Dirbtinio intelekto ir žmogaus dvikova: pergalės scenarijus | Diena.lt

DIRBTINIO INTELEKTO IR ŽMOGAUS DVIKOVA: PERGALĖS SCENARIJUS

Neseniai dirbtinis intelektas (DI) atrodė tolima ateities vizija, gyvuojanti tik fantastiniuose filmuose. Tačiau šiandien jis jau keičia mūsų gyvenimus, pavyzdžiui, valdo daug programėlių ir tinklalapių, parenkančių tam tikrus sprendimus ir prekes. Štai prieš porą metų į Lietuvą buvo atvykusi Sofija – pirmoji humanoidė pasaulyje, gavusi Saudo Arabijos pilietybę ir juokavusi, kad sunaikins žmoniją. Taigi nieko nuostabaus, kad daliai visuomenės DI kelia susidomėjimą, o kitai daliai – baimę. DI tema intelektualų bendruomenę padalijo į dvi stovyklas – utopistus ir distopijos šalininkus. Pirmieji teigia, kad DI vystymasis leis žmonijai išspręsti sunkiai sprendžiamas problemas. Tuo tarpu antrieji, tokie kaip Elonas Muskas ir Stephenas Hawkingas, įspėja, kad tai didžiausia rizika civilizacijai. Tad kaip yra iš tiesų?

Jei ateityje viską atliks robotai, ką darysime mes? Kaip DI paveiks mūsų kasdienybę, užimtumą ir gyvenimo tikslus? Kokį pavojų DI kelia ir kokios naudos iš jo galime tikėtis? Būtent į šiuos šiandien aktualius klausimus bando atsakyti Kai-Fu Lee knyga "Dirbtinio intelekto supervalstybės". Iš Taivano kilęs ir JAV išsilavinimą įgijęs knygos autorius DI tyrinėjimų ir plėtros srityje dirba daugiau nei 30 metų. Gerai išmanydamas tiek Kinijos, tiek JAV rinkas Kai-Fu Lee apžvelgia DI pažangą šiose supervalstybėse ir analizuoja galimus ateities scenarijus.

Autorius daug dėmesio skiria Kinijos ir JAV palyginimui DI srityje. Anksčiau Kinija buvo pajuokiama kaip įmonių plagiatorių šalis, o naujausių technologijų srityje dominavo vien Silicio slėnis. Tačiau dabar situacija pasikeitė. Kinija sparčiai vejasi JAV ir tampa vienintele jų konkurente. "Nuo to, kaip abi šalys nuspręs varžytis ar bendradarbiauti DI srityje, reikšmingai priklausys pasaulio ekonomika ir valdymas", – pabrėžia Kai-Fu Lee. Vis dėlto, pasak jo, labai svarbu dalytis DI pažanga, ieškoti bendrų sprendimų nevaržant valstybių sienoms, nes socialiniai ir ekonominiai sukrėtimai paveiks visus žmones.

Kai-Fu Lee teigimu, ilgainiui mus užtvindys keturios DI bangos: interneto, verslo, nuovokusis ir savarankiškasis. Pirmos dvi bangos – interneto ir verslo – jau aplink mus. Nuovokusis DI dabar skaitmenina mūsų fizinį pasaulį. Tuo tarpu savarankiškasis DI pasirodys vėliausiai, bet mūsų gyvenimą paveiks labiausiai. "Kai savivaldžiai automobiliai užplūs gatves, autonominiai dronai – dangų, o išmanieji robotai perims gamyklas, vyks visa ko transformacija – nuo ekologinės žemdirbystės iki vairavimo greitkeliais ar greitojo maisto", – perspėja Kai-Fu Lee.

DI neišvengiamai mes iššūkį žmogaus orumui ir gyvenimo prasmei.

Autorius, išsamiai apžvelgdamas šias bangas, išskiria dvi pagrindines problemas, mūsų laukiančias ateityje – augs nedarbas ir didės nelygybė. Tačiau svarbiausia yra tai, kad DI neišvengiamai mes iššūkį žmogaus orumui ir gyvenimo prasmei. Kai-Fu Lee akcentuoja, kad mūsų gyvenimas bus pažeistas ne tik finansine prasme. Tai bus smūgis tapatybės ir paskirties jausmui. Žmonės, pasak autoriaus, bus priversti stebėti, kaip algoritmai ir robotai lengvai pranoksta juos tose srityse, kuriose jie tobulinosi visą gyvenimą. Knygoje pateikti grafikai padeda atsakyti į klausimą, kam tikrai gresia netekti darbo, o kokių profesijų atstovai kol kas gali būti ramūs.

Svarbu paminėti ir tai, kad klausimai, kuriuos mums kelia DI ateitis, autorių palietė asmeniškai. Didžiąją dalį gyvenimo buvęs kone fanatiškai atsidavęs darbui, bendradarbių pravardžiuotas Geležiniu Žmogumi, jis sulaukė negailestingos vėžio diagnozės – ketvirtos stadijos limfoma. "Akimirksniu mano algoritmų ir asmeninių laimėjimų pasaulis subyrėjo", – apie skaudžią ligos pamoką pasakoja Kai-Fu Lee. Nors vėžys atsitraukė, bet po susidūrimo su mirtimi autorius patyrė nušvitimą: liovėsi savo gyvenimą vertinęs kaip algoritmą ir ėmė dalytis meile su aplinkiniais. Be to, priartėjimas prie mirties atvėrė jam akis, kaip žmonės galėtų gyventi kartu su robotais. Kai-Fu Lee teigimu, bendrą ateitį turime kurti DI gebos protauti kartu su žmonių gebėjimu mylėti sintezės pagrindu. Puoselėti meilę geba tik žmonės – būtent tai skiria mus nuo DI.

Autorius pabrėžia, kad svarbiausias DI ateitį lemsiantis veiksnys bus žmonių veiksmai. Tad nuo jų priklauso, ar DI taps mūsų draugu, ar priešu. "Rinkimės, kad mašinos liktų mašinomis, o žmonės – žmonėmis", – pataria Kai-Fu Lee. Ar išsipildys fantastiniuose filmuose mėgstama vizija apie robotų viešpatavimą? Knyga pateikia atsakymą: ne, jei tik dirbsime išvien, vadovaudamiesi vertybėmis, iš kurių didžiausia – meilė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS