Kultūros sostine tapęs Alytus pagerbs J. Kunčiną, R. Kalantą, surengs aibę renginių | Diena.lt

KULTŪROS SOSTINE TAPĘS ALYTUS PAGERBS J. KUNČINĄ, R. KALANTĄ, SURENGS AIBĘ RENGINIŲ

2022-ųjų Lietuvos kultūros sostine tapęs Alytus renginiais pagerbs čia gimusius rašytoją Jurgį Kunčiną ir Lietuvos laisvės šauklį Romą Kalantą bei surengs aibę įvairių renginių – muzikos, teatro, dizaino, subkultūrų festivalių, o minėjimų vinimi taps birželį rengiama miesto gimtadienio šventė.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis sako, kad Kultūros sostinės renginių bus įvairių ir skirtų įvairiems žmonėms.

„Teminių renginių bus labai daug ir labai skirtingoms žmonių grupėms – ir teatrą mėgstantiems, ir muziką, ir dailę, ir kitus. Aišku, miesto dienos bus masiškiausias ir daugiausia žmonių sutraukiantis renginys“, – BNS sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Jo teigimu, šiuo metu jau suplanuota apie 200 renginių, jų skaičius vis dar auga. Meras tikisi, kad juos aplankys milijonas žmonių.

„Mus aplankys didžioji dalis Lietuvos (...) Manau, kad milijoną žmonių tikrai pritrauksime, bet ne pagrindas skaičiuoti, svarbiausia, kad tie žmonės atvyktų“, – svarstė miesto vadovas.

„Visos Lietuvos dėmesys tikrai bus nukreiptas į Alytų“, – pridūrė jis.

Anot mero, dauguma renginių bus nemokami.

Pasak N. Cesiulio, Alytaus miesto savivaldybė renginiams numačiusi daugiau nei 500 tūkst. eurų, taip pat prisidės ir kitos institucijos.

Duoklė J. Kunčinui ir R. Kalantai

Kultūros sostinės pagrindinių renginių programoje numatytas interaktyvus teatralizuotas turas po J. Kunčiną menančias miesto vietas, rašytojui pagerbti skirta sieninė tapyba ant pastato sienos miesto centre ir prisiminimų vakaras su J. Kunčino artimaisiais.

Alytaus teatras, savo ruožtu, šiemet pristatys spektaklį, statytą pagal garsiausią J. Kunčino kūrinį – romaną „Tūla“.

Rašytojui J. Kunčinui šiemet būtų sukakę 75-eri, šiais metais taip pat minimas ir jo mirties 20-metis.

Tuo metu Kauno menininkai pristatys miuziklą apie Alytuje gimusį Lietuvos laisvės šauklį Romą Kalantą, jam atminti taip pat bus dedikuota sieninė tapyba pastato viduje.

Šiemet minimas R. Kalantos mirties 50-metis.

Festivalių gausa

Kultūros sostinė taip pat kvies į tarptautinį šokio festivalį „Kalbame šokiu“, sakurų žydėjimo ir pažinties su Japonijos kultūra šventę Žaliojoje gatvėje, dizaino, subkultūrų festivalius.

Metalo plastikos simpoziumo metu mieste bus pagaminta keletas originalių meniškų darbų, o tarptautinio žemės meno festivalio metu „Žymės“ – skulptūros, kurios papuoš Žaliąją gatvę.

Alytuje taip pat numatytas ir Dainavos šalies muzikos, džiazo festivaliai bei gyvosios istorijos festivalis „Jotvos vartai“, vyks ir tarptautinis skulptorių simpoziumas Anzelmo Matučio parke.

Lietuvos kultūros sostinę Alytų ir Europos kultūros sostinę Kauną šiemet sujungs kultūrinė ekspedicija „Žemyn upe, Alytus–Kaunas“, kuri atkartos 1934 metais Nemunu vykusį plaukimą.

Šiemet numatyta surengti ir „Žaliąją vakarienę“, kurios metu surinktos lėšos bus skirtos projektui „Grąžinkime Alytui pušis“, numatyta surengti ir senjorų sąskrydį, šokio vakarą „Refleksijos“, Grikių šventę, Samuelio Taco kolekcijos parodą, tarptautinį lėlių teatrų festivalį, trumposios prozos ir teatrų festivalius bei kitus renginius.

Pagrindiniu kultūros sostinės renginiu taps birželio 15-19 dienomis rengiamos tradicinės miesto dienos „Dzūkija sujungia“. Miesto gimtadienio metu numatyta daugybė renginių – konferencija „Dzūko genomo paieškos“, tarptautinė bonsų paroda, orkestrų šventė „Retro tiltai“, liaudies dainų ir šokių šventė, teatralizuotos fejerijos ant Dailidės ežerėlio ir muzikos fiesta Dainų slėnyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tą durneli

kuris buvo netikes dykaduonis ir nieko nenorėjo dirbt vis dar kelia kap suda ant sakiu? Aš gerai žinau ir atsimenu viską kaip tuomet buvo Kaune. Konslibai ir toliau klastoja praeiti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS