Komiksų rinktinė apie karą Ukrainoje „Iki pergalės“ | Diena.lt

KOMIKSŲ RINKTINĖ APIE KARĄ UKRAINOJE „IKI PERGALĖS“

Ar komiksų knyga tikrai gali papasakoti apie žiaurius karo nusikaltimus, prarastus namus, žmonių drąsą ir neblėstančią viltį? Ukrainiečių dailininkų sukurtos grafinės istorijos nukelia į netoli mūsų esančios šalies kasdienybę.

Ši komiksų rinktinė – devynios skirtingos istorijos, pradėtos kurti pirmosiomis Rusijos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimo į Ukrainą dienomis. Komiksų knygą kūrė visas būrys menininkų, į lietuvių kalbą išvertė Donata Rinkevičienė. Kadangi knygos siužetą sumanė devyni menininkai ir trys scenarijaus autoriai, visos istorijos unikalios, savitos, įkvėptos skirtingų patirčių, bet jas sieja bendra idėja ir tikslas – Ukrainos pergalė. Pasakojimuose netrūksta fantastinių motyvų, net patys skaudžiausi įvykiai perteikiami su humoru. Pašaipiai vaizduojami plėšikaujantys, aklai vykdantys valdžios nurodymus rusų kariai – įsibrovėliai šaltakraujiškai plėšia ukrainiečių namus ir rastą turtą siunčia savo šeimoms.

Komikse vaizduojama nauja žmonių kasdienybė, pavyzdžiui, karo fone žaidžiantys vaikai.

Knygoje minimi įvairūs įvykiai, vietos, asmenys. Tai ir vienas iš karo didvyrių – Kyjivo vaiduoklis, Sofijos soboro varpinė, „Azovstal“ gamykla, Pietų Ukrainos miestai Chersonas ir Mariupolis, dar vadinamas Azovo jūros perlu. Tarp grafinių istorijų personažų – ragana, simbolizuojanti antgamtinių galių turinčias moteris kares; rusams narsiai pasipriešinę pasieniečiai kartu su garsiuoju tryliktuku iš Gyvačių salos, ištarusiu „Rusų karinis laive, eik velniop!“. Aprašomi ir kiti Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdyti karo nusikaltimai, žiaurūs ir negailestingi rusų kariai.

Komikse vaizduojama nauja žmonių kasdienybė, pavyzdžiui, karo fone žaidžiantys vaikai. Nepamirštas ir ukrainiečių tikėjimas: jie prašo Viešpaties pagalbos, jų namuose kabo šventųjų paveikslai. Ukrainiečiai, nors labai sielvartaujantys dėl prarastų artimųjų, sunaikintų namų, yra nusiteikę narsiai, susidūrę su priešų kariais šmaikštauja: „Kai mirsiu, pateksiu į rojų, nes pragare jau pabuvojau.“ Jie viltingai žiūri į ateitį siekdami bendro tikslo – išlaisvinti Ukrainos žemę.

Ši knyga – puikus įrodymas, kad komiksų žanras gali būti patrauklus tiek jaunimui, tiek vyresnio amžiaus skaitytojams. Pasakojimai apie ukrainiečių narsą ir didvyriškumą nepaliks abejingų.

Gairės: Komiksų rinktinė Iki pergalės, komiksas apie karą Ukrainoje, karas Ukrainoje, Santaka, literatūra(santaka)
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS