Pernai muitininkai sulaikė rekordišką kiekį kontrabandinių rūkalų | Diena.lt

PERNAI MUITININKAI SULAIKĖ REKORDIŠKĄ KIEKĮ KONTRABANDINIŲ RŪKALŲ

  • 0

Lietuvos muitininkai teigia pernai sulaikę rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių ir tabako žaliavos.

Pirminiais skaičiavimais, sulaikyta beveik 19 mln. pakelių nelegalių rūkalų ir 60 tonų tabako žaliavos, jų vertė – daugiau kaip 73 mln. eurų.

Vien dėl tabako gaminių kontrabandos pernai pradėtas 131 ikiteisminis tyrimas, užpernai jų buvo 95, 2019 metais – 68, 2018 metais – 49.

„Rūkalų kontrabandos srauto sudėtis pastaraisiais metais nekinta – ir pernai didžiąją dalį – 84 proc. – sudarė baltarusiškos cigaretės, gaminamos Gardino fabrike „Neman“, – teigiama Muitinės departamento pranešime.

Anot jo, 2021-aisiais didėjo bendras kontrabandos srautų mastas ir intensyvumas, cigarečių slėpimo būdų įvairovė, bandyti nauji nelegalių rūkalų gabenimo maršrutai.

Didžioji dalis nelegalių rūkalų, kaip ir anksčiau, sulaikyta pasienyje su Baltarusija.

Anot Lietuvos muitininkų, sustiprinus pasienio su Baltarusija kontrolę, kontrabandininkai ieško naujų, mažiau rizikingesnių maršrutų. Vienas tokių – kontrabandos įvežimas į Lietuvą iš Latvijos teritorijos.

Pernai kaip maskuotė cigarečių kontrabandai naudoti svogūnai, silkė, vaisvandeniai, vafliniai tortai, perlinės kruopos, džemas ir pomidorai, bulvių košė, makaronai.

Paskutiniais praėjusių metų mėnesiais pareigūnai sulaikė tris stambias tokios kontrabandos siuntas: visas jau pasienyje su Lenkija, mašinoms su nelegaliais rūkalais beišvažiuojant iš Lietuvos teritorijos. Spalio 19-ąją sulaikyta 400 tūkst. pakelių siunta, maskuota tariamu durpių kroviniu, lapkričio 15-ąją – 550 tūkst. pakelių, vežtų, deklaravus kaip kanceliarines prekes, gruodžio 14-ąją – 500 tūkst. pakelių siunta, paslėpta saldainių krovinyje.

Pernai trigubai išaugo ir cigarečių kontrabandos sulaikymų skaičius geležinkelio transporte. Vien Lietuvos muitinėje sulaikytos 24 traukiniais gabentos cigarečių kontrabandos siuntos. Palyginti su 2020 metais, dvigubai (iki 835 tūkst. pakelių) padidėjo geležinkelyje sulaikytos rūkalų kontrabandos kiekis ir vertė, ji siekė beveik 3 mln. eurų.

Tačiau didžioji dalis kontrabandos ir toliau gabenta krovininiais vilkikais, neretai itin dideliais kiekiais: po 500–1200 dėžių, tai yra 250–600 tūkst. pakelių vienu metu.

Pernai kaip maskuotė cigarečių kontrabandai naudoti svogūnai, silkė, vaisvandeniai, vafliniai tortai, perlinės kruopos, džemas ir pomidorai, bulvių košė, makaronai. Taip pat kontrabanda slėpta kavos puodelių, plieninių armatūrinių strypų, statybinių blokelių, plytų, stiklo lakštų, stiklainių, medžio pjuvenų ar durpių briketų, pieno miltelių, mineralinės vatos kroviniuose.

Dėl didesnių darbo sąnaudų kiek rečiau kontrabandos slėptuvės įrengiamos pačių prekių viduje, kai oficialus krovinys tampa tik butaforija. Paprastai tai būna mediena – medžio plaušų plokštės, lentos, gofruotas kartonas, durų varčios, ar kitos prekės, pavyzdžiui, gipso plokštės, dekoratyvinės plytelės, žaidimų stalai ir pan.

Taip pat aktyviai naudojamos vilkiko puspriekabės konstrukcijoje įrengtos „klasikinės“ kontrabandos slėptuvės, kai nelegalus krovinys gabenamas paslėpus grindyse, lubose ar dalį puspriekabės atitvėrus imitacine sienele.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS