Lietuvos policijai – ironijos dozė | Diena.lt

LIETUVOS POLICIJAI – IRONIJOS DOZĖ

Per kelias valandas vienu žinomiausių Lietuvos žmonių tapusio Igorio Molotkovo istorija nėra išskirtinė. Abstinencijos kamuojamas narkomanas atskleidė silpnąsias mūsų policijos vietas. Iki šiol iš panašių situacijų tinkamų išvadų padaryta nebuvo.

Per kelias valandas vienu žinomiausių Lietuvos žmonių tapusio Igorio Molotkovo istorija nėra išskirtinė. Abstinencijos kamuojamas narkomanas atskleidė silpnąsias mūsų policijos vietas. Iki šiol iš panašių situacijų tinkamų išvadų padaryta nebuvo.

Tapo pajuokos objektu

Pabėgti nuo ginkluotų Lietuvos policijos pareigūnų nėra sudėtinga. Apie tai byloja paviešinti faktai.

Sostinės Naujininkų mikrorajono viename bendrabučių besiglaudžiantis 24-erių I.Molotkovas, pritrūkus sostinės areštinėse vietos, buvo laikomas Švenčionių policijos komisariato areštinėje.

Kaip jau ne kartą buvo pasielgęs, vaikinas susižalojo ir tikėjosi, kad nugabentas į gydymo įstaigą iš jos netrukdomas pabėgs.

Veikiausiai jis taip ir būtų pasielgęs, jei ne kelios aplinkybės. Po Paryžiaus įvykių mūsų šalies policininkams išdalyti automatiniai ginklai.

Policijos pajėgose siekiama, kad pusę pareigūnų sudarytų moterys, kurios esą yra atsparesnės korupcijai, tačiau mažai kam rūpi, kad jos yra kur kas silpnesnės fiziškai ir psichologiškai.

Medikai I.Molotkovo į ligoninę neguldė, tad policininkai vaikiną vežė atgal į komisariatą. Pakeliui jie stabtelėjo prie vieno Vilniaus komisariato, kur turėjo atlikti kažkokį formalumą.

Todėl apie 20 metų stažą turintis pareigūnas ir vos metus tarnaujanti policininkė išlipo iš tarnybinės mašinos, palikę ant priekinės sėdynės automatą. Automobilio gale sėdėjo antrankiais surakintas I.Molotkovas.

Pagrobęs ginklą narkomanas pabėgo.

Kad ir kaip būtų, akivaizdu, kad po ketvirtadienio vakaro įvykių Vilniuje policija tapo pajuokos objektu.

Su antrankiais – Minijos link

Panašių atvejų, kai nusikaltę asmenys be didesnio vargo paspruko nuo policininkų, būta nemažai.

Policijai tai yra didžiulė negarbė, todėl informacija apie juos dažniausiai skelbiama nenoriai. Kai kurios šių įvykių aplinkybės būna tiesiog komiškos.

Pernai lapkričio 13-ąją 13.30 val. už plėšimą sulaikytas 23 metų vaikinas iš Jonavos buvo atvestas į Klaipėdos rajono apylinkės teismą, kur sankcionuotas jo suėmimas trims mėnesiams. Jis buvo sučiuptas už tai, kad su dviem bendrininkais vasarą netoli Palangos apiplėšė girtą poilsiautoją.

Vaikino rankos buvo surakintos antrankiais.

Laipinamas į policijos automobilį vidiniame teismo kieme suimtasis išsisuko iš pareigūnų ir nuskuodė pagrindine Gargždų gatve Minijos link.

Jam iš paskos pasileido uniformuoti Konvojavimo būrio pareigūnai – vyras ir moteris.

Vijosi būdama nėščia?

Pakeliui policininkas nikstelėjo koją. Vėliau pasklido kalbos, kad paskui nusikaltėlį bėgusi pareigūnė buvo nėščia.

Apie incidentą buvo nedelsiant pranešta policijai, tad prie upės atskubėjo didesnės pareigūnų pajėgos. Dar vienas policininkų ekipažas nuskubėjo į kitą upės pusę.

Jonaviškis sugebėjo nubėgti iki upės ir įšokti į vandenį. Supratęs, kad sraunios ir šaltos upės neperplauks, vaikinas pats išlipo iš vandens ir pasidavė.

Ant kranto jį stvėrė Konvojavimo būrio pareigūnai. Incidentas truko 45 minutes.

Tarnybinis patikrinimas tąkart policininkams baigėsi laimingai. O Konvojavimo būrio vadas buvo įpareigotas kaskart detaliai instruktuoti pavaldinius.

Nustatyta, kad policininkai nekalti dėl pabėgimui palankiai susiklosčiusių aplinkybių. Tiesiog prie konvojaus automobilio pernelyg arti kažkas paliko lengvąją mašiną, todėl policininkė buvo priversta eiti pirma, jai iš paskos – sulaikytasis, o paskui jį – pareigūnas.

Nusikaltėlis pasinaudojo situacija ir spruko. Tačiau pareigūnai netrukus ištaisė savo klaidą, bėglys buvo greitai sulaikytas. Kito nusikaltimo jis nespėjo padaryti.

Pabėgo avėdamas šlepetes

Pernai sulaikytas asmuo pabandė pabėgti ir iš tada antruoju vadinto uostamiesčio policijos komisariato. Vyras išbėgo iš policijos pastato, bet vos už kelių dešimčių metrų jį pavijo policininkai ir parvedė atgal.

Prieš kelerius metus nuo kriminalinės policijos pareigūnų pabėgo surakintas antrankiais nusikaltėlis. Jis tada avėjo šlepetėmis, bet ir tai nesutrukdė pasprukti ir pasislėpti.

Šią vasarą didžiulį rezonansą sukėlė vagies pabėgimas iš Skuodo rajono policijos komisariato laikinojo sulaikymo kambario.

Tada baimintasi, kad 13 kartų už vagystes bei smurtą prieš namiškius teistas asmuo, vengdamas įkliūti, gali nuskriausti vienišus kaimo žmones, todėl kelias paras Skuodo, Mažeikių ir Klaipėdos policininkai intensyviai dirbo sekdami nusikaltėlį.

Buvo išspausdinta daugybė informacinių lapelių su šio asmens nuotrauka, pareigūnai važinėjo po kaimus, klijavo lapus prie parduotuvių, bažnyčių, lankėsi pas gyventojus.

Netrukus policininkus pasiekė pirmosios žinios. Akylų kaimiečių susidomėjimą sukėlė vyras, kuris, pamatęs žmones ar mašinas, pasistengdavo sprukti į pakelės krūmus.

Nusikaltėlis suprato, jog yra sekamas, nusiskuto, pakeitė drabužius, dieną slėpdavosi miškuose, o naktimis žingsniuodavo keliais arba geležinkelio bėgiais.

Kartais vėlai vakare jis vaikštinėdavo apie sodybas, gyventojai girdėjo ganyklose pasibaidžiusių gyvulių balsus, o kartą į vieną namą užsuko ir paprašė vandens.

Labai ankstų rytą pareigūnai gavo žinią, kad žmonės matė geležinkelio bėgiais tarp Mažeikių ir Naujosios Akmenės pėdinantį  panašų į ieškomąjį asmenį.

Net nespėjęs nustebti šis buvo sulaikytas.

Paspruko į Vilnių

Šią vasarą Palangoje dėl vagysčių iš poilsio namelių sulaikytas penkiolikmetis sugebėjo pabėgti nuo kurorto pareigūnų. Netrukus uostamiesčio pareigūnai jį sučiupo Vilniuje.

Liepą Palangoje vieno namo šeimininkės sūnus užklupo stalčiuje kažko ieškantį nepažįstamą paauglį. Vyras sulaikė vagišių ir iškvietė policiją.

Pareigūnai apsidžiaugė, kad į jų rankas pakliuvo nusikaltėlis, kuris įtariamas ne viena vagyste.

Naktį praleidęs uostamiesčio policijos areštinėje 15-metis buvo atvežtas apklausti į Palangos policijos komisariatą. Čia jis turėjo būti apklausiamas, apklausos jis laukė budėtojų kambaryje. Iš čia paauglys sugebėjo pasprukti ir paskubėjo dingti iš Palangos.

Jo sulaikymas sostinėje buvo tapęs iššūkiu pareigūnams. Operatyviniais duomenimis nustatę, kur gali būti ieškomas vagišius, pareigūnai atsidūrė Fabijoniškių mikrorajone.

Pareigūnai palaukė, kol stotelėje nepilnametis su bendrininku įlipo į miesto autobusą ir juos abu įvarė į kampą. Vaikinų rankos buvo surakintos antrankiais.

Kadangi abu yra įtariami daugybe nusikaltimų ir jau yra pakankamai subrendę, kad už juos atsakytų, prieš juos galima naudoti ir prievartos priemones.

Abu nepilnamečiai įtariami ne tik vagystėmis, bet ir plėšimais, jų ieškojo ir kitų Lietuvos miestų policijos pareigūnai.

Iš tualeto – į laisvę

2011 m. policininkų susektas mašinų vagis prieš kelerius metus buvo užspeistas savo namuose.

Atrodė, kad ilgokai gaudytas nusikaltėlis įkliuvo ir neišvengs atsakomybės. Vyras atrodė susitaikęs su likimu, tik pasiprašė trumpam į tualetą.

Tada policininkai nenumanė, kad tai buvo gudrus vagies planas. Jis atidarė langą ir iš trečiojo aukšto greta augančio medžio šakomis nusikabarojo žemyn.

Nusikaltėlis turėjo draugų, kurie jam padėjo pabėgti į užsienį. Tik po kelerių metų buvo išsiaiškinta, kad jis apsigyveno Jungtinėje Karalystėje.

Dabar laukiama, kada bus leista nusikaltėlį pargabenti į Lietuvą, kur jo laukia teismas.

Pabėgimai – ne naujiena

Panašių istorijų būta visuose Lietuvos policijos komisariatuose.

Šiemet rugpjūtį 23-ejų vaikinas, įtartas suklastotų pinigų platinimu, įkliuvo Varėnos policininkams. Prie policijos komisariato įtariamasis pabėgo.

Gegužės mėnesį nuo Šilutės pareigūnų sugebėjo pasprukti nuteistas vagis. Operatyvaus valdymo poskyrio vyresnysis postinis atidarė laikinojo sulaikymo kameros duris, kad nusikaltėlis pasirašytų kratos protokolą.

26 metų nusikaltėlis trenkė pareigūnui ir jį nustūmė nuo durų. Šilutiškis pabėgo, bet netrukus buvo sučiuptas.

Šilutės rajone policijos komisariato kieme nuo konvojaus buvo pabėgęs ir 19-metis vagis. Jį policininkai sulaikė tą pačią dieną.

2010 m. iš Šilutės apylinkės teismo pabėgo kvaišalų laikymu įtariamas vaikinas. Jo rankos buvo surakintos antrankiais.

2013-ųjų liepą Vilniuje policija ieškojo parduotuvėje vagiliavusio ir dėl to į policiją atvežto vaikino. Jis komisariato patalpose bandė pasikarti ant savo batų raištelių, o nuvežtas į gydymo įstaigą nuo pareigūnų paspruko.

Nepagavo per 20 metų

Ilgiausiai slapstosi uostamiesčio nusikaltėlis Sigitas Norkus.

1995 m. kovo pabaigoje Klaipėdoje, Lietuvininkų aikštėje per ginkluotą juvelyrinių dirbinių parduotuvės "Deimantas" apiplėšimą buvo nušautas 45 metų policijos pareigūnas Zigmas Renkė ir 25-erių pardavėja Edita Skrinskienė.

Šį nusikaltimą įvykdė buvęs policininkas S.Norkus ir tada dar tarnavęs Aleksejus Poškus, kuris po budėjimo neatidavė į ginklinę pistoleto. Juo ir buvo nušautas kolega policininkas bei jaunutė pardavėja.

Abu buvo sulaikyti, A.Poškus nuteistas kalėti devynerius metus, o S.Norkui neįtikėtinai pasisekė. Jis surengė pabėgimą iš Klaipėdos areštinės vadinamosios gaidžių (pažemintųjų) kameros.

1995-ųjų liepą iš kameros nusikaltėliai prasikasė iki greta esančių staliaus patalpų, o iš ten išėjo pro duris į Jūros gatvę.

12 asmenų, bėgusių iš kameros su S.Norkumi, buvo sugaudyti per savaitę.

S.Norkaus pėdsakų nesiseka aptikti iki šiol.

GALERIJA

  • Asociatyvi nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mizantropas

įdomu, kad savo protines nesekmes daugelis komentatorių perkelia ant policininkų pečių. Mūsų policija, palyginti, jauna, joje vis dar yra sovietinių laikų dvasios likučių, kažin, ar visi policijos pareigūnai pakeisti jau laisvos Lietuvos policijos mokyklų "produktais"? Atrodo, kad policijos darbas gerėja, ja pasitiki vis daugiau žmonių, deja, tos grandies, kuri pirmoji atsiduria prie nukentėjusių, bet koks aprūpinimas itin atsilieka. Policija, jos žmonėmis, aprūpinimu, atlygiu privaloma rūpintis taip, kad ir atitinkamai pareikalauti iš policijos būtų privalu.Tokia mano nuomonė. Pastebėkite patys save, o tik vėliau ieškokite priekabių.

.

loh - eto sudba

PLUGAS IS PAUPIU

Todel ir nemegstu as mentu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS