Prokuratūra: Rusija A. Paleckiui buvo skyrusi dvi užduotis | Diena.lt

PROKURATŪRA: RUSIJA A. PALECKIUI BUVO SKYRUSI DVI UŽDUOTIS

Baigtas ikiteisminis tyrimas, kuriame buvęs politikas Algirdas Paleckis įtariamas šnipinėjimu, antradienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Anot jos, A. Paleckiui ir verslininkui Deimantui Bertauskui pareikšti įtarimai dėl šnipinėjimo kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje. 

Anksčiau apie įtarimus D. Bertauskui yra rašęs naujienų portalas delfi.lt.

Generalinė prokuratūra teigia, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad nusikalstama veika galimai vyko nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio.

Tuo metu, anot prokurorų, kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, kurių vienas iš jų teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvos registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990-1991 metais susijusias bylas.

Jis laikosi palyginus gerai, kiek galima po 500 dienų vienutėje ir praradus svorio tiek, kad jam sunku.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo surasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – buvo siekiama, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti J. Melio kalinimą.

Baudžiamoji byla perduota Lietuvos apeliaciniam teismui, kad šis nustatytų, kuris teismas ją nagrinės.

Anksčiau antradienį apie praėjusią savaitę baigtą ikiteisminį tyrimą BNS patvirtino A. Paleckio advokatas Adomas Liutvinskas.

„Tyrimas baigtas praėjusią savaitę, vasario pabaigoje (...) Ikiteisminis tyrimas baigtas, dabar, kiek man žinoma, rašomas kaltinamasis aktas“, – BNS antradienį sakė advokatas.

Pasak A. Liutvinsko, artimiausiu metu prokurorai turėtų kreiptis į Lietuvos apeliacinį teismą, kad šis nustatytų, kuris teismas nagrinės A. Paleckio bylą, kadangi Vilniaus apygardos teismas yra nusišalinęs.

„Kai bus surašytas kaltinamasis aktas, tai, pagal mane, prokuratūra turėtų kreiptis į Apeliacinį teismą, kad nustatytų, kuriam teismui perduot, kadangi Vilniaus apygardos teismas yra nusišalinęs“, – sakė advokatas.

Jis taip pat teigė, kad kovo 26 dieną baigiasi A. Paleckio suėmimo terminas, todėl artimiausiu metu turėtų būti sprendžiama ir dėl kardomosios priemonės.

„Jau byla turėtų būti teisme, tai tas teismas, tas teisėjas, kuris nagrinėja bylą, dažniausiai sprendžia dėl kardomosios priemonės“, – teigė A. Liutvinskas.

Tikisi atvirų posėdžių

Aišku, jis tikisi, kad vis dėlto nebus uždaras teismas ir daug kas išaiškės.

Sulaikytojo tėvas, buvęs europarlamentaras Justas Vincas Paleckis teigė pirmadienį su sūnumi kalbėjęs telefonu.

„Dėl koronaviruso negalim lankyt, bet jis paskambina telefonu ir mes vakar kalbėjome“, – BNS sakė J. V. Paleckis.

Jis teigė, kad A. Paleckis netekęs daug svorio, taip pat tikisi atvirų teismo posėdžių.

„Jis laikosi palyginus gerai, kiek galima po 500 dienų vienutėje ir praradus svorio tiek, kad jam sunku. Aišku, jis tikisi, kad vis dėlto nebus uždaras teismas ir daug kas išaiškės“, – teigė buvęs europarlamentaras.

„O jeigu bus uždaras, tai bus žymiai lengviau tiems, kas visa tai pradėjo, paslėpti tai, ką jie norėjo paslėpt“, – pridūrė jis.

A. Paleckis suimtas laikomas nuo 2018 metų spalio, jis savo kaltės nepripažįsta.

Kauno apygardos teismas praėjusių metų gruodį suėmimą A. Paleckiui pratęsė dar trims mėnesiams, o Apeliacinis teismas skundą dėl šio suėmimo atmetė.

Prokurorė Vilma Vidugirienė pernai gruodį sakė, jog ikiteisminį tyrimą, kuriame A. Paleckiui pateikti įtarimai, baigti tikimasi iki pavasario.

Anot jos, tyrimas užsitęsė dėl didelės apimties: jame tiriamos elektroninės laikmenos, tūkstančiai laiškų. Byloje taip pat buvo paskirtos kelios ekspertizės.

A. Paleckis kartu su neįvardijamų „tinklu asmenų“ įtariamas neteisėtai rinkęs informaciją Rusijai apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, kitus duomenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Faktas

Lietuvių tautos genocido vykdytojo anūkas yra žudikų šnipukas.Lietuvoje,deja,nėra raudonųjų žudikų "medžiotojų",(kaip Izraelio žydų "nacių" medžiotojų).Lietuvoje taip pat nėra VENDETOS,Sicilijos pavyzdžiu..

altus

Gal dar rinko duomenis apie užslaptintą kgb sąrašą su magnolija, dėdule ir fermeriu priešakyje

juokdariai

tai kur čia šnipinėjimas? kur čia valstybinė paslaptis?Kur čia nusikaltimas?Tai gal sausio 13 kažkas nešvaraus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS