I. Krupavičiaus ir kolegų dokumentinė apybraiža: joje – Australijos lietuviai | Diena.lt

I. KRUPAVIČIAUS IR KOLEGŲ DOKUMENTINĖ APYBRAIŽA: JOJE – AUSTRALIJOS LIETUVIAI

  • 1

Ką reiškia būti lietuviu toli nuo Lietuvos? Jau rytoj bus rodoma dokumentinė apybraiža „Ten būti čia. Australija“, skirta Pasaulio lietuvių metams paminėti. Joje – šešios ypatingos kitame pasaulio krašte atsidūrusių lietuvių istorijos, kurias įamžino neseniai Australijoje apsilankiusi kūrybinė grupė – žurnalistai Ignas Krupavičius ir Audra Avižiūtė bei operatoriai ir montažo režisieriai Greta Švelnytė ir Rokas Makarevičius.

„Lietuvą mylėti galime ne tik trispalvėmis ir ne tik Sausio 13-ąją. Nebūtina mokėti šokių, dainų. Kartais ir kalbos gerai mokėti nebūtina. Tai liudija mūsų apybraižos herojai, kurių istorijomis nekantraujame pasidalyti su žiūrovais“, – sako viena iš filmo autorių Audra Avižiūtė.

Pasak vieno iš filmo herojų, didžiausio Melburno laikraščio „The Herald Sun” žurnalisto Jono Mašanausko, būti geru lietuviu – tai būti geru australu: „Jeigu būsi geras australas ir kažko pasieksi, turėsi galimybę garsiai pasakyti, kad esi lietuvis.“

Jonas pirmą kartą Lietuvoje lankėsi gūdžiu sovietmečiu, 1973-aisiais, vėliau – jau Sąjūdžio laikais. Jis džiaugiasi tuomet turėta galimybe liudyti tautos Atgimimą, kalbinti Vytautą Landsbergį ir sąjūdininkus.

„Puikiai prisimenu, kaip atsirado pirmoji mūsų herojė. Paieškos laukelyje įvedėme „žinomiausias lietuvis Australijoje“ ir pirmas iš rezultatų buvo garsi karikatūristė ir iliustratorė, knygų autorė Fiona Katauskas. Australijoje gimusi Fiona nekalba lietuviškai, bet susitikę su ja, supratome, kad kalba nėra barjeras. Lietuva yra jos kraujyje ir ji visada su ja“, – kitą apybraižos heroję pristato Ignas Krupavičius.

Dar viena herojė – choro dirigentė Gražina Pranauskas, į Australiją iš Lietuvos išvykusi 1989-aisiais. Po penkerių metų, tiesa, ji į Lietuvą, „Dainų šventę“, atvežė Australijos lietuvių chorą. Šiandien Lietuva Gražinai kur kas svarbesnė, negu buvo iki Australijos. Dabar Gražinos tikslas – atgauti prarastą Lietuvos pilietybę, kurią ji pasirengusi susigrąžinti dabar rašomais straipsniais ir moksliniais darbais.

Stepas Levickis – trečios kartos Australijos lietuvis, įkūręs dainų ir šokių grupę „Pamestos klumpės“. „Kai augau, Lietuvos fiziškai nebuvo, bet tėvai mus augino taip, kad ji būtų mumyse. Dabar ji yra fiziškai, tai gali kilti klausimas, kam man ją skiepyti savo vaikams? Mano atsakymas paprastas – kad augti dainuojant ir šokant lietuviškai jiems būtų taip smagu, kaip buvo man.“

Jaunosios kartos lietuvių kilmės australė Giorgia Gakas – archyvarė, prieš kelerius metus surengusi Baltijos šalių filmų festivalį. „Per filmus norėjome paneigti mitus, kad mes visi aukšti, šviesiaplaukiai ir temokame žaisti krepšinį“, – sako ji.

Akvilina Cicėnaitė-Charles – Australijoje gyvenanti lietuviškai rašanti rašytoja ir vertėja. Jau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, Akvilina išvyko studijuoti į Naująją Zelandiją, ištekėjo už kanadiečio ir dabar gyvena Australijoje. „Mane vadina Australijos rašytoja, bet aš esu tiesiog rašytoja, nesvarbu kur gyvenu. Aš esu ten ir esu čia“, – sako Akvilina.

„Ten būti čia. Australija“ – trečiadienį, gegužės 1 d. 20 val. per televizijos kanalą LRT PLIUS ir portale LRT.LT.

GALERIJA

  • I. Krupavičiaus ir kolegų dokumentinė apybraiža: joje – Australijos lietuviai
  • I. Krupavičiaus ir kolegų dokumentinė apybraiža: joje – Australijos lietuviai
  • I. Krupavičiaus ir kolegų dokumentinė apybraiža: joje – Australijos lietuviai
  • I. Krupavičiaus ir kolegų dokumentinė apybraiža: joje – Australijos lietuviai
LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manau

nuvaziuokit i DIDŽIASALI ir paieskokite tu LIETUVIU,KAM VAŽIUOTI TAIP TOLI

SUSIJUSIOS NAUJIENOS