Riaušių byloje liudijusi J. Sejonienė: parlamente pašaliniai asmenys bandė veržtis į Seimo salę | Diena.lt

RIAUŠIŲ BYLOJE LIUDIJUSI J. SEJONIENĖ: PARLAMENTE PAŠALINIAI ASMENYS BANDĖ VERŽTIS Į SEIMO SALĘ

Riaušių prie Seimo byloje trečiadienį liudijusi parlamentarė, konservatorių atstovė Jurgita Sejonienė tvirtino, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. Seime matė pašalinius asmenis, kurie bandė veržtis į parlamento posėdžių salę. Politikė teigė, kad išėjusi iš parlamento rūmų tądien protestuojančiųjų buvo apšaukta.

Vilniaus miesto apylinkės teismui toliau nagrinėjant 2021 m. riaušių prie Seimo bylą, teisme liudijusi J. Sejonienė prisiminė, kad riaušių dieną pro savo kabineto parlamente langus stebėjo vykstantį mitingą.

„Girdėjau nepagarbius šūksnius, stovėjo krautuvės. (...) Mus vėliau informavo, kad palikti Seimą yra nesaugu“, – dėstė Seimo narė.

Pasak J. Sejonienės, ji buvo informuota, kad vartai į parlamento kiemą, kuriame yra jos automobilis, yra užblokuoti, tad, kaip teigė parlamentarė, ji nutarė eiti iki kolegos Lino Slušnio automobilio.

„Praėjau lauke pro agresyviai besielgiančius žmones. Fizinio smurto nepatyriau, bet mane apšaukė. (...) Iš tokių žodžių man, kuriuos galiu įvardinti, tai buvo „šlykštynė“, o toliau buvo necenzūriniai rusiški žodžiai“, – pasakojo liudytoja.

Ji taip pat prisiminė Seimo rūmuose mačiusi pašalinių asmenų, kurie nesielgė agresyviai, bet vis dėlto buvo išprašyti iš parlamento.

„Jie (pašaliniai asmenys – ELTA) klausinėjo Seimo narių, kur jie čia vaikšto, bandė veržtis į Seimo salę“, – dėstė J. Sejonienė.

Byloje kaltinami 87 asmenys

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir VST pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tik va

Lietuvos piliečiai aplamai visame kame yra pašaliniai, nes Parlamentas yra koncervatorių nuosavybė, bet toks Šurajevas ten nėra pašalinis, gali kasdieną ten lankytis ir siulyti pačiulpti visiems, tik ne koncervatoriams ir niekas jo už tai nebaudžia.

Anonimas

senis lansbergiis ta pastata pavadyno velnių irštva taip kad į ji gali įeit tik tikri velniai o kiti bus nusikaltėliai nors į pekla papuola tik nusidėję ar nusikaltę.

OHO

Tai lietuviai yra pašaliniai asmenys? Ar seimo salė yra tos ponios nuosavybė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS