PVM grobstymą organizavusiems asmenims – laisvės atėmimo bausmės | Diena.lt

PVM GROBSTYMĄ ORGANIZAVUSIEMS ASMENIMS – LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĖS

Šiaulių apylinkės teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą ir dėl neteisėtos įmonių veiklos, sukčiavimo bei dokumento klastojimo kaltu pripažino Šiaulių apskrities gyventoją.

Kaltu dėl sukčiavimo pripažino ir kartu su juo veikusį bendrininką. Šiems vyrams skirtos laisvės atėmimo bausmės. Jie taip pat turės atlyginti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareikštą 50 tūkst. eurų ieškinį. Trečias asmuo nuteistas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir buhalterinių dokumentų paslėpimo. Jam skirta arešto bausmė.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, tyrimui vadovavo Šiaulių apylinkės prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, A. Š. 2014–2015 metais organizavo dešimties Lietuvoje ir Latvijoje registruotų įmonių įsigijimą ir fiktyvų joms vadovaujančių asmenų paskyrimą. Į jį kreipdavosi asmenys iš visos Lietuvos, kai kuriems savo paslaugas pasiūlydavo ir jis pats. Jis buvo žinomas kaip asmuo, galintis padėti išvengti mokesčių, juos neteisėtai susigrąžinti, padėti suklastoti dokumentus ar paslėpti įmonę. Į jį buvo kreipiamasi tiek siekiant išvengti mokesčių, tiek siekiant neteisėtai susigrąžinti mokesčių permokas. Jis laikytas pagrindiniu tokių nusikalstamų veikų vykdytoju Šiaurės Lietuvos regione.

Vyras veiklos nevykdančių įmonių fiktyviems vadovams, veikdamas tiesiogiai arba per bendrininką T. M., nurodydavo pasirašinėti jiems pateikiamus buhalterinės apskaitos dokumentus, įforminti realiai neįvykusias ūkines operacijas, įmonių vardu išrašytose PVM sąskaitose-faktūrose įteisinti iš anksto suplanuotus, bet realiai neįvykusius sandorius.

Iš viso šioje byloje buvo aštuoniolika įtariamųjų, tačiau penkiolika iš jų pripažino savo kaltę, sutiko geranoriškai atlyginti žalas, todėl jų atžvilgiu tyrimai buvo atskirti ir šie tyrimai baigti supaprastinto proceso tvarka.

Atskirtuose tyrimuose buvo atlyginta civilinių ieškinių dar už 64 000 eurų.

Teismas konstatavo, kad dėl A. Š. ir T. M. veiksmų, apgaulingai tvarkant įmonių buhalterines apskaitas, dėl ko visiškai negalima nustatyti bendrovių veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros, buvo išvengiama didelės vertės į valstybės biudžetą mokėtinų pridėtinės vertės mokesčių sumokėjimo ir išvengiama didelės vertės turtinės prievolės, taip apgaule įgyjant svetimą turtą.

Šiaulių apylinkės teismo paskelbtu nuosprendžiu A. Š. pripažintas kaltu dėl neteisėtos įmonės veiklos, sukčiavimo, pasikėsinimo padaryti nusikalstamą veiką, dokumento suklastojimo ar suklastoto dokumento panaudojimo. Kaltinamajam skirta subendrinta keturių metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmė.

T. M. pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir pasikėsinimo padaryti nusikalstamą veiką. Jam skirta subendrinta keturių metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmė.

I. J. pripažintas kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo – kaltinamajam skirta 40 parų arešto bausmė.

Šioje byloje Kauno apskrities VMI pareiškė du civilinius ieškinius. 42 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimas Lietuvos Respublikos Valstybei priteistas iš nuteistųjų T. M. ir A. Š. Kitą, 8 tūkst. eurų ieškinį, turės atlyginti visi trys asmenys.

Šis pirmos instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS