Po tragiško gaisro Šiauliuose vienijasi žmonės: pagalbą siūlo ir ukrainiečiai | Diena.lt

PO TRAGIŠKO GAISRO ŠIAULIUOSE VIENIJASI ŽMONĖS: PAGALBĄ SIŪLO IR UKRAINIEČIAI

Po pirmadienį Šiaulių daugiaaukščiame name įsiplieskusio gaisro, nusinešusio tris gyvybes, nukentėjusiems ir iš suniokotų butų turėjusiems išsikelti gyventojams pagalbą siūlo ne tik miesto valdžia. Į pagalbą telkiasi ir geros valios žmonės.

Vienijasi siūlydami pagalbą

Įraše, pasidalytame socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Šiauliai online“, teiraujamasi, ar 37 numeriu pažymėto daugiabučio Aido gatvėje gyventojams, turėjusiems laikinai palikti savo būstus, reikia rūbų, maisto, higienos priemonių bei kitos būtinosios pagalbos.

„Jei šioje grupėje yra žmonių, kuriuos ištiko ši siaubinga nelaimė, prašome pasidalinkite informacija, kuo žmonės galėtų jums pagelbėti. Jei pažįstate nukentėjusiuosius, paraginkite dalintis prašymais padėti. Visi, manau, tikrai rasime, kuo padėti. Nebūkime abejingi“, – rašoma feisbuke.

Padėti nelaimės ištiktiems šiauliečiams siūlosi net ukrainiečiai. „Ukrainiečiai klausia, kuo jie galėtų prisidėti, nes nori atsidėkoti mums už svetingumą. Jie neskaito šitų žinučių „Šiauliai online“, nes nemoka lietuvių kalbos, bet kas kuo galės, tas tuo padės“, – pasakojo prie įrašo komentavusi moteris.

Be elektros, vandens ir liftų

Trečiadienį portalo kauno.diena.lt žurnalistų kalbintas gaisro suniokoto daugiabučio pirmininkas Evaldas Kanopackis, sakė, kad dėl įvykusios nelaimės iš namo į sodus, pas giminaičius ar draugus išvyko apie 70 proc. gyventojų. Pagrindinė tokio sprendimo priežastis – dingusi elektra ir vanduo.

„Vakar (antradienį – aut. past.) trims iš penkių stovų pavyko grąžinti šalto vandens tiekimą. Karšto vandens dar nėra, nes negalime grąžinti elektros tiekimo. Nors ESO darbuotojai, atvykę į vietą ir įvertinę skydinę, pasakė, kad tai yra saugu, įmonės administracija atsisako grąžinti elektros srovę nuo elektros pastotės, esančios lauke, iki pastato. Jiems reikalinga pažyma iš Valstybinės energetikos komisijos, kad tai – saugu. Dėl to mes net negalime pradėti elektros remonto darbų“, – pasakojo pašnekovas.

Šiaulių savivaldybės feisbuko nuotr.

Jo turimais duomenimis, gesinant gaisrą iš 60-ties daugiaaukščiame esančių butų vandeniu buvo sulieti maždaug 26 iš jų. Keturi penki butai yra stipriai aprūkę. Devintasis namo aukštas, kuriame ir buvo gaisro židiniu tapęs butas, visiškai sudegė.

Tame aukšte sudegė elektros skydinė, visų butų durys. Kai kurias iš jų ugniagesiai išlaužė, kad įsitikintų, ar viduje neliko žmonių. Pats rimčiausias nuostolis – liftai.

„Tame aukšte sudegė elektros skydinė, visų butų durys. Kai kurias iš jų ugniagesiai išlaužė, kad įsitikintų, ar viduje neliko žmonių. Pats rimčiausias nuostolis – liftai. Kiek jie pažeisti, kol kas negalime pasakyti, nes nėra elektros. Tačiau, jei jie bus pažeisti, kainuos šimtus tūkstančių eurų“, – nuogąstavo daugiabučio pirmininkas.

Paklaustas, kada žmonės galės sugrįžti į savo būstus ir vėl juose apsigyventi, E. Kanopackis sakė, kad gyventi jie gali ir dabar, tačiau, kol nėra nei elektros, nei vandens – nė vienas nenori sugrįžti, bet yra ir pasilikusių. „Vienas senjoras, laimė, gyvenantis trečiame aukšte, vaikšto su dviem ramentais, nes pakeisti abu klubo sąnariai ir vienas kelio. Tačiau žmogus nesiskundžia – kasdien lipa laiptais ir neišsikrausto, nes neturi, kur“, – sakė jis.

Finansai ir darbo jėga

Pirmininkas užsiminė, kad namo bendrija turi paramos gavėjo statusą. Visi norintys paremti finansiškai, gali pervesti lėšas į sąskaitą. „Su vietiniais gyventojais ketvirtadienį organizuosime talką. Būtume dėkingi, jei atsirastų statybų įmonė, kuri sutiktų pagelbėti medžiagomis ar darbais remontuojant vandeniu sulietų aukštų bendro naudojimosi patalpas. Taip pat įmonė, galinti atlikti elektros sutvarkymo darbus. Viskas, ko reikia – finansai ir darbo jėga“, – tarstelėjo E. Kanopackis.

Šiaulių savivaldybės feisbuko nuotr.

Tame bute buvo landynė. Visi rinkdavosi...

Pašnekovas užsiminė, kad, kaip teigta, bute, kuriame kilo gaisras, gyveno savininkų giminaitis. „Tame bute buvo landynė. Visi rinkdavosi...“ – atviravo namo Aido gatvėje pirmininkas.

Padės ir miesto savivaldybė

Dėl gaisro nukentėjusiems gyventojams į pagalbą telkiasi ir miesto valdžia. Trečiadienį, liepos 5-ąją, Šiaulių savivaldybės atstovai feisbuke pasidalijo svarbia informacija.

„Visiškai išdegė vienas iš butų, apdegė kitų devintame aukšte esančių butų durys, aprūko vienuolikto ir dvylikto aukštų koridoriai, išdužo vienuolikto aukšto bendro naudojimo balkono langai, įskilo dešimtame aukšte esančio vieno buto siena, kitame bute per ventiliacijos angas apdegė vonios kambario lubos. Nudegė vandentiekio vamzdynai, elektros instaliacija. Gesinant ugnį sulieti devinto aukšto butų prieškambariai, sulieta keliolika butų. Evakuoti 43 žmonės, penkiems suteikta pagalba vietoje, keturi išvežti į gydymo įstaigas“, – detalizuojama socialiniame tinkle.

Šiaulių savivaldybės feisbuko nuotr.

Kaip teigiama, toliau vyksta bendravimas su namo atstovais, ieškoma galimybių kuo greičiau atstatyti elektros tiekimą, bus teikiama kita reikalinga pagalba, paramai bus panaudotos Šiaulių mero fondo lėšos.

„Kviečiame šiauliečius ir visus geros valios žmones prisidėti likviduojant nelaimės padarinius ir padedant nukentėjusio namo gyventojams greičiau grįžti namo“, – rašoma feisbuke.

„Mes užtikrinome, kad gyventojai, jei norėtų, galėtų saugiai išsikelti į nakvynės namus, bet laikinos nakvynės kol kas dar niekas nepageidavo. Rinksime paramą, lėšomis prisidės ir savivaldybė. Taip pat iš savivaldybės biudžeto ir papildomai iš mero fondo finansinė parama bus skirta visiems, kurie buvo neapdrausti ir gauna mažas pajamas. Kalbėjome su namo pirmininku, jis renka sąmatą – suma varijuoja, bet kelios dešimtys tūkstančių tikrai bus“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė Šiaulių vicemeras Justinas Švėgžda.

Tragiškas gaisras

Didelis gaisras Šiauliuose, Aido gatvėje, esančio dvylikaukščio devintajame aukšte kilo pirmadienį apie 13 val.

Gesinant gaisrą bute rastas negyvas 1979 metais gimęs vyras, dar vienas nenustatytos tapatybės apdegusio vyro kūnas rastas devinto aukšto laiptinės aikštelėje.

Antradienį ligoninėje mirė iš degančio buto devintame aukšte iššokusi 2005 metais gimusi mergina.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.


Norintys finansiškai paremti nukentėjusio namo gyventojus gali tai padaryti:

Paramos gavėjo pavadinimas: Daugiabučio namo Aido g. 37 savininkų bendrija

Sąskaitos numeris: LT277180000000700042

Pervedimo paskirtis: PARAMA

GALERIJA

  • Po tragiško gaisro Šiauliuose vienijasi žmonės: pagalbą siūlo ir ukrainiečiai
  • Po tragiško gaisro Šiauliuose vienijasi žmonės: pagalbą siūlo ir ukrainiečiai
  • Po tragiško gaisro Šiauliuose vienijasi žmonės: pagalbą siūlo ir ukrainiečiai
  • Po tragiško gaisro Šiauliuose vienijasi žmonės: pagalbą siūlo ir ukrainiečiai
Šiaulių savivaldybės feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

????

o kaip su draudimu? Tikriausiai visi buvo apsidraudę. Antra - negi tame name vien tik bejėgiai. Turėtų būti ir specialistų, galinčių atlikti reikalingus darbus. O jei yra bendrija, turėjo turėti kaupimo lėšų.

Ha

O kam renkami pinigai? Juk visi sudege.

Onė

Na žmonės padės ,o kiek padės valstybinės institucijos?????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS