Riaušių prie Seimo metu dirbęs pareigūnas: visą laiką su žmonėmis buvo bandoma tartis | Diena.lt

RIAUŠIŲ PRIE SEIMO METU DIRBĘS PAREIGŪNAS: VISĄ LAIKĄ SU ŽMONĖMIS BUVO BANDOMA TARTIS

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Policijos pareigūnu riaušių metu dirbęs Karolis Sakalauskas tvirtino, kad visų neramumų metu su agresyviai nusiteikusiais asmenimis buvo bandoma tartis, jie buvo raginami trauktis, tačiau dalis žmonių nepakluso šiems reikalavimams.

Liudytojas K. Sakalauskas, posėdžio pradžioje paklaustas apie galimus ryšius su kaltinamaisiais, nurodė, kad pažįsta Andrejų Lobovą. Savo santykius su kaltinamuoju liudytojas pavadino „šiltais“.

„Gerai jį pažįstu. Čia jau mūsų reikalas, palikite“, – sakė K. Sakalauskas.

Buvęs pareigūnas teigė, kad 2021 metų, rugpjūčio dešimtą dieną jis dirbo ir dienos metu, kai vyko mitingas, ir vakare, kai kilo neramumai.

„Buvo visai ten smagu, bet truputį pavargau, nes praleidau ten apie 20 valandų“, – pasakojo K. Sakalauskas.

Buvęs policininkas tvirtino, kad dieną vykusio renginio metu žmonės nebuvo agresyvūs, su jais pareigūnai bendravo. K. Sakalauskas pažymėjo palaikantis žmonių norą protestuoti, išsakyti savo nuomonę apie valdžios sprendimus.   

„Aišku, liūdna, kad nukentėjo kolegos, automobiliai. Bet tas veiksmas... Buvo ten smagu“, – kalbėjo liudytojas. 

K. Sakalauskas pasakojo, kad pasibaigus protestui, dalis žmonių pasiliko prie Seimo. Anot jo, nors policija ragino minią atsitraukti nuo parlamento, dalis žmonių nepakluso šiems reikalavimams, pradėjo stumdytis su pareigūnais.

„Kas stumdėsi? Liaudis. Stumdėsi su pareigūnais. Buvo tokių, kurie ramino vieni kitus, tai ir tarpusavyje susistumdė. Visą laiką su žmonėmis buvo bandoma tartis. Kažkas reagavo, kažkas nereagavo. Vieni agresyviau nusiteikę buvo, nenorėjo Seimo narių iš parlamento išleisti, kiti pasitraukė. Aš su dalimi žmonių kalbėjau. Jie sakė: „ne, nieko nedarysime, tik pažiūrėsime“. Sakiau jiems: „eikite namo, nes gresia pavojus jūsų sveikatai, saugumui“, – dėstė buvęs pareigūnas.

K. Sakalauskas teigė minioje matęs kaltinamąjį Antaną Kandrotą, pravarde Celofanas. Pasak liudytojo, bendraudamas su pareigūnais jis elgėsi korektiškai.

„Celofanas kalbėjo su pareigūnais. Jis kalbėjo korektiškai. Gal karštai diskutavo, bet nebuvo kokių keiksmažodžių iš jo“, – komentavo liudytojas.

Buvęs pareigūnas, paklaustas apie kaltinamojo A. Lobovo veiksmus, tvirtino nematęs minėto asmens agresijos.

„Su Andrejumi matėmės dienos metu prie scenos. Jis dar apie moteris man kažką kaip visada pradėjo šnekėti. Sakiau: „netrukdyk, turiu dirbti“, – dėstė K. Sakalauskas.

Jis taip pat teigė įsiminęs vieną žmogų tarp susirinkusiųjų prie Seimo, kuris, miniai skanduojant „gėda“, valgė baltą mišrainę.

K. Sakalauskas, kalbėdamas apie neramumų prie Seimo malšinimą, neslėpė manantis, kad, jei būtų galėjęs priimti sprendimus, imtųsi kitos strategijos. 

Aš būčiau viską daręs greičiau, nes buvo daug pareigūnų, kurie buvo neapsaugoti, be skydų, be apsaugų, o akmenys skriejo į juos. Aš būčiau iš karto stūmęs žmones nuo Seimo, juos sulaikęs

Kaltinimai pateikti 87 asmenims.

ELTA primena, kad 2021 metais vykusių riaušių prie Seimo byloje kaltinimai pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo, iš viso 92,6 tūkst. eurų sumai, šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 metų rugpjūčio dešimtą dieną nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

O

Reikejo kaip batkai susemti visus i kpz ir ten bananais pavaisint.

kas yra policinikas ?

yrankis stipriose valdzios rankose kad suvaldyt privalomu mokesciu ir prievoliu atlikejus....valdzios yrankis pasako : EIKITE NAMO,skirstikites, NES JUSU SAUGUMUJ IR SVEIKATAI GRESIA... suprantu kaip grasinima kad valdzia susidoros su mitinguojanciais... taip ir nutiko... LTV reportazus paziurekit labai matosi kas ka provokavo

Su vata

Nesusitarsi. Celiofanas, orlovskis, gražuolis, kudriavy žemutaitis- umom nieponiat
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS