų gale paaiškinimą pateikė po savaitės, buvo skirtas įspėjimas.

M.Kolyta, kalbintas kelios dienos po incidento apie patikrinimus šiame bare, žurnalistus tikino, jog pasikeitus baro koncepcijai ir tapus seksualinių mažumų atstovams draugiška įstaiga, jis tikisi, jog pranešimų apie incidentus policija nebesulauks.

Vyras tada aiškino, jog gėjai kultūringa publika. Minėta ir tai, jog baras skiria dėmesio apsaugos darbuotojams, kad klientai jaustųsi saugūs.

Plungės apylinkės Palangos teismo rūmų teismas M.Kolytai iškeltą baudžiamąją bylą dėl pasipriešinimo pareigūnams užbaigė baudžiamuoju įsakymu.

M.Kolytą pripažinus kaltu, jam buvo skirta 6 tūkst. eurų bauda, tačiau ji sumažinta trečdaliu, iki 4 tūkst. eurų.

Teismo manymu, atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, jog M.Kolyta prisipažino kaltu ir nuoširdžiai gailėjosi.

"Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nėra. Skiriant bausmę, atsižvelgiama į padarytų nusikaltimų pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, kaltininko asmenybę, padarytų nusikalstamų veikų motyvus, tikslus, jų daromą žalą bei kitas aplinkybes", – konstatavo teismas.

Pasak teismo, M.Kolyta padarė vieną apysunkį tyčinį nusikaltimą, anksčiau teistas, 12 kartų baustas administracine tvarka. Jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir labai gailisi dėl savo netinkamo elgesio, o tai rodo, kad suvokė elgesio neleistinumą ir savo poelgį vertina neigiamai.

Atsižvelgiant į tai, teismas daro išvadą, kad jam skirtina bausmė – bauda – mažesnė nei straipsnio sankcijoje už įvykdytą nusikaltimą numatytas bausmės – baudos – vidurkis.

FNTT bylą perdavė teismui

Baro direktorė V.Ručinskaitė, kalbinta po incidento, pareiškė, jog daugiau žurnalistai jai neskambintų, nes jos nedomina su šia pasilinksminimo įstaiga susijusi viešinama informacija.

V.Ručinskaitei dar teks išklausyti teismo sprendimą dėl jai inkriminuojamų veikų.

Sausio pabaigoje FNTT Klaipėdos apygardos valdyba kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Palangos centre įsikūrusių trijų populiarių pasilinksminimo įstaigų vadovė įtariama apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu bei neteisingų duomenų apie įmonės turtą pateikimu.

FNTT tyrimo ėmėsi dėl trijose pasilinksminimo vietose – naktiniame klube "Mojo Lounge", kokteilių bare "Budda Bar" ir buvusiame "Laukinių vakarų salūne", nuo šiol vadinamame "Flamingo", veiklos.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, jog Vilniuje registruotos mažosios bendrijos, Palangoje valdančios tris naktinius klubus, direktorė 2018 metų vasarą, nuo gegužės 1 iki rugpjūčio 30 d., 43 savo įmonės darbuotojams išmokėjo atlyginimus vokeliuose – iš viso 23,5 tūkst. eurų.

Ši suma nebuvo pagrįsta darbo užmokesčio žiniaraščiais, neapskaityta kasos dokumentuose.

"Sodrai" – melagingi duomenys

Mėnesinėse pajamų mokesčio deklaracijose Valstybinei mokesčių inspekcijai bendrovės vadovė nurodė tikrovės neatitinkančius duomenis apie išskaičiuotą pajamų mokestį, gyventojų pajamų mokestį, o pranešimuose "Sodrai" – ir melagingus duomenis apie apdraustųjų socialiniu draudimu pajamas, nuo kurių skaičiuojamos įmokos.

Šioje byloje mokesčių inspekcija ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius pareiškė civilinius ieškinius. Prašoma atlyginti padaryta žala valstybei siekia 16,6 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Baudžiamasis kodeksas už apgaulingą apskaitos tvarkymą nustato baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų, o už neteisingų duomenų apie turtą pateikimą – baudą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Tyrimui vadovavo ir jį organizavo Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Komentaras

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdybos Korupcijos tyrimų skyriuje atliktas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 286 straipsnį dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui ir perduotas į teismą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu.

1985 m. gimęs vyras, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams bendradarbiaujant su kitos įstaigos specialistais ir vykdant patikrinimą viename Palangos miesto barų, panaudojo fizinį smurtą ir pasipriešino savo pareigas vykdžiusiai Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnei.

Plungės apylinkės teismo Palangos rūmai išnagrinėjo baudžiamąją bylą ir 1985 m. gimusį vyrą pripažino kaltu ir už pasipriešinimą policijos pareigūnei skyrė 4 tūkst. eurų baudą.

Imuniteto valdybos pareigūnai įspėja, jog siekiant užtikrinti visų policijos pareigūnų saugumą ir apginti jų garbę bei orumą, piliečiai pasipriešinę teisėtiems pareigūnų nurodymams, juos raštu ar žodžiu įžeidę arba sukėlę fizinį skausmą, bus patraukti atsakomybėn ir nubausti įstatymo numatyta tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Anonimas

Pide..i pid..us smaugia :)

Anonimas

kvieskit Grazuli

Manau

Kad jiems talkina iš aukštesniųjų pareigūnų.Taip cackinasi su jais.Todėl tie pidarai ir nieko nebijo.Juk taip viskas čia akivaizdu.šlykščiau negali būti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS