Jurbarkietę žiauriai sumušęs ir išžaginti bandęs politikų sūnus lieka laisvėje | Diena.lt

JURBARKIETĘ ŽIAURIAI SUMUŠĘS IR IŠŽAGINTI BANDĘS POLITIKŲ SŪNUS LIEKA LAISVĖJE

Klaipėdos apygardos teisme ketvirtadienį paskelbtas sprendimas žiauraus jurbarkietės sumušimo ir mėginimo išžaginti byloje. Teismo sprendimu, skriaudėjas lieka laisvėje – jam palikta lygtinė trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Lieka laisvėje

Kaip portalo žurnalistams sakė Klaipėdos apygardos teismo atstovė Dovilė Saulėnienė, teismas, išnagrinėjęs nukentėjusiųjų, prokuroro ir nuteistojo apeliacinius skundus paliko galioti Tauragės apylinkės teismo sprendimą – nuteistajam skirti trejų metų ir keturių mėnesių bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Tačiau vaikinui skirtas papildomas įpareigojimas – vienerius metus dalyvauti elgesio pataisos programoje.

„Teismas atmetė nuteistojo apeliacinį skundą, kuriame jis prašė jį išteisinti dėl pasikėsinimo išžaginti. Teismas nusprendė, kad vis dėlto buvo pasikėsinta išžaginti. O nukentėjusiųjų ir prokuroro apeliaciniai skundai buvo patenkinti iš dalies – merginai padidinta neturtinė žala iki 10 tūkstančių eurų. O dėl bausmės griežtumo nuteistajam buvo paskirtas papildomas įpareigojimas – vienerius metus dalyvauti elgesio pataisos programoje. Teismas pažymėjo, kad bausmės vykdymas buvo atidėtas pagrįstai, nes šiuo atveju merginai padaryti sužalojimai buvo svarbūs individualizuojant bausmę. Tačiau sprendžiant klausimą dėl bausmės atidėjimo, buvo svarbi nuteistojo resocializacija – kaip jis vėl integravosi į visuomenę, kaip jis keitėsi“, – portalo žurnalistams ketvirtadienį detalizavo ji.

Pasak D. Saulėnienės, Klaipėdos apygardos teismui buvo pateikti duomenys, kad aštuoniolikmetis jurbarkietės skriaudėjas yra charakterizuojamas teigiamai – neturi neigiamų elgesio įpročių, nėra įtrauktas į vaikų rizikos grupę, atlygino žalą ir pateikė įrodymus, kad siekia pasikeisti – dalyvauja terapijose. Kaip teigiama, šis nuteistojo poelgis, kai buvo sumušta nepilnametė, esą buvo atsitiktinis, įvykęs dėl neatsakingo alkoholio vartojimo.

Patikėta netikromis ašaromis

Portalo žurnalistų kalbintas nukentėjusiosios gynėjas Mindaugas Vasiliauskas neslėpė – tokį Klaipėdos apygardos teismo sprendimą vertinantis neigiamai. Pasak jo, nukentėjusiųjų teisinis skundas buvo tenkintas ne taip, kaip tikėtasi.

„Akcentavome tai, kad nuteistojo prisipažinimas ir nuoširdus gailėjimasis tikrai buvo ne nuo proceso pradžios, o tik tada, kai jis buvo priremtas įrodymų – jo pozicija pasikeitė tik po nukentėjusios merginos apklausos. Iš pradžių jis neigė padaręs nusikalstamas veikas. Į šiuos mūsų skundo argumentus nebuvo atsižvelgta, o patikėta, nors pasakysiu ir grubiai, – netikromis nuteistojo ašaromis. Taip pat sugretinus nusikalstamų veikų pavojingumą, iš tiesų nusikalstamos veikos buvo itin pavojingos, tačiau teismas labiau akcentavo kaltinamojo asmenybę, – kad jis anksčiau buvo neteistas, jo elgesys po nusikalstamos veikos pasitaisė – jis baigė mokslus ir įsidarbino. Bet mes manome, kad tos aplinkybės negalėjo nusverti padarytos nusikalstamos veikos pavojingumo. Tikrai rekomenduosiu savo klientams pasinaudoti kasacijos galimybe, nes šioje situacijoje proceso pažeidimai, tiek, mano požiūriu, teisės pažeidimai įgalina Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT) priimti skundą ir galutinai pasisakyti šioje byloje“, – sakė jurbarkietės advokatas.

Galima skųsti

Šį teismo sprendimą per tris mėnesius kasacine tvarka dar galima skųsti. Tačiau Tauragės apylinkės teismo sprendimą taip pat apskundęs prokuroras Aurelijus Stanislovaitis per ketvirtadienį surengtą nuotolinę konferenciją sakė, kad toks sprendimas, kai nusikalstamą veiką pirmą kartą įvykdžiusiems nepilnamečiams skiriama lygtinė bausmė, atitinka suformuotą teismų praktiką.

„Atstovaudamas prokuratūros pozicijai aš pasigedau kai kurių argumentų, kur būtų atliktas vertinimas tarp nusikalstamų veikų pobūdžio pavojingumo ir nuteisto asmens asmenybės. Paskirta laisvės atėmimo bausmė – penkeri metai iki jos sumažinimo dėl procesinių nuostatų yra ribinė, kuri galėtų būti atidėta nepilnamečiui vykdyti. Todėl tie klausimai buvo perduoti apeliacinės instancijos teismui, kad nebūtų vienasmenis teismo sprendimas ir argumentai šiuo klausimu“, – kalbėjo prokuroras.

Paklaustas, ar tiesa, kad LAT dažnai iš vis nepriima nagrinėti kasacinių skundų, A. Stanislovaitis sakė tokios dažnumo statistikos neturintis. Tačiau patvirtino faktą, kad, pagal įstatymą, ne visi kasaciniai skundai yra priimami – veikia kasacinių bylų atrankų kolegija.

Ir dusulys kamuoja... Medikai pasakė konkrečiai, kad tai yra pasekmė patirto streso, patirtos traumos dėl įvykio.

„Kasacinėje instancijoje nagrinėjamos bylos tik teisės klausimu – tai nėra papildoma apeliacinė instancija, tai nėra papildomas prašymas pažiūrėti dar kartą – gal kažkas galvoja kitaip. Tam reikalinga suformuluoti reikalavimus teisės taikymo klausimais. Todėl neretai skundas būna nepriimamas“, – paaiškino jis.

Kamuoja liekamieji reiškiniai

Primename, kad rugsėjį, po atlikto papildomo įrodymų tyrimo, buvo gauta socialinė išvada dėl nuteisto aštuoniolikmečio buvusio kikboksininko gyvenimo būdo, aplinkos ir elgesio. Dar kartą organizuota jo apklausa.

Taip pat Klaipėdos apygardos teismui buvo pateikti naujausi dokumentai apie nukentėjusios merginos sveikatos būklę. Liekamieji reiškiniai po pernai gegužę įvykdyto išpuolio nepilnametę jurbarkietę kamuoja iki šiol.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Ir dusulys kamuoja... Medikai pasakė konkrečiai, kad tai yra pasekmė patirto streso, patirtos traumos dėl įvykio“, – rugsėjį portalo žurnalistams kalbėjo nukentėjusiosios gynėjas Mindaugas Vasiliauskas.

„Psichologiškai prastai dar yra. Naktimis dar vis sapnuoja, blaškosi, vis krūpteli“, – rugsėjo 22 dieną, iškart po Klaipėdos apygardos teisme vykusio uždaro posėdžio byloje, sakė ir merginos tėtis Dainius.

Pasak jo, dukrai iki šiol pagalbą teikia psichologai. Šiemet dvyliktoje klasėje besimokanti mergina mokyklą lanko, tačiau viena beveik niekur neišeina – tik į mokyklą ir iš mokyklos autobusu. Dažniau draugus pasikviečia į namus.

Paklaustas, ar mergina turi kokių nors pomėgių, galbūt ji vėl pradėjo piešti, juk tai puikiai jai sekėsi iki tol, kol kaimo turizmo sodyboje įvyko pastaroji baisi nelaimė, apvertusi gyvenimą aukštyn kojomis, Dainius tarstelėjo: „Dar nesugrįžo, dar ne...“

Atsiprašymas neįtikino

Per rugsėjį vykusį teismo posėdį žiauriai sumuštos jurbarkietės tėtis sakė sulaukęs dukters skriaudėjo atsiprašymo, tačiau nei jo, nei advokato toks aštuoniolikmečio gestas neįtikino. 

„Čia tas atsiprašymas, ką aš žinau, – priverstinis jis ar ne. Anksčiau jis buvo atsiprašęs, bet į teisėją žiūrėjo, o dabar į mane. Ir dukros atsiprašė, bet ji nenori nieko nė girdėti. Sunku jai...“ – atviravo Dainius

„Nei merginos tėtis, nei aš nevertiname to kaip nuteistojo nuoširdumo, nes iš klausimų, kurie buvo pateikti nuteistajam, ir jo atsakymų, akivaizdu, kad jis sau naudingas aplinkybes ir gerai prisimena, ir atsiprašinėja, o aplinkybių, kurios neigiamai taiso jo padėtį, jis nenori pasakoti“, – antrino nukentėjusios advokatas M. Vasiliauskas.

Prašė panaikinti vieną nusikaltimą

Klaipėdos apygardos teismui apeliacine tvarka nagrinėti bylą teko po to, kai nukentėjusieji, Klaipėdos apygardos prokuratūra ir nuteistasis apskundė Tauragės apylinkės teismo sprendimą.

Nukentėjusios jurbarkietės gynėjas M. Vasiliauskas ir prokuroras A. Stanislovaitis prašė nuteistajam skirti realią laisvės atėmimo bausmę. O merginos skriaudėjas savo apeliaciniu skundu siekė, kad būtų perkvalifikuota viena iš nusikalstamų veikų – prašė išteisinti jį dėl pasikėsinimo išžaginti.

„Jis (jurbarkietės skriaudėjas, – aut. past.) sako, kad pabaigė vykdyti nusikalstamą veiką savanoriškai, o ne dėl to, kad jam buvo sukliudyta. Vaikinas prašo jį išteisinti dėl pasikėsinimo išžaginti. Toks yra jo reikalavimas apeliaciniame skunde, kurį pateikė nuteistojo advokatas“, – portalo žurnalistams gegužę teigė Klaipėdos apygardos teismo teisėjo vyriausioji padėjėja komunikacijai D. Saulėnienė.

Suluošintas nepilnametės gyvenimas

Visuomenę sukrėtusi istorija, kai per vakarėlį Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, buvo sumušta ir mėginta išžaginti jurbarkietė, įvyko 2019 metų gegužės 26 dieną.

Nukentėjusioji iš pradžių buvo gydoma Kauno klinikose. Po to iškart nuvežta gydymui į reabilitacijos kliniką. Pasak specialistų, dieną, kai įvykdytas nusikaltimas, jai buvo sukeltas ne tik fizinis skausmas – sulaužytas žandikaulis, išmušti dantys, bet ir potrauminis stresas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Įtariamasis buvo neblaivus – po nusikaltimo jam nustatytas 1,12 promilės girtumas. Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuoti kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė teismo medicinos ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai. Įtariamasis savo kaltę pripažino ne iš karto, o tik baigiant tirti nusikaltimus – po maždaug 30 liudytojų ir aukos apklausų.

Daugumoje apklausų dalyvavo psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (115)

D P

Eigu pasodins tai tevams bus gaila pinigeliu kaip sukistu bala

LAISVĘ POLITIKŲ SŪNUMS !

O ko čia stebėtis - taigi politikų sūnus, o ne kokių santchnikų. LAISVĘ POLITIKŲ SŪNUMS !

Xas

Valio superinė mūsų teisėsauga... Po tokių sprendimu visuomene ims labiau gerbti lietuvos teismus. Pasitikėsime teisėjais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS