Filmo apie NT režisierius: augančios kainos nėra lyg orų prognozė, tai – nenatūralu | Diena.lt

FILMO APIE NT REŽISIERIUS: AUGANČIOS KAINOS NĖRA LYG ORŲ PROGNOZĖ, TAI – NENATŪRALU

  • 0

Šalyje tebekylant būsto kainoms, o sostinėje vis garsiau kalbant apie stoties rajono gentrifikaciją, dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ į Lietuvą atveža itin aktualų filmą „Spaudimas“.

Švedų režisierius Fredrikas Gerttenas kimba į atlapus NT spekuliuojantiems investiciniams fondams ir didžiosioms būsto nuomos kompanijoms. Dokumentiniame filme nagrinėjami didžiųjų pasaulio sostinių iššūkiai, tačiau besekant rodomą istoriją kužda nuojauta, kad situacija pamažu tampa pažįstama ir mums.

Režisierius F. Gerttenas filme „Spaudimas“ keliauja paskui specialiąją Jungtinių Tautų pranešėją Leilani Farhą į Londoną, Torontą, Barseloną ir kitus megapolius mėgindamas išsiaiškinti, kas slepiasi už kylančių NT kainų. Pokalbiai su ekspertais ir miestų gyventojais atskleidžia, kaip po truputį vidurinioji klasė yra išstumiama iš miestų – madingi rajonai gentrifikuojasi ir tampa vien turistų gyvenamais kvartalais, o butai senamiesčiuose virsta pinigus stabiliai generuojančiais vertybinių popierių pakaitalais, kuriuose niekas negyvena – jie stūkso visiškai tušti.

Nuoširdžiai tikiu, kad jei problemą sukūrė žmogus, mes visi galime tai pakeisti. Net jei tai – tikrai galingi žmonės, kurie priešinasi toms struktūroms, į kurias mes taikomės.

F. Gerttenas atskleidžia, kad tai nėra vieno didmiesčio ar vienos korporacijos tendencija ar problema: „Blackstone“ – tik viena kompanija, tačiau ji atspindi paplitusį verslo modelį, iš kurio uždirba viso pasaulio turtingieji. Tai – ne vienas žmogus, ne vienas blogiukas, tai – visa sistema. Kartu tai yra tyrimas apie tai, kodėl visuomenė veikia pagal tam tikrus dėsnius. Kokias technikas naudoja galingieji, kad nukreiptų mūsų dėmesį nuo dalykų, apie kuriuos reikėtų kalbėti? Jie pasitelkia viešųjų ryšių kampanijas, lobistus, „smegenų centrus“ –  visas dėmesį nukreipiančias technikas, verčiančias kalbėti apie kažką kita, nei turėtumėme. Jie naudoja daugybę žodžių iš finansinio pasaulio – lyg kalbėtų svetima kalba“, – sako režisierius.

Nepaisant filme nagrinėjamos temos sudėtingumo, F. Gerttenas išlieka optimistas: „Nuoširdžiai tikiu, kad jei problemą sukūrė žmogus, mes visi galime tai pakeisti. Net jei tai – tikrai galingi žmonės, kurie priešinasi toms struktūroms, į kurias mes taikomės. Turiu ambiciją sukurti platformą, kurioje apie tai būtų kalbama visiems suprantama kalba, ir priversti žmones suvokti, kad augančios kainos nėra lyg orų prognozė, tai – nenatūralu, tam įtaką daro žmogus.“

„Palyginus su didžiaisiais pasaulio miestais, Lietuvoje tokios didelės būsto įperkamumo problemos dar tikrai nėra. Tačiau megapoliuose tendencija aiški: trūkstant gyvenamojo ploto, jis labai sparčiai brangsta ir daugeliui tampa sunkiai įkandamas. Kita vertus, miestai – ne guminiai, jų centruose galimybės plėtrai yra ribotos. Tampa sunku užtikrinti pasiūlą ir adekvačias kainas – senus būstus išperka nuomos kompanijos, o nauji tampa neįperkami. Tad vystant miestus, labai svarbus bendruomenių, verslo, savivaldos bendradarbiavimas ir glaudus dialogas: visos pusės turi būti suinteresuotos miesto vystymu, kokybiška pasiūla, lėtinančia kainų augimą, o tankėjant miestų centrams, čia turi atsirasti kuo daugiau viešųjų, bendruomeninių erdvių, kad nesiformuotų „getai“ ir „citadelės“. Miestas turi būti gyvas, o kiekvienas jame turi jaustis savas“, – komentuoja NT vystymo įmonės „Citus“ įkūrėjas ir vadovas Mindaugas Vanagas.

Šiuo filmu F. Gerttenas siekia paskatinti žiūrovus kelti nepatogius klausimus ir patiems ieškoti išeičių: „Pirmiausia, noriu surinkti žmones pažiūrėti šį filmą ir visiems kartu prieiti išvados, kad turime naują situaciją. O tuomet, žinoma, pradėti kalbėtis – šiuo metu tai vyksta daugelyje šalių, miestų ir tikiu, kad filmas gali paskatinti pokytį. Kartu pažiūrėkite filmą, o tuomet mėginkite pasiaiškinti, ką kiti žmonės jau daro, pavyzdžiui, Berlyne ar Barselonoje – jie mėgina su tuo kovoti.“

„Nepatogus kinas“ kartu su NT vystymo kompanija „Citus“ tokį pokalbį inicijuoja spalio 14 d. Vilniuje po filmo „Spaudimas“ seanso. Diskusijoje „Bendruomenės: stebėtojos ar aktyvios prižiūrėtojos?“ bus diskutuojama apie tai, ar įmanoma suderinti tai, kas kartais atrodo neįmanoma – verslo, nekilnojamojo turto plėtotojų ir bendruomenių interesus. Diskusijoje bus keliami klausimai apie tai, kuriems interesams prioritetą turėtų teikti savivaldybė ir ar įmanoma etiškai dirbti nekilnojamojo turto srityje.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu dvylikoje Lietuvos miestų pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais.

GALERIJA

  • Filmo apie NT režisierius: augančios kainos nėra lyg orų prognozė, tai – nenatūralu
  • Filmo apie NT režisierius: augančios kainos nėra lyg orų prognozė, tai – nenatūralu
Kadras iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS