15-metės nužudymas Šiauliuose: nuteistieji siunčiami į kalėjimą, vienam iš jų bausmė pailginta | Diena.lt

15-METĖS NUŽUDYMAS ŠIAULIUOSE: NUTEISTIEJI SIUNČIAMI Į KALĖJIMĄ, VIENAM IŠ JŲ BAUSMĖ PAILGINTA

Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl 2022 m. liepą Šiauliuose itin žiauriai nužudytos nepilnametės, ketvirtadienį atmetė kaltinamųjų skundus ir pasiuntė tris asmenis, tarp kurių viena – nepilnametė, į kalėjimą. Vienam iš nuteistųjų Edvinui Braziuliui įkalinimo bausmė, teismo sprendimu, padidinta iki 18 metų kalėjimo.

Už itin žiaurų nepilnametės nužudymą E. Braziuliui pirmos instancijos teismas buvo skyręs 16 metų laisvės atėmimo bausmę, o Apeliacinis teismas vyrui bausmę pailgino dviem metais.

Teismas nutarė palikti galioti Šiaulių apygardos teismo sprendimo dalį, kuria kitiems kaltinamiesiems taip pat skirtos įkalinimo bausmės. Osvaldas Žvirgždas už 15-metės nužudymą nuteistas kalėti 15 metų, nepilnametė I. Z. – 8 metų laisvės atėmimo bausme.

O. Žvirgždo brolis Edvinas Žvirgždas liko išteisintas dėl nepranešimo apie nusikaltimą.

Apeliacinio teismo verdiktas įsigalioja iš karto. Nuosprendis kasacine tvarka dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Apeliacinį skundą pateikusi prokuratūra siekė, kad už nužudymą nuteistiesiems būtų paskirtos griežtesnės bausmės, o E. Žvirgždas būtų nuteistas už sunkaus nusikaltimo slėpimą. Nuteistieji teismo prašė sušvelninti jiems pirmos instancijos teismo skirtas bausmes.

Kaip pažymėjo baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Linas Šiukšta, nuteistųjų skundai buvo atmesti, o prokuratūros skundas tenkintas iš dalies.

„Savo kaltę šioje byloje ginčijo tik E. Braziulis, tuo tarpu kiti nuteistieji apeliaciniuose skunduose nesutiko su jiems paskirtomis bausmėmis, ginčijo savo vaidmenis nusikaltime, bet patį principą – kad dalyvavo nužudyme – neneigė. (...) Pažymime, kad nusikaltimo padarymo aplinkybes pirmosios instancijos teismas nustatė teisingai“, – dėstė L. Šiukšta.

Apeliacinis teismas taip pat atmetė nuteistųjų prašymus sumažinti priteistą atlyginti neturtinę žalą, todėl nuteistiesiems bendrai reikės atlyginti nužudytosios giminaičiams apygardos teismo priteistą 30 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Nusikaltimo padarymas būnant nepilnamečiu netraktuota kaip lengvinanti aplinkybė

Šiaulių apygardos teismas buvo nutaręs, kad tai, jog už nepilnametės nužudymą nuteista I. Z. nusikaltimą padarė, būdama nepilnametė, traktuojama kaip lengvinanti aplinkybė. Šią sprendimo dalį Apeliacinis teismas panaikino.

Kaip teigė teisėjas L. Šiukšta, tokia aplinkybė, kaip lengvinanti nusikaltimo padarymo metu, nėra pripažįstama. Anot teismo, tokia atsakomybę lengvinanti aplinkybė Baudžiamajame kodekse nenumatyta.

Nors I. Z. nusikaltimo metu buvo tik 14 metų, bet nusikaltimo iniciatorė faktiškai buvo ji.

Apeliacinis teismas savo sprendime, vertindamas nuteistosios nepilnametės vaidmenį 15-metės nužudymo byloje, atkreipė dėmesį, jog būtent minėta nuteistoji buvo nusikaltimo iniciatorė.

„Nors I. Z. nusikaltimo metu buvo tik 14 metų, bet nusikaltimo iniciatorė faktiškai buvo ji. Ji dėl kažkokių konfliktų, kuriuos sunku nustatyti, pradėjo naudoti smurtą. Vėliau, kaip buvo tariamasi dėl nukentėjusiosios kūno atsikratymo, irgi lemiamą vaidmenį turėjo I. Z. nuomonė“, – dėstė teisėjas L. Šiukšta.

Apeliacinis teismas taip pat nustatė, kad pirmos instancijos teismas nepagrįstai nuteistojo E. Braziulio atsakomybę sunkinančia aplinkybe nepripažino to, jog nusikaltimą jis padarė būdamas recidyvistas, t. y. nužudymo metu nuteistasis jau buvo teistas už kito tyčinio nusikaltimo padarymą.

„E. Braziulis buvo teistas ne už bet ką, o už (...) labai sunkų nusikaltimą – mažamečio seksualinį prievartavimą“, – atkreipė dėmesį teisėjas L. Šiukšta.

Lietuvos apeliacinis teismas nustatė, kad apygardos teismas nepagrįstai nuteistojo E. Braziulio atsakomybę sunkinančia aplinkybe nepripažino to, kad nusikaltimą jis padarė būdamas recidyvistas, t. y. nužudymo metu nuteistasis jau buvo teistas už kito tyčinio nusikaltimo padarymą ir dar buvo neatlikęs paskirtos laisvės apribojimo bausmės, ir konstatavo, kad E. Braziuliui buvo paskirta per švelni laisvės atėmimo bausmė.

Atsižvelgiant į minėtus argumentus, E. Braziuliui laisvės atėmimo bausmė buvo padidinta iki 18 metų kalėjimo.

Auka suvyniota į kilimą ir palikta prie konteinerių

Visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukęs nusikaltimas padarytas 2022 metų liepos 4 dieną Šiaulių mieste, Gegužių gatvėje esančiame viename bute.

Bylos duomenimis, nepilnametė mergina I. Z ir du jaunuoliai – E. Braziulis ir O. Žvirgždas – pakvietė 2006 m. gimusią merginą į butą ir, neleisdami jai išeiti, atėmę iš jos telefoną, sumušė nepilnametę (konstatuoti daugybiniai smūgiai kumščiais, kojomis, pailgos formos kietu buku ar briauną turinčiu daiktu į galvą ir kitas kūno vietas).

Nustatyta, kad ant merginos veido buvo spaudžiama pagalvė, į jos burną įkištas skuduras, galva, rankos apvyniotos lipnia juosta. Bylos duomenimis, daugybiniais sužalojimais nukentėjusiajai sukeltas didelis fizinis skausmas ir kančios.

Anksčiau byloje apklaustas teismo medicinos ekspertas patvirtino, kad auka mirė nuo smūgių visumos – anot jo, į įvairias aukos kūno vietas merginai suduota mažiausiai 16 smūgių, septyni iš jų – į galvą.

Nužudytosios kūną suvynioję į kilimą ir kitus audinius, kurie buvo įvykio vietoje, kaltinamieji nužudytosios kūną išnešė prie daugiabučio namo kieme stovėjusių konteinerių. Bylos duomenimis, nepilnametė I. Z. paskambino bendrosios pagalbos telefonu 112 ir pranešė apie prie konteinerių esą rastą kilimą su kraujo dėmėmis.

Tą pačią dieną, apie 21.30 val., nužudytosios merginos kūnas buvo rastas atvykusių policijos pareigūnų. Ano teisėsaugos, nuteistieji, sulaukę policijos, melavo, išsisukinėjo ir tvirtino atsitiktinai radę nepilnametės kūną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS