EŽTT nagrinėja LLRA-KŠS lyderio W. Tomaszewskio skundą dėl A. Valinsko pareiškimų | Diena.lt

EŽTT NAGRINĖJA LLRA-KŠS LYDERIO W. TOMASZEWSKIO SKUNDĄ DĖL A. VALINSKO PAREIŠKIMŲ

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nagrinėja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) vadovo, europarlamentaro Waldemaro Tomaszewskio skundą dėl TV laidų vedėjo Arūno Valinsko pareiškimų apie jį.

Politikas EŽTT apskundė Lietuvos institucijas, kurios nutraukė tyrimą dėl A. Valinsko žodžių.

Pirmasis apie tai pranešė portalas „15min.lt“.

Kaip skelbiama Lietuvos atstovo EŽTT internetiniame puslapyje, tarptautinis arbitražas nagrinėja LLRA-KŠS lyderio W. Tomaszewskio bylą prieš Lietuvą.

Politikas savo skunde EŽTT teigia, kad Lietuvos valstybės institucijos toleravo neapykantos kalbą jo atžvilgiu, tai yra nukreiptą prieš jį kaip politiką (LLRA-KŠS pirmininką, Europos Parlamento narį) ir kaip lenkų tautinės mažumos Lietuvoje narį.

W. Tomaszewskis primena, kad 2020 m. spalio 14 d. Lietuvoje žinomas TV laidų vedėjas ir prodiuseris, buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas viename naujienų tinklalapių transliuotame interviu pasakė: „Lenkų partija ir W. Tomaševskis neturi nieko bendro.

W. Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, jis yra antivalstybininkas.

Tokius reikėtų šaudyt šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėt nuo jo, nes tai yra bėda, ką jis daro“.

Po šių A. Valinsko teiginių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, tačiau vėliau buvo nutrauktas, nenustačius nusikalstamos veikos požymių.

W. Tomaszewskis skundė šį sprendimą, tačiau vyriausiojo prokuroro nutarimu, teismo nutartimis pareiškėjo skundai dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo buvo atmesti.

W. Tomaszewskis skundė EŽTT nurodo manantis, kad jo atžvilgiu ne tik naudota neapykantos kalba, bet kartu ja siekta ir paveikti rinkėjų 2022 m. Seimo rinkimuose (antrame ture) valią.

EŽTT byloje vertins, ar Lietuvos institucijos, nutraukusios ikiteisminį tyrimą dėl A. Valinsko pareiškimų apie W. Tomaszewskį, galėjo pažeisti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos straipsnius, kuriais draudžiama diskriminacija, ginama teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą.

EŽTT taip pat vertins, ar šioje byloje buvo pažeista W. Tomaszewskio teisė dalyvauti laisvuose rinkimuose, kuriuose garantuojama žmonių nuomonės raiškos laisvė renkant įstatymų leidybos institucijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

nu kad tomasevskis yra koloradininkas tai kalbet nereikia .O idomiai cia Valinska puola kremliaus palaikytojai. Turi jis matyt ''palaikytoju'' is tomasevskio bendraminciu

Koloradkes

Snukis isrenkamas i europarlamenta vel ir vel rinktis kosminiu pasalpu uz nieko nedaryma. Ir gaus kosmine europensija. Neitiketina kokioj tvarkoj gyvenam. Jam uz koloradke seniai turejo but uzdrausta dalyvaut bet kokiuose rinkimuose, uzimt bet koki vastybini posta.

švogėrių prokurvatuura

Taip, valfinskas apsitrėdė, teks mokėti ir jam, nes švogeriai šį kartą nepadės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS