Klientų pinigus leidę asmenys keliauja į teismą: iššvaistė per 2,5 mln., dar 800 tūkst. pasisavino | Diena.lt

KLIENTŲ PINIGUS LEIDĘ ASMENYS KELIAUJA Į TEISMĄ: IŠŠVAISTĖ PER 2,5 MLN., DAR 800 TŪKST. PASISAVINO

  • 3

Bus teisiami daugiau nei 2,5 mln. eurų kredito unijos „Baltija“ klientų turto iššvaistę ir dar 800 tūkst. eurų pasisavinę asmenys, trečiadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Pasak tarnybos, iš viso šioje byloje kaltinimai dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo ir pasisavinimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo, neteisėto disponavimo elektroninės mokėjimo priemonės ir jos naudotojo tapatybės patvirtinimo priemonių duomenimis bei neteisėto finansinių operacijų inicijavimo ir atlikimo pateikti devyniems asmenims. Jų tapatybių FNTT neatskleidžia, motyvuodama duomenų apsauga.

Ikiteisminį tyrimą teisėsauga pradėjo 2017 metais, gavus informacijos, kad iš Vilniuje veikusios kredito unijos atliekami įtartini pinigų pervedimai, svyruojantys nuo 20 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Tuomet vykdytos operacijos metu FNTT pareigūnai sulaikė „Baltijos“ valdybos pirmininką, dokumentus nuo pareigūnų slėpti bandžiusią kasininkę ir dar du darbuotojus.

Netikėtą kredito unijos patikrinimą 2017-ųjų vasarą atliko ir Lietuvos banko Priežiūros tarnyba, kuri nusprendė stabdyti unijos veiklą ir paskirti jai laikinąjį administratorių. Po poros mėnesių „Baltija“ pripažinta nemokia.

Manoma, kad laikinai kredito unijos administracijos direktoriaus pareigas ėjęs asmuo, su kitu jam pavaldžiu asmeniu vykdė didelio masto klientų pinigų pasisavinimo schemą. Į ją taip pat buvo įtraukti ir keliasdešimt socialiai pažeidžiamų asmenų.

FNTT duomenimis, klientų sąskaitose esantys pinigai jiems nežinant buvo pervedami į kitų asmenų sąskaitas, nurodant, kad pinigai neva pervedami klientui nutraukus sutartį ar dėl kitų priežasčių.

Atlikdami pavedimus kaltinamieji klastojo ne tik klientų prašymus nutraukti sutartis, bet ir kasos išlaidų orderius bei kitus dokumentus.

Pavedimų į savo sąskaitas sulaukdavę teisėsaugos stebimi asmenys juos iškart išgrynindavo ir perduodavo tarpininkams. Dalį klientų pinigų kaltinamieji pervesdavo į Azijoje esančias sąskaitas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad per maždaug mėnesio laikotarpį kaltinamieji iššvaistė per 2,55 mln. eurų, beveik 800 tūkst. eurų pasisavino ir dar bemaž 430 tūkst. eurų ketino iššvaistyti.

Tyrimo metu taip pat buvo apribota kaltinamųjų nuosavybė į daugiau nei 81 tūkst. eurų vertės turtą ir beveik 500 tūkst. eurų piniginių lėšų. Areštuotos lėšos grąžintos kredito unijai.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros 3-iojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ką gi

lietuviškos "teisėsaugos" sukurti įstatymai apsaugo nusikaltėlius nuo paviešinimo- kai kuriuos 75 metus, šiuo atveju kol kas tik nuo 2017 metų....

Pasakė tiesą

Kažkada ponas Kuodis,labai teisingai pasakė,kad Lietuvoje geriausia vogti bankus.Įkūrei uniją,surinkai norimą pinigų sumą ir pavogei.Už tai jeigu ir gausi tai labai mažai,o dažniausia nieko negausi,nes dabar "patriotai""pasidarė"liktinį straipsnį,tai yra nieko.Po to ir tu ir tavo vaikai gerai gyvens.Praktika parodė,kad tai tiesa.

Klientas

Netvarka Lietuvoje su bankais, jeigu tu turi reikalu jose, tau reikia nuvykti,tai telefonu turi išpasakoti vos ne visą savo istoriją. Aš nepasitikiu bankais , tuo labiau jeigu reikia susisiekti internetu arba telefonu.Nesaugu telefonu registruotis,nes klausinėja per daug visko is kliento.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS