Vyrą išgelbėjusį Zenoną įsiutino tarnybų darbas: policija atvyko tik per pusvalandį | Diena.lt

VYRĄ IŠGELBĖJUSĮ ZENONĄ ĮSIUTINO TARNYBŲ DARBAS: POLICIJA ATVYKO TIK PER PUSVALANDĮ

Socialinėje erdvėje plinta Zenono pasakojimas – vyras praėjusį šeštadienį Vilniuje, Antakalnyje, išgelbėjo galimai nusižudyti bandžiusį asmenį. Tačiau po šios dramos vyras pasipiktino Bendrojo pagalbos centro (BPC) ir pareigūnų darbu. Pastarieji, sulaukę viešos kritikos, pateikė paaiškinimus. 

„Ką tik pralaukiau policijos 33 minutes. Žmogus su psichikos sutrikimais norėjo nusižudyti. Sustojau, nutempiau jį nuo gatvės, užspaudžiau ant žolės ir iškviečiau policiją. 33 minutės, keturi skambučiai. Rezultatas: susistabdžiau pro šalį važiavusį policijos ekipažą. BPC dievagojosi, kad važiuoja, sakiau paleisiu ir leisiu jam daryti, ką nori. Keturi skambučiai! 33 minutės! Įvykio vieta – ties Antakalnio vidurinės išleidimo aikštele... Paskutinis skambutis buvo pykčiui išsakyti, nes absoliučiai nulinė pagalba“, – kritikos strėles leido Zenonas.

Zenonai, ginti, padėti, saugoti tikrai tavo gyvenimo šūkis, prioritetas, o ne policijos.

Vyras pridūrė: „O nuotaika – tai kaip žemę pardavus, kažkaip labai asmeniškai priėmiau tą visą reikalą“.

Po vyro įrašu feisbuke pasipylė internautų komentarai. „Zenonai, ginti, padėti, saugoti tikrai tavo gyvenimo šūkis, prioritetas, o ne policijos“, – rašė internautė Edita.

„Lietuvos policija, visada stengiuosi gerbti jūsų darbą ir palaikyti soc. erdvėje, bet šitaip, kai žmogus laukia pagalbos, o patruliuojantis laisvas ekipažas kažkodėl nieko nežinodamas tiesiog važiuoja jam pro nosį, neturi būti“, – kritikos negailėjo Diana.

BPC: savo funkcijas atlikome be priekaištų

Po šio incidento ir kritikos bangos internete pasisakė ir BPC atstovai. „Reaguodami į šią istoriją, patikrinome 2020 m. rugpjūčio 1 d. registruotus įvykius ir perklausėme skambučių garso įrašus. Apie įvykį Bendrajam pagalbos centrui buvo pranešta šiek tiek po 19 val. Beveik tuo pat metu – 19 val. 6 min. ir 19 val. 7 min. – paskambinę du pranešėjai informavo apie Antakalnio gatvėje besiblaškantį ir eismo saugumui pavojų keliantį asmenį. Vienas skambinusiųjų buvo pravažiuojantis, o kitas sustojo įvykio vietoje ir buvo pasiryžęs laukti policijos. Elektroniniai pranešimai apie pagalbos poreikį buvo nedelsiant perduoti policijai“, – situaciją komentavo BPC atstovai.

Atsiliepusiam operatoriui pranešėjas pranešė niekaip nesulaukiantis policijos pareigūnų ir grasinosi paleisti sulaikytą asmenį.

„Pranešėjas, sustojęs įvykio vietoje, antrą kartą paskambino 19 val. 8 min. ir pranešė, kad besiblaškantį gatvėje žmogų sulaikė. Trečias to paties pranešėjo skambutis gautas 19 val. 16 min. Į jo skambutį atsiliepusi skubios pagalbos skambučių operatorė papildė elektroninį pranešimą ir paskambino telefonu į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pranešdama, kad pranešėjas laiko sulaikęs gatvėje besiblaškiusį asmenį“, – teigė centro atstovai.

Kaip teigiama, pranešėjas skambino dar kelis kartus – šįkart su prašymu paskubėti ir su grasinimu paleisti sulaikytą nusižudyti bandžiusį asmenį. „Ketvirtas skambutis gautas 19 val. 28 min. Atsiliepusiam operatoriui pranešėjas pranešė niekaip nesulaukiantis policijos pareigūnų ir grasinosi paleisti sulaikytą asmenį. Bendrojo pagalbos centro pareigūnas papildė elektroninį pranešimą ir taip pat dar kartą paskambino į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pranešdamas, kad pranešėjas prašo paskubėti. Penktas skambutis gautas 19 val. 42 min., jau po to, kai policijos pareigūnai išsivežė sulaikytą neblaivų asmenį. Pranešėjas piktinosi dėl lėto reagavimo ir reiškė priekaištus Bendrajam pagalbos centrui“, – vyro veiksmus komentavo BPC atstovai.

„Apibendrindami visą surinktą informaciją galime teigti, kad BPC savo funkcijas atliko be priekaištų: informacija apie įvykį buvo surinkta bei policijos pareigūnams perduota operatyviai, ji ne kartą buvo papildyta elektroniniu būdu bei pakartota telefoninių skambučių į policiją metu. Kadangi policijos pajėgų BPC nevaldo, policijos reagavimo jis niekaip paveikti negali“, – situaciją komentavo BPC.

Policija turėjo svarbesnių darbų

Policija apgailestauja dėl įvykio ir dėkoja pilietiškam asmeniui sulaikusiam neadekvatų vyrą.

Portalui kauno.diena.lt Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja tvirtino, kad policijai ši situacija žinoma. „Šeštadienio vakarą policija apie minėtą įvykį gavo pranešimą 19.09 val. Pranešime buvo nurodyta, kad praneša eismo dalyvis, jog ant važiuojamosios kelio dalies laksto vyras. Požymiai: šortai, ilgi marškiniai, apie 35 metų amžiaus, sudaro avaringas situacijas. Apie tai, kad asmuo pranešėjo buvo sulaikytas ir laikomas nebuvo, todėl šis įvykis buvo priskirtas C lygiui, tačiau pareigūnų ekipažas buvo išsiųstas 19.10 val.“, – portalo žurnalistams pasakojo J. Samorokovskaja.

Tačiau, pasak komunikacijos atstovės, policija netrukus gavo kitą pranešimą, todėl pareigūnai buvo nukreipti kita kryptimi. „19.23 val. buvo gautas pranešimas, kad prie Lukiškių aikštės pranešėjas sulaikė galimai neblaivų asmenį vairavusį automobilį. Šis įvykis buvo priskirtas B lygiui. Šeštadienio vakarą policija gauna išties nemažai iškvietimų, taip atsitiko ir šį kartą, todėl arčiausiai įvykio vietos buvęs pareigūnų ekipažas buvo nukreiptas į šį iškvietimą. Informacija pasitvirtino ir atvykę pareigūnai sulaikė neblaivų (2,39 prom.) asmenį. Todėl į pirminį iškvietimą pareigūnai atvyko vėliau, t. y. 19.37 val. Sulaikytas neblaivus asmuo viešoje vietoje, kuris buvo pristatytas į policiją (išblaivinimui). Policija apgailestauja dėl įvykio ir dėkoja pilietiškam asmeniui sulaikusiam neadekvatų vyrą“, – Zenonui už išgelbėtą žmogų dėkojo policijos atstovė.

Gairės: pagalbos tel, Bendrasis pagalbos centras, sulaikytas asmuo, policijos pagalba, bandė nusižudyti
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Jo mentams dabar ira svarbesniu reikalu juk reikia gauditi vaikstancius be kiaukiu juk ten tokie pinigai tai ira baudos o kad vienas vargolis nusizudis tai neko cia tokio svarbu kad kuo daugiau prigauditi be kaukiu :-)

Konkurentas

O kas tas 112? As tai 911 naudoju ir visada atsikelia

Z

Mano biciulis vaziavo pro sali ziuri masina nuvarius nuo kelio sudauzyta. Salone gatavas vairuotojas nesiorientuojantis. Pranese pareigunam. Spekit kam pirmam dave papust?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS