Jurbarkietės byloje apklausti reikšmingi liudytojai: pamačiusios, kas padaryta aukai, merginos verkė | Diena.lt

JURBARKIETĖS BYLOJE APKLAUSTI REIKŠMINGI LIUDYTOJAI: PAMAČIUSIOS, KAS PADARYTA AUKAI, MERGINOS VERKĖ

Birželį Klaipėdos apygardos teisme iš naujo atvertus kaimo turizmo sodyboje žiauriai sumuštos ir mėgintos išžaginti jurbarkietės bylą, rugsėjo 17-ąją apklausti reikšmingi liudytojai. Pasak nukentėjusios merginos gynėjo, jie neslėpė – po įvykio buvo šokiruoti.

Teismo atstovės Gintarės Daugėlaitės teigimu, penktadienį vykusiame uždarame posėdyje apklausti iš viso šeši liudytojai, dar penkis numatyta apklausti pirmadienį, rugsėjo 20 dieną.

Radusios auką apsiverkė

„Skirtingai nei bylą nagrinėjant Tauragės apylinkės teisme, Klaipėdos apygardos teismas – aktyvus, prokuroras taip pat. Apklausiant liudytojus, tvirtinasi tos aplinkybės, kurias mes ir teigėme visuose savo skunduose – kad iškart po įvykio teisiamasis nebuvo nei apgailestaujantis, nei atgailaujantis, o neigė savo kaltę, nuoširdžiai nesigailėjo. Tai pradėjo daryti tik priremtas įrodymų“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė po posėdžio kalbintas nukentėjusiosios advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

 

 

Pasak jo, rugsėjo 17-ąją vykusiame posėdyje visi liudytojai, tarp kurių, kaip skelbta anksčiau, – ir sumuštos bei mėgintos išžaginti jurbarkietės klasiokai, kartu buvę kaimo turizmo sodyboje, patvirtino, kad buvo šokiruoti. Pašnekovo teigimu, po žiauraus įvykio budelio sumuštą auką radusios merginos, pamatę, kas jai buvo padaryta, verkė.

Iki šiol taikomas gydymas

Paklaustas, ar iš naujo atvertus šią bylą, bus organizuojama nukentėjusiosios apklausa, M. Vasiliauskas sakė, kad tokio prašymo kol kas nesulaukta. „Ji buvo apklausta ikiteisminio tyrimo metu. O procese numatyta, kad ikiteisminio tyrimo metu apklaustas nepilnametis asmuo, antrą kartą neapklausiamas, jeigu jo nurodytos aplinkybės tvirtinasi tiriant bylą, jo pakartotinai apklausti nereikia“, – akcentavo jurbarkietės gynėjas.

Mergaitė laukia danties implantavimo, žandikaulio apžiūros, nes liko skausmingas sąkandis. Tos procedūros bus tęsiamos.

Pašnekovas pasakojo, kad nukentėjusiai merginai iki šiol yra taikomas gydymas. „Mergaitė laukia danties implantavimo, žandikaulio apžiūros, nes liko skausmingas sąkandis. Tos procedūros bus tęsiamos“, – atviravo M. Vasiliauskas.

Turi vilties

Penktadienį vykusiame posėdyje su savo advokatu Osvaldu Martinkumi dalyvavo ir jurbarkietės skriaudėjas. 

„Tos apklausos nėra siurprizas. Žmonės buvo apklausti ikiteisminio tyrimo metu. Jie savo parodymus dabar duoda teisme, nes iki tol, kol vyko teismai, šie liudytojai nebuvo apklausti. Toks procesas – kada kaltininkas pilnai prisipažįsta, jei teismas su prokuroru mano, kad to užtenka, liudytojų nekviečia. Taip pirmuose teismuose ir buvo – jis (jurbarkietės skriaudėjas – „Kauno diena“) pilnai prisipažino. Teismas ir prokuroras manė, kad jis pilnai prisipažino, ir liudininkų nekvietė. O kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas parašė, kad reikia iškviesti ir juos apklausti. Teismas juos iškvietė ir apklausė. Dabar tie žmonės sako tai, ką buvo anksčiau sakę tardyme. Tai – toks techninis dalykas, įnešantis emocinį atspalvį, nes viena, kai tu skaitai, kas yra surašyta byloje, o kitas dalykas, kai ateina žmonės ir pasakoja gyvai. Tada tu matai visą vaizdą spalvotai – su emocijomis. Galiu pasakyti tiek“, – kalbėjo merginą kaimo turizmo sodyboje sumušusio ir išžaginti mėginusio vaikino gynėjas.

Paklaustas, kaip mano, kokios įtakos šios liudytojų apklausos galėtų turėti jo ginamajam bylos eigoje, O. Martinkus tik tarstelėjo: „Viena šalis (nukentėjusiosios – „Kauno diena“) siekia, kad bausmė būtų griežtesnė, o kita šalis, šiuo atveju aš, nes esu gynėjas, norėčiau, kad nebūtų labai griežtesnės bausmės. O kaip bus, spręs teismas. Manau, kad situacija man kaip gynėjui yra nepalanki. (...) Bet aš turiu vilties, kad mano ginamasis gaus pakankamai teisingą bausmę, nes viltis visada miršta paskutinė“.

Pasak advokato, teisiamasis kažkurio iš numatytų posėdžių metu duos savo parodymus. „Jis visada prisipažino ir prisipažins“, – teigė pašnekovas.

Bet aš turiu vilties, kad mano ginamasis gaus pakankamai teisingą bausmę, nes viltis visada miršta paskutinė.

Dar birželį kauno.diena.lt žurnalistams O Martinkaus pasiteiravus, kaip teisiamasis aiškina šio nusikaltimo motyvus, jis teigė: „Mes puikiai žinome, kodėl žmonės tokius dalykus daro. Žmogus – pusiau gyvulys, pusiau robotas – pusiau sąmoningas. Kuri pusė tuo metu nugali – ar gyvuliška, ar žmogiška prigimtis ir mąstymas, ta pusė ir laimi“, – kalbėjo jurbarkietės skriaudėjo advokatas.

Atvertė iš naujo

Šią bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme buvo atliekamas sutrumpintas įrodymų tyrimas, pirmą kartą bylą nagrinėjant apeliacine tvarka buvo ištirta dalis įrodymų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), grąžinęs iš naujo nagrinėti bylą apygardos teismui, nurodė, kad byloje nebuvo teisinio pagrindo atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, bylai teisingai išspręsti svarbūs įrodymai pirmosios instancijos teismo posėdyje nebuvo iš viso tiriami arba tai buvo daroma pažeidžiant įstatymo nuostatas.

Atsižvelgiant į tai, apygardos teismo teisėjų kolegija birželio 11 d. vykusiame apeliacinės instancijos teismo posėdyje nutarė bylą nagrinėti įprastine tvarka. Dėl šios priežasties byloje bus atliekamas įrodymų tyrimas – ištirta visa bylos medžiaga, apklausti įvykio liudytojai.

Siekia realios bausmės

Primename, kad Tauragės apylinkės teismas šioje rezonansinėje byloje kaltu dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, seksualinio prievartavimo bei sveikatos sutrikdymo pripažintam taip pat nepilnamečiui vaikinui skyrė galutinę trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas nuteistajam papildomai skyrė įpareigojimą – vienus metus dalyvauti elgesio pataisos programoje bei dvigubai padidino nukentėjusiajai priteistą neturtinės žalos sumą.

Šiuos nuosprendžius Aukščiausiajam Teismui apskundė tiek prokuroras, tiek nukentėjusieji. Prokuroras siekė, kad būtų panaikintas bausmės vykdymo atidėjimas, o nukentėjusieji prašė, kad arba byla būtų grąžinta nagrinėti iš naujo, arba vaikinui būtų skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Nelaimė, suluošinusi gyvenimą

Visuomenę sukrėtusi istorija, kai per vakarėlį Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, buvo sumušta ir mėginta išžaginti jurbarkietė, įvyko 2019 metų gegužės 26 dieną.

Nukentėjusioji iš pradžių buvo gydoma Kauno klinikose. Po to iškart nuvežta gydymui į reabilitacijos kliniką. Pasak specialistų, dieną, kai įvykdytas nusikaltimas, jai buvo sukeltas ne tik fizinis skausmas – sulaužytas žandikaulis, išmušti dantys, bet ir potrauminis stresas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Skriaudėjas buvo neblaivus – po nusikaltimo jam nustatytas 1,12 promilės girtumas. Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuoti kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė teismo medicinos ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai. Įtariamasis savo kaltę pripažino ne iš karto, o tik baigiant tirti nusikaltimus – po maždaug 30 liudytojų ir aukos apklausų.

Daugumoje apklausų dalyvavo psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Patarimas

Jei einat naktį su bernu į mišką, tai ir duokit, ko jis nori. Jei nežadat duoti, geriau neikit, nes už apgavystę galit sulaukti to paties.

Kopūstas.

Į Gaidyną šitą Išgamą, Gyvenimo Klaidą, Aborto Atlieką.

Sėdėjęs

Mažiausiai 5 metam į "zoną" ir pas "gai džius"!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS