Vagis vėl vilioja metaliniai dangčiai | Diena.lt

VAGIS VĖL VILIOJA METALINIAI DANGČIAI

Pavogti metaliniai šulinių dangčiai – didelis nuostolis jų savininkams ir pavojus gyventojams. Daug pinigų jų atnaujinimui išleidžiančioms įmonėms padėti galėtų nebent pareigūnai, atidžiau ėmęsi tikrinti metalo laužo supirktuves.

Pasigedo ne pirmą kartą

Vitės kapinių pakraštyje vėl žioji atviras šulinys.

Kol kas neaišku, ar dangčio virš jo neliko neseniai, ar jis neuždengtas dar nuo praėjusio rudens.

Netoliese gyvenantys žmonės socialiniuose tinkluose dalijasi žinia apie pavojų suaugusiems ir vaikams bei bando sužinoti, kam derėtų apie tai pranešti.

Metalinių dangčių vagystės kelerius pastaruosius metus yra viena opiausių bendrovės "Klaipėdos vanduo", uostamiesčio elektros bei šilumos tiekėjų bėda.

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" Tinklų departamento vadovas Marius Martynaitis patikino, kad minėtas šulinys dangčio neturi jau apie metus ir tai yra ne šios įmonės, o "Klaipėdos energijai" priklausantis šiluminės trasos drenažo šulinys.

Vagia nuo kelio vidurio

"Intensyviau jaučiame dangčių vagysčių padažnėjimą apie dvejus ar trejus metus. Net neabejojame, kad jie visi nukeliauja į metalo laužo supirktuves. Mes patys kontroliuoti supirkėjų negalime, neturime tam įgaliojimų. Bene prieš porą metų rašėme savivaldybei raštus, bandydami prašyti, kad valdininkai įpareigotų policininkus kartu su kitomis tarnybomis atidžiau kontroliuoti šias supirktuves. Norėjome gauti ataskaitas, ką pareigūnams pavyks rasti. Vietoj oficialaus atsakymo sulaukėme policininkų atstovo skambučio, jis mūsų prašymą pavadino kova su vėjo malūnais. Esą jie atlieka tokius tikrinimus, bet nė karto nieko panašaus į metalinius dangčius neaptiko. Teisės aktai reglamentuoja, ką supirktuvės gali priimti ir ką draudžiama priimti. Mano supratimu, šių reikalavimų nesilaikoma", – įsitikinęs M.Martynaitis.

Būta mėnesių, kai Klaipėdoje dingdavo daugiau nei 30 dangčių. Laiko, kai nedingo nė vienas, pašnekovas neprisiminė.

Ypač daug metalinių grotelių ir dangčių pavagiama nuošaliose vietose.

Prieš kurį laiką laisvojoje ekonominėje zonoje jie dingo net nuo kelio vidurio.

Nuostoliai – apvalios sumos

Vietoj pavogtų metalinių šuliniai dengiami dangčiais, kuriuose yra daugiau betono nei geležies, jų žmogui nukelti neįmanoma, o ir metalo supirkėjams jie nepatrauklūs. Tokia yra ir kitų šalių praktika.

Pakeisti mieste visas nuotekų groteles ir šulinių dangčius būtų be galo brangu.

Tokio pat dangčio nusipirkti neįmanoma. Todėl dažniausiai tenka keisti ir liuką.

Tad vieno dangčio vagystė bendrovei kainuoja nuo 50 iki 200 eurų, bet tai ne visi nuostoliai.

Kainuoja seno liuko išmontavimas, naujo atgabenimas ir sumontavimas, asfaltavimo ar trinkelių klojimo aplink šį įrenginį darbai.

Tad vagies dėl kelių supirktuvėje gaunamų eurų padaryti nuostoliai bendrovei gali siekti iki 150–250 eurų.

Visi šie nuostoliai gula ant klaipėdiečių pečių.

Benamiai baudų nebijo

Kadangi vagys darbuojasi dažniausiai naktį, pagauti juos pavyksta retai.

Bet ir tada, kai policininkai juos sučiumpa, poveikio priemonės prieš tokius asmenis yra neveiksmingos. Nubaustasis kitą dieną dažnai daro tą patį.

"Mums atrodo, jog vienintelis būdas apsisaugoti – padaryti, kad pagrobto dangčio vagis neturėtų kur dėti. Esame svarstę, ar nėra taip, kad vienur pavogti dangčiai uždengia šulinius kitur. Bet tai mažai tikėtina. Dažniausiai neatitinka dydžiai, konstrukcijos, tad pavogtu dangčiu bet kurio šulinio neuždengsi. Supirkėjams atnešami suskaldyti dangčiai, tad jie lyg ir nebėra tinkamas naudoti daiktas. Bet jei nebūtų priimami ir sudaužyti gaminiai, vagys jų nesigvieštų. Mums tai yra didelė bėda", – aiškino bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovas.

Nauji dangčiai turi tam tikrą fiksavimo mechanizmą, bet per metus šie įrenginiai apsineša žemėmis, aprūdija ir vėliau jų tampa nebeįmanoma atidaryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

T

Tigi patys pezejo kad tokie dalykai tures specialus kodus kad negaletu priimti i lauzo supirktuves nu negaliu peza ir viskas

paprasta

uždaryti metalo supirktuves ir bus tvarka

...

Masinė amnestija... o iš ko paleistajam gyvent?.. :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS